Σάββατο 21 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Να ενισχυθούν οι διαπραγματεύσεις για την

υπογραφή συλλογικών συμβάσεων

Παρέμβαση του Γ. Θεωνά σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την ανάγκη ενίσχυσης της συλλογικής διαπραγμάτευσης, αποφασιστικής αντιπαράθεσης με όσους υπονομεύουν το συλλογικό, διαρθρωμένο και στοχοθετημένο διάλογο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκθεσης σχετικά με τον κοινωνικό διάλογο σε κοινοτικό επίπεδο.

Ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "η ανάπτυξη ενός πλατιού, γόνιμου προβληματισμού γύρω από τους στόχους, το περιεχόμενο, τα αποτελέσματα και το μέλλον του κοινωνικού διαλόγου σε κοινοτικό επίπεδο είναι θετικό γεγονός, στο βαθμό που καταλήγει σε συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσής του και αντιστροφής της τάσης που η ΕΕ και τα κράτη - μέλη προωθούν και η οποία συνίσταται στην υποβάθμιση ή τη χρησιμοποίησή του ως άλλοθι για την προώθηση αντεργατικών μέτρων και ως αμορτισέρ για την απόσβεση των κοινωνικών κραδασμών και αντιδράσεων από την εφαρμοζόμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "για μας κεντρικό ζήτημα είναι από τη μια, η αντιπροσωπευτικότητα των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων που μετέχουν στις διαδικασίες διαβούλευσης και από την άλλη, σε ποιο βαθμό λαμβάνεται υπόψη η θέση τους κατά την επεξεργασία των θέσεων των κοινοτικών οργάνων και των κρατών - μελών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι ΜΜΕ εξακολουθούν να αποκλείονται από όλες τις μορφές διαλόγου σε κοινοτικό επίπεδο". Μας ανησυχεί ιδιαίτερα, συνέχισε, "το ότι ο κοινωνικός διάλογος που διεξάγεται σήμερα, στις περισσότερες περιπτώσεις, δε συνδέεται με τα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην ΕΕ, συνολικά και στους επιμέρους κλάδους, τομείς και περιφέρειες. Δεν εστιάζεται εξάλλου στην αναζήτηση συγκεκριμένων λύσεων στα οξύτατα προβλήματά τους, στην προσπάθεια για κατοχύρωση και διεύρυνση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων τους, στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών με στόχο την αντιμετώπιση της βαθιάς κρίσης που μαστίζει την ΕΕ και στην προώθηση μιας προοδευτικής εναλλακτικής λύσης στη λογική της φιλελευθεροποίησης και της παγκοσμιοποίησης με τους όρους των πολυεθνικών".

Ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "λυδία λίθος όλων των παραπάνω δεν μπορεί παρά να είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και της απασχόλησης, που φυσικά δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με βάση το θατσερικό πρότυπο του μοιράσματος της ανεργίας, ή με τη δημιουργία απασχολήσεων", που διέπονται από καθεστώς εργασιακού και ασφαλιστικού ντάμπινγκ. Δεν μπορεί ένας πραγματικός κοινωνικός διάλογος να αγνοεί τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής απελευθέρωσης των αγορών, της πολιτικής που σηματοδοτούν τα κριτήρια της ΟΝΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας. Δεν μπορεί ένας πραγματικός κοινωνικός διάλογος να μην ασχολείται με το γεγονός ότι προωθείται η ανατροπή ακόμα και των πιο στοιχειωδών κατακτήσεων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, με πρώτες τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η συλλογική διαπραγμάτευση με στόχο την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποτελεί την πιο βασική μορφή έκφρασης του κοινωνικού διαλόγου. Μόνο έτσι, συνέχισε, "και με δεδομένη την αυξημένη νομική ισχύ που τις χαρακτηρίζει, μπορούν να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από την εξατομίκευση των εργασιακών σχέσεων, από την προσπάθεια μείωσης των δικαιωμάτων τους εν ονόματι της "αύξησης της ανταγωνιστικότητας" και του εντεινόμενου ανταγωνισμού. Η πείρα δείχνει ότι τα όποια υποκατάστατα που κατά καιρούς προωθούνται, δε στοχεύουν παρά στη μείωση της διαπραγματευτικής ικανότητας και δύναμης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, στον αποπροσανατολισμό, στην πολυδιάσπαση και την υπονόμευση των αγώνων του και τελικά στην προώθηση των ψευδεπίγραφων απόψεων της ταξικής συνεργασίας και στην παραίτησή του από το ρόλο που ιστορικά και ταξικά καλείται να παίξει".

Αυτό που χρειάζονται σήμερα οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους, κατέληξε ο Γ. Θεωνάς, "είναι η ενίσχυση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, σε επίπεδο ΕΕ και κρατών - μελών, η συμπόρευση με όσους αντιπαλεύουν την ανατροπή κάθε έννοιας συλλογικότητας, η αποφασιστική αντιπαράθεση σε όσους υπονομεύουν το συλλογικό, διαρθρωμένο και στοχοθετημένο διάλογο και το κεντρικό μέσο αποτύπωσης των εργατικών διεκδικήσεων, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ