Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η αντιπαράθεση στα Εργατικά Κέντρα

Στην πεπατημένη που χάραξε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ επέλεξε να κινηθεί και η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας και ολίγον από «αγωνιστική διεκδίκηση», εξουσιοδοτώντας τη διοίκηση της ΓΣΕΕ να οργανώσει τους αγώνες! Η πρόταση της «Εργατικής Ενότητας», όπως κατατέθηκε από τον Βασίλη Ρέβα, γραμματέα της ΕΣΑΚ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, απορρίφθηκε, αν και παρουσίαζε μόνο ένα ελάχιστο μέρος των αγωνιστικών αντιδράσεων που θα πρέπει να ξεδιπλωθούν άμεσα στην πόλη. Η «Εργατική Ενότητα» πρότεινε να γίνει την Πέμπτη 3 Αυγούστου μια μαζική παράσταση διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, καθώς και τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 22 Αυγούστου, με αίτημα να αποσύρει τα μέτρα η κυβέρνηση, καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, να μη συμμετέχει η ΓΣΕΕ σε κανένα διάλογο με κυβέρνηση και εργοδότες.

Στο Βόλο

Στη «γραμμή» συναίνεσης με τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κινείται και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΤΕ (υποστηρίζεται από την Αυτόνομη Παρέμβαση). Οι τρεις παρατάξεις, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ψήφισαν ένα κείμενο συμφωνίας με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στο «διάλογο», απορρίπτοντας το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο που κατέθεσε η ΔΑΣ.

Ορισμένοι εκπρόσωποι των τριών παρατάξεων, αν και έκαναν λόγο για τον «αντεργατικό χαρακτήρα των μέτρων», ψήφισαν το συναινετικό κείμενο συμφωνίας με το «διάλογο». Ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Μιχάλης Ρήγας, που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ, απουσίαζε από την ψηφοφορία, ενώ στην τοποθέτησή του είπε ότι το ΕΚΒ δεν πρέπει να συναινέσει με τα μέτρα της κυβέρνησης. Ζήτησε, δε, άμεση σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, προσθέτοντας ότι «οι προσκυνημένες ηγεσίες πρέπει να κάνουν στην άκρη». Επίσης το μέλος της διοίκησης του ΕΚΒ και στέλεχος της ΑΤΕ, Νίκος Κουνατίδης, δήλωσε ότι προβληματίζεται για τη στάση της ΓΣΕΕ και ότι ο ίδιος επιφυλάσσεται για τη στάση του από δω και στο εξής. Πρόσθεσε, επίσης, ότι όλοι όσοι θέλουν ν' αντισταθούν πρέπει να έρθουν σε ρήξη με τα νέα μέτρα και να φέρουν «τα πάνω κάτω» για τις εργασιακές σχέσεις. Είπε, δε, ότι θα ψηφίσει την πρόταση του προεδρείου, μόνο εάν σ' αυτή καταγγέλλεται η κυβερνητική πολιτική και αναφέρεται ότι το ΕΚΒ δε δέχεται καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.

Παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια τα μέλη της διοίκησης που είναι εκλεγμένα με τη ΔΑΣ - Κώστας Κούδας, Κώστας Παπαδόπουλος, Τάκης Τριανταφυλλάκος - πρότειναν ν' απορριφθούν συνολικά οι προτάσεις της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, να μην πάρει μέρος η ΓΣΕΕ και το ΕΚΒ με κανένα τρόπο σε κανενός είδους διάλογο, να πραγματοποιηθεί παμβολιώτικο συλλαλητήριο σε συντονισμό με το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ την 1η Αυγούστου, να γίνει κοινή σύσκεψη των ΔΣ των Σωματείων του ΕΚΒ και του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, να γίνουν περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, να πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο την ημέρα που θ' αρχίσει ο «διάλογος» και να επιδοθεί υπόμνημα στο Σύνδεσμο Θεσσαλικών Βιομηχανιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ