Κυριακή 6 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36

Ασίγαστη πάλη

Στη διάρκεια της δικτατορίας η ΚΝΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων της νεολαίας, με αποφασιστική συμβολή στην αντιδικτατορική δράση. Με πρωτοβουλία της ιδρύονται αντιδικτατορικές πολιτικές ενιαιομετωπικές οργανώσεις νεολαίας. Το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων (ΠΑΜ - Νέων), πολιτική οργάνωση που συσπείρωσε στις γραμμές του εργατική και εργαζόμενη νεολαία. Η Αντιδικτατορική Φοιτητική Ενωση Ελλάδας (Αντι-ΕΦΕΕ), που βοήθησε αποφασιστικά στο ποιοτικό ανέβασμα της συσπείρωσης και ενότητας δράσης του αντιδικτατορικού κινήματος στο χώρο των φοιτητών. Η Μαθητική Οργάνωση Δημοκρατικής Νεολαίας (ΜΟΔΝΕ), που ήταν η μόνη τέτοια οργάνωση μέσα στο χώρο των μαθητών. Η δράση της Αντι-ΕΦΕΕ και της ΜΟΔΝΕ και μέσω αυτών και της ΚΝΕ δε λείπει από καμιά μικρή ή μεγάλη αντιδικτατορική εκδήλωση, με αποκορύφωμα την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Με την πολιτική αλλαγή του Ιούλη 1974, ανοίγονται νέα μέτωπα πάλης για τη νέα γενιά. Η ΚΝΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων της εργαζόμενης και σπουδάζουσας νεολαίας για τα δικαιώματά της και συμβάλλει αποφασιστικά στη δράση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Το Φλεβάρη του 1976 συνήλθε το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ,οι αποφάσεις του οποίου εξοπλίζουν την Οργάνωση με νέα δύναμη για τη συνέχεια της δράσης της. Στην απόφαση του Συνεδρίου αναφέρεται ότι "...άμεση επιδίωξη της ΚΝΕ είναι η συσπείρωση και η συνένωση των πλατιών μαζών της νεολαίας σ' ένα ενιαίο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα νέας γενιάς, στενά δεμένο με τον αγώνα και τις επιδιώξεις του εργαζόμενου λαού μας. Θεμέλιο της πλατιάς αυτής ενότητας είναι η εργατική και εργαζόμενη νεολαία, η πρωτοπόρα δύναμη του νεολαιίστικου κινήματος, το πιο δυναμικό και σταθερό κομμάτι της νεολαίας, η νέα βάρδια του προλεταριάτου". Με τον αέρα του ισχυρού, αγωνιστικού ρεύματος του λαϊκού κινήματος και του 1ου Συνεδρίου της, η ΚΝΕ δίνει απαντήσεις στη νέα φάση ανάπτυξης του κινήματος της νεολαίας, παίρνει νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Με την παρέμβασή της διαμορφώνει επεξεργασμένα προγράμματα διεκδικητικών στόχων πάλης σε όλους τους χώρους της νεολαίας. Στόχοι που συγκεντρώνουν ευρύτερες δυνάμεις, δίνουν απάντηση στα άμεσα προβλήματα, συγκρούονται με τη συντηρητική πολιτική, φέρνουν στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη μιας άλλης πολιτικής.

Αναπτύσσονται αγώνες για τα δημοκρατικά δικαιώματα της νεολαίας. Εκδηλώνονται κοινές ενέργειες των δημοκρατικών νεολαιίστικων οργανώσεων για ψήφο στα 18 και για τα δικαιώματα της στρατευμένης νεολαίας. Το λαϊκό κίνημα παλεύει ενάντια στον αυταρχισμό και τη δημιουργία αστυνομικού κράτους.Μέσα από τους αγώνες και τη δράση της η ΚΝΕ συσπειρώνει μεγάλα τμήματα της νεολαίας με την πολιτική του ΚΚΕ, δυναμώνει η ίδια οργανωτικά και πολιτικά.

Το 2ο Συνέδριο της ΚΝΕ συνήλθε τον Απρίλη του 1979.Στηριγμένο στις αποφάσεις του 10ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, εξοπλίζει την ΚΝΕ ώστε να αναπτύξει πρωτοβουλίες σε νέα μέτωπα πάλης, στο πλαίσιο της πολιτικής του ΚΚΕ για τη συσπείρωση των αντιιμπεριαλιστικών - αντιμονοπωλιακών - δημοκρατικών δυνάμεων. Βάζει καθήκον να ανταποκριθεί στην υπόδειξη του 10ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, ότι "χρειάζεται στην Κομμουνιστική Νεολαία και στο κίνημα της νεολαίας να ενταχθούν πλατιές μάζες της νεολαίας, ιδιαίτερα από την εργατική τάξη και την εργαζόμενη νεολαία.Να αναπτυχθεί η πάλη για τα άμεσα, τα ιδιαίτερα ζητήματα της νεολαίας, που καθυστερεί".

Στην απόφαση του Συνεδρίου της ΚΝΕ τονίζεται: "Η ΚΝΕ διακηρύσσει πως η εργαζόμενη και σπουδάζουσα νεολαία θα λύσει ριζικά τα προβλήματά της και θα εξασφαλίσει τα δικαιώματά της, όταν η χώρα μας απαλλαγεί από την ιμπεριαλιστική εξάρτηση και την καπιταλιστική εκμετάλλευση και εγκαθιδρυθεί σ' αυτήν η Δημοκρατία του Λαού και ο Σοσιαλισμός".

Αυτή την περίοδο γίνονται μεγάλα βήματα στη δράση της ΚΝΕ. Οικοδομούνται οργανώσεις στα εργοστάσια, γεγονός που συμβάλλει στη συσπείρωση και την ανάπτυξη της πάλης της εργατικής και εργαζόμενης νεολαίας. Ταυτόχρονα ενισχύεται η δράση της Οργάνωσης στο μαθητικό κίνημα και τον προσανατολισμό του για κοινή δράση με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Η ΚΝΕ επίσης δίνει τη μάχη στο πλευρό του Κόμματος ενάντια στην είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ και ενάντια στην επανένταξη της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Οι νεολαίοι κομμουνιστές δρουν στο πλευρό του εργατικού κινήματος, εξορμούν στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, συμβάλλουν στο "σπάσιμο των γκέτο" των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά της ΕΤΜΑ και άλλων. Σ' αυτή την αγωνιστική έπαλξη έπεσε δολοφονημένη η Σωτηρία Βασιλακοπούλου.

Αποκομίζοντας πλούσια πείρα από τη δράση της, η ΚΝΕ οδηγείται στο 3ο της Συνέδριο το 1983.Το 11ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκτιμούσε ότι "το νεολαιίστικο κίνημα στη χώρα μας συνεχίζει να αναπτύσσεται προς μια αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και να συνδέεται στενότερα με το εργατικό και το λαϊκό κίνημα".

Παρά την οργανωμένη και συστηματική επίθεση της άρχουσας τάξης, το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα υπεράσπισε με επιτυχία τον ενωτικό του χαρακτήρα και τον κατακτημένο με αγώνες συνεπή του προσανατολισμό. Ηταν περίοδος που η απειλή της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, έκανε την εμφάνισή της. Η ΚΝΕ πρωτοστατεί στην οργάνωση των αγώνων ενάντια στην ανεργία, την άνιση αμοιβή των νέων εργαζομένων, αλλά και για την εκπαίδευση, η οποία συνεχώς υποβαθμιζόταν εξαιτίας του ταξικού της χαρακτήρα.Στις Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 3ο Συνέδριο (Δεκέμβρης 1983) διατυπώνεται και η αποφασιστικότητα να ενισχύσει τη δράση της και τον προσανατολισμό της πάλης του κινήματος της νέας γενιάς. "Το 3ο Συνέδριο της ΚΝΕ θα κρατήσει αναμμένη και θα ενισχύσει τη φλόγα για αλλαγή που υπάρχει μέσα στη νεολαία. Για να γίνουν οι ιδέες και η πολιτική μας το κέντρο μιας μαχητικής συσπείρωσης της νεολαίας, ο πυρήνας μιας νέας δυναμικής που θα συνενώνει και θα εμπνέει τη νεολαία σε νέους αγώνες στο πλευρό της εργατικής τάξης κι όλων των εργαζομένων, που θα αναβαπτίζει την εμπιστοσύνη της στη δύναμη της οργανωμένης πάλης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ