Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πρόεδρος... πρώην στασιαστής!

ΚΑΡΑΚΑΣ. -

Ο,τι δεν μπόρεσε να πετύχει με το ματωμένο πραξικόπημα του '92 το πέτυχε χτες με τις κάλπες... Ο λόγος για τον 44χρονο Ούγκο Σάβες, που κατάφερε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Βενεζουέλα συντρίβοντας τους αντιπάλους του με ποσοστό άνω του 56%. "Σύμμαχοί" του σ' αυτή την προσπάθεια ανόδου του στην εξουσία στάθηκαν η μεγάλη φτώχεια, τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού, το δυσθεώρητο εξωτερικό χρέος της χώρας. Αν σ' όλα αυτά προσθέσει κανείς ένα παραλήρημα λαϊκισμού και μεγαλεπήβολων συνθημάτων για την ανακούφιση των φτωχών και την έξοδο της Βενεζουέλας από την οικονομική μιζέρια, τότε έχει κανείς στα χέρια του τη "συνταγή" επιτυχίας του νέου Προέδρου που θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του στις 2 Φλεβάρη.

Με καταμετρημένο το 78% των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο Σάβες ήρθε πρώτος με 56,4%, και ο μεγαλύτερος αντίπαλός του, ο Ενρίκε Σάλας, δεύτερος και ιδρωμένος με 39,5%. Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες έφθασε σε υψηλά επίπεδα (άνω του 65%) ενώ οι μετεκλογικοί εορτασμοί των υποστηριχτών του Ούγκο Σάβες ήταν πανηγυρικοί... Χιλιάδες απ' αυτούς τριγύριζαν έως χτες τα ξημερώματα στους δρόμους του Καράκας πανηγυρίζοντας τη νίκη του ανθρώπου που είχε πριν έξι χρόνια αποπειραθεί να βάλει σε "γύψο" τη δημοκρατία με τη βοήθεια 15.000 στασιαστών στρατιωτών. Παρά τους δεκάδες νεκρούς, και τον εγκλεισμό του στη φυλακή, ο Σάβες πήρε χάρη μετά από περίοδο μόλις δύο χρόνων...

"Μα την αλήθεια! Δεν είμαι ο Σάβες. Ο Σάβες είναι εθνικό συναίσθημα. Ο Σάβες είναι σχέδιο για την επίλυση προβλημάτων", δήλωσε χαρακτηριστικά στη δίωρη (!) συνέντευξη Τύπου με την ανακοίνωση των νικηφόρων γι' αυτόν αποτελεσμάτων. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι δεν "είναι δυνατή η άμεση λύση" κρίσιμων προβλημάτων όπως: το χαμηλότατο βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας των πολιτών, η καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς στην κυβερνητική και δημόσια μηχανή, όπως και στις μεγάλες επιχειρήσεις, το εξωτερικό έλλειμμα των 21 δισ. δολαρίων που κατατρώγει το 30% του ετήσιου προϋπολογισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ