Κυριακή 6 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εχθρική παγωνιά...

Τις τελευταίες βδομάδες ο "ελεύθερος" λεγόμενος ρωσικός Τύπος δίνει μεγάλη προσοχή στον καιρό. Για παράδειγμα, η εφημερίδα "Μοσκόφσκι Κομσομόλετς" έγραφε ότι η Μόσχα δοκιμάζει τον πιο κρύο Νοέμβρη από τις αρχές του αιώνα. Το "Αρκουμέντι ι Φάκτι" διαπιστώνουν ότι ο χειμώνας αυτή τη χρονιά "δεν περιμένει την ημερολογιακή προθεσμία, αλλά διαφεντεύει στη ρωσική πεδιάδα. Ηδη στην αρχή του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Νοέμβρη, όταν κατά κανόνα στο κέντρο της Ρωσίας η μέση θερμοκρασία μόλις ξεπερνάει το μηδέν, εμφανίστηκαν οι παγωνιές 15 βαθμών κάτω από μηδέν και στη συνέχεια το ψύχος του μήνα του Γενάρη". Απαντώντας στο ερώτημα: "Τι θα περιμένουμε το Δεκέμβρη;", η εφημερίδα προειδοποιεί αυστηρά: "Είναι ο πιο μαύρος μήνας του χρόνου". Μα και γενικά μετά την κατάρρευση του Αυγούστου, πολιτικοί και πολιτειολόγοι πρόβλεπαν ομόφωνα έναν κρύο και με ελλείψεις χειμώνα.

Τότε και τώρα

Και όμως για τα σημερινά δεινά της Ρωσίας και του ρωσικού λαού δε φταίνε οι παγωνιές, αλλά το καθεστώς, το πολιτικό σύστημα που εγκαθιδρύθηκε μετά την αστική αντεπανάσταση τον Αύγουστο του 1991. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ Ολέγκ Σένιν, ο οποίος μέχρι το 1990 καθοδηγούσε την κομματική οργάνωση της περιφέρειας Κρασνογιάρσκ (Σιβηρία), είπε στον "Ρ" ότι συνήθως από την άνοιξη η περιφερειακή κομματική επιτροπή συγκροτούσε ένα επιτελείο για την προετοιμασία για το χειμώνα, το οποίο έλεγχε με τις ώρες τη μεταφορά στο Βορρά των καυσίμων, τροφίμων, φαρμάκων, ζεστού ρουχισμού, δηλαδή τα πάντα που χρειάζεται ένας άνθρωπος για μια κανονική ζωή. Οπως είπε ο Σένιν, "από τα πετρελαιοειδή ως τη βελόνα ραπτικής μηχανής". Ολα αυτά έπρεπε να σταλούν στις πόλεις και τους οικισμούς. Και έφταναν εκεί, διότι οι απαιτήσεις απέναντι στα στελέχη ήταν μεγάλες, αυστηρές και η σοβιετική εξουσία έκανε πράγματι τα πάντα για το καλό του πληθυσμού.

Σήμερα οι κάτοικοι του Βορρά έχουν οδηγηθεί στο χείλος της επιβίωσης. Στην Κρατική Δούμα έχει τεθεί πολύ συχνά το ζήτημα της δεινής κατάστασης του πληθυσμού του Ακρινού Βορρά, της Σιβηρίας, της Απω Ανατολής. Αυτές οι περιοχές βρέθηκαν εντελώς απροετοίμαστες για το χειμώνα, οι αρχές δε φρόντισαν έγκαιρα για την προμήθεια καυσίμων. Πριν από 10 περίπου μέρες, εξαιτίας αυτής της κατάστασης μια πραγματική τραγωδία απείλησε τους κατοίκους της Καμτσάτκας και μόνο όταν βούιξε ο κόσμος, πάρθηκαν έκτακτα μέτρα. Αυτή η περίπτωση δεν είναι όμως η μοναδική.

"Η Εισαγγελία του Βλαδιβοστόκ κίνησε ποινική αγωγή για την έλλειψη θέρμανσης στις κατοικίες στη χερσόνησο Εγκερσέλντ. Αυτό υπήρξε αποτέλεσμα της μαζικής κινητοποίησης των απεγνωσμένων κατοίκων, οι οποίο επί 2,5ώρες είχαν καταλάβει τη γέφυρα που συνδέει το εμπορικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ με την πόλη".

Η μετοχική εταιρία "Σβερτλοφσκενέργκο" ειδοποίησε επίσημα ότι στη "μαύρη λίστα" πλήρους διακοπής της θέρμανσης υπάρχουν οι πόλεις Εκατερινμπούργκ, Μπερεζόφσκι, Βερχνιάγια, Πισμά. Σε άλλες κατοικημένες περιοχές μειώνεται η θερμοκρασία στο σύστημα θέρμανσης κατά 10 βαθμούς σε αντίθεση με τον κανονισμό.

Επομένως, στο Σβερτλόφσκ μπορεί να επαναληφθεί η θλιβερή μοίρα των κατοίκων της Απω ανατολής, οι οποίοι τον περασμένο χειμώνα επί βδομάδες είχαν ξεπαγιάσει χωρίς θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα. "Σύμφωνα όμως με τις προγνώσεις του Υδρομετεωρολογικού Κέντρου, ο σημερινός χειμώνας αναμένεται κρύος όσο ποτέ άλλοτε", έγραφε στις 3 Δεκέμβρη η κυβερνητική εφημερίδα "Ροσίισκαγια Γκαζέτα".

Οι αιτίες

Ποια η αιτία αυτής της δεινής κατάστασης; Αυτή φαίνεται από την έκκληση του γενικού διευθυντή της εταιρίας "Σβερντλοφσκενέργκο" Βαλέρι Ρόντιν προς τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές: "Τα χρέη των καταναλωτών ενέργειας έχουν ήδη ξεπεράσει τα 6 δισεκ. ρούβλια και εξακολουθούν να αυξάνουν. Η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε κρίσιμη. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στον ενεργειακό τομέα δεν έχουν απαιτήσεις προς του κατοίκους της περιοχής Σβερντλόφσκ, οι οποίοι παρά τις καθυστερήσεις στους μισθούς, πληρώνουν τακτικά τους λογαριασμούς. Μόνο που τα χρήματα του πληθυσμού συσσωρεύονται στους μεσάζοντες και μεταπωλητές, χωρίς να φτάνουν στον ενεργειακό τομέα".Κρίνοντας από το δημοσίευμα αυτής της εφημερίδας "Από τις χρεοκοπίες θα υπάρξει περισσότερη ζέστη", με χρεοκοπία απειλούνται σήμερα πολλοί ηλεκτρικοί και υδροηλεκρικοί σταθμοί που θα προκαλέσουν νέα δεινά στον πληθυσμό. Ετσι αναφέρεται ότι "η διαδικασία της χρεοκοπίας ξεκίνησε για 7 ηλεκτρικούς σταθμούς και 13 μετοχικές εταιρίες "Ενέργκο", που παρέχουν ηλεκτρενέργεια στους καταναλωτές". Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, γιατί οι οργανισμοί, που χρηματοδοτούνται από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό δεν έχουν πληρωθεί για τους ενεργειακούς πόρους που κατανάλωσαν στα 1997 - 1998. Ετσι, από τα 533.000.000 ρούβλια που προορίζονταν για το κονδύλι του εποχιακού εφοδιασμού με καύσιμα, χορηγήθηκαν μόνο 92.000.000 ρούβλια. Από τα 1783,4 εκατομ. ρούβλια κρατικής βοήθειας για την προμήθεια καυσίμων στις περιοχές του Ακρινού Βορρά χορηγήθηκαν 1479 εκατομ. ρούβλια. Από τα 7 δισεκ. ρούβλια που έπρεπε να χορηγηθούν αυτό το χρόνο για τη χρηματοδότηση των δαπανών για ενέργεια και καύσιμα του κοινωνικού τομέα, που μεταβιβάστηκαν στα όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης την περίοδο 1996 - 1998, δε χορηγήθηκαν καθόλου.

Κατά συνέπεια, όπως βλέπουμε το ζήτημα δεν έγκειται καθόλου στο δριμύ χειμώνα, αλλά στη δυσλειτουργία του συστήματος θέρμανσης και στα σοβαρά ελαττώματα του πολιτικού συστήματος. Ακριβώς η άγρια καπιταλιστικοποίηση της χώρας, η καταστροφή του σοσιαλιστικού συστήματος οικονομικής διαχείρισης, οι ληστρικές ιδιωτικοποιήσεις, η εμφάνιση της αστικής τάξης, αυτής της νέας τάξης αρπακτικών που κυνηγάει μόνο το κέρδος και τον πλουτισμό και υποσκάπτουν την ισχύ του κράτους, οδήγησαν σήμερα το λαό της Ρωσίας στο χείλος της επιβίωσης.

Φτώχεια...

Το Ανεξάρτητο Ινστιτούτο Κοινωνικών και Εθνικών Προβλημάτων της Ρωσίας διενήργησε τον Οκτώβρη πανρωσική κοινωνιολογική έρευνα σε όλες τις οικονομικές περιοχές της χώρας, με θέμα τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση του Αυγούστου. Ρωτήθηκαν 2.000 άτομα από 11 κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στις 25 Νοέμβρη στη φιλελεύθερη εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα". Ορισμένα συμπεράσματα είναι:

"Τα 3/4 των Ρώσων ζουν σήμερα με το αίσθημα της ανησυχίας, οργής και της απάθειας, ενώ πάνω από το μισό του πληθυσμού εκτιμούν ως καταστροφική την κατάσταση στη χώρα (ο ανώτατος δείκτης τον τελευταίο ενάμισι χρόνο).

... Στον ένα ή άλλο βαθμό έχει πληγεί από την κρίση πάνω από το 90% του πληθυσμού της χώρας.

... Το μισό των πολιτών (49,9%) είναι άτομα που το μηνιαίο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι λιγότερο από 400 ρούβλια το άτομο, πράγμα που ακόμα και στην πριν από την κρίση περίοδο ήταν μικρότερο από κατώτερο όριο διαβίωσης. Αλλο ένα 24,4% Ρώσων έχει κατά κεφαλήν εισόδημα πάνω από 600 ρούβλια ανά άτομο, πράγμα που στις σημερινές πραγματικότητες θεωρείται απλώς κάτι παραπάνω από το όριο φτώχειας.

... Κύρια αρνητική συνέπεια της οικονομικής κρίσης ήταν για το 75% των Ρώσων η αύξηση των τιμών με τη διατήρηση του προηγούμενου επιπέδου μισθών. Για το 50,4% εκείνων που έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα όχι λιγότερο από 200 ρούβλια ανά άτομο (αποτελούσαν τον Οκτώβρη το 11,8% όλων των ερωτηθέντων), η οικονομική κρίση τούς κατάφερε καταστροφικό πλήγμα.

"Το πρώτο θύμα των απεργιών πείνας που κήρυξαν οι εκπαιδευτικοί: πέθανε στην πόλη Ουλιάνοφσκ ο εκπαιδευτικός Αλεξάντρ Μοτόριν". Σύμφωνα με την πρόεδρο της ενωμένης απεργιακής επιτροπής εκπαιδευτικών Σβετλάνα Καστάνκινα στο νοσοκομείο της πόλης έχουν μεταφερθεί περίπου 80 εκπαιδευτικοί.

Θα σκεφτεί κανείς ότι η Ρωσία συγκλονίστηκε, ακούγοντας αυτή την είδηση. Κάθε άλλο. Το πιο θλιβερό πράγμα είναι ότι οι Ρώσοι έχουν συνηθίσει... Η Ρωσία πεθαίνει, αυτό είναι το αποτέλεσμα της 8χρονης παρουσίας στην εξουσία των "μεταρρυθμιστών" μ' επικεφαλής τον Μπορίς Γιέλτσιν. Στη συνέντευξη Τύπου στις 2 Δεκέμβρη ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ ανέφερε ότι μόνο τα τελευταία 7 χρόνια ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώθηκε κατά 8.000.000 άτομα. Στη χώρα γεννιούνται λιγότεροι και πεθαίνουν περισσότεροι. Μια τέτοια κατάσταση δεν υπήρξε ούτε στα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Και είναι σωστό ότι μεταξύ των κατηγοριών για την αποπομπή του Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα υπάρχει και η κατηγορία για γενοκτονία του λαού του.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ