Κυριακή 22 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Αδιάκοπη σειρά εξελίξεων

Κρατά πολύ καιρό η αγωνία για την "τύχη" του στυγερού δικτάτορα, Αουγκούστο Πινοτσέτ. Συγκεκριμένα από τις 16 Οκτωβρίου που η αναπάντεχη σύλληψή του αναστάτωσε τα λιμνάζοντα ύδατα της "συνείδησης" της οικουμένης. Η αγωνία και η προσμονή θα λάβουν τέλος, την Τετάρτη (25/11) που η δικαστική Επιτροπή της Βουλής των Λόρδων θα αποφανθεί για το αν ο Πινοτσέτ χαίρει ασυλίας ή όχι.

Αυτό ανακοινώθηκε από τα βρετανικά υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών την περασμένη Τρίτη. Η πενταμελής επιτροπή των Λόρδων, το ανώτατο δικαστήριο στη Βρετανία, θα έχει έστω και με μία πλειοψηφία 3 - 2 τη δυνατότητα είτε να υιοθετήσει την προηγούμενη απόφαση ανώτερου δικαστηρίου, οπότε ο 82χρονος Πινοτσέτ θα είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη Χιλή, είτε την κύρωση της σύλληψης και τη συνέχιση της νομικής διαδικασίας που είναι η έκδοσή του στην Ισπανία για να δικαστεί για τα εγκλήματα της γενοκτονίας και της τρομοκρατίας κατά τη 17χρονη δικτατορία.

Παρά το αμετάκλητο όμως που περιέχει η αναμενόμενη απόφαση, πολλές νομικές ενέργειες εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, προκειμένου να μπορέσει να εκδικαστεί ο δικτάτορας για τα εγκλήματα που τον βαρύνουν για την 17χρονη στυγερή διακυβέρνησή του. Την Τετάρτη η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων, του ΟΗΕ, πρότεινε να εξετάσει η Βρετανία το ενδεχόμενο να δικαστεί εκεί ο Χιλιανός πρώην δικτάτορας, εάν δε γίνει δεκτό το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης για έκδοσή του στην Ισπανία. Η Επιτροπή πρόσθεσε ότι εάν αυτή η επιλογή δεν εξεταστεί, η Βρετανία θα έχει τουλάχιστον παραβιάσει διεθνείς συνθήκες. Πέρα όμως από αυτή την "πιθανή λύση", που προσφέρθηκε, οι εισαγγελικές επιτροπές της Ευρώπης δείχνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις προσπάθειες. Μετά την Ισπανία που ξεκίνησε την υπόθεση, και η Ελβετία, η Γαλλία, η Σουηδία και τώρα η Γερμανία. Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας απεφάνθη ότι "ο Πινοτσέτ δεν καλύπτεται από ασυλία" και η εισαγγελία της χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο της έκδοσής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ