Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τερατογεννήματα του ρατσισμού

Ενα εξαιρετικό βιβλίο, χρησιμότατο στην εποχή μας - εποχή επικίνδυνης αναζωπύρωσης του φυλετικού ρατσισμού - κυκλοφόρησε από τον "Εξάντα" και, τις εκδόσεις της Ουνέσκο.Πρόκειται για το θαυμάσια γραμμένο και αποκαλυπτικότατα εικονογραφημένο βιβλίο της δρ. Κοινωνικών Επιστημών του Ανθρώπου και διευθύντριας του τμήματος Πολιτιστικού Πλουραλισμού της Ουνέσκο, Κατερίνας Στενού, "Εικόνες του άλλου (Η ετερότητα: από το μύθο στην προκατάληψη)",(μετάφραση Σάρα Μπεβενίτσε - Μαρία Παπαδήμα), το οποίο προλογίζεται από τον γενικό διευθυντή της Ουνέσκο Φεντερίκο Μαγιόρ.Στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου για την αξία και επίκαιρη χρησιμότητά του μίλησαν οι Νόρα Σκουτέλη - Διδασκάλου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ρένα Πατρικίδου και η συγγραφέας του.

Ποιο είναι το θέμα του βιβλίου; Μα αυτό που υποδηλώνει η έλκουσα εθνικισμό από την αρχαιότητα, έκφραση "πας μη Ελλην βάρβαρος", αλλά και η πιο"αθώα", συνήθης έκφραση του λαού: "Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι σαν κι εμάς". Εκφραση, που όπως σημειώνει εισαγωγικά η συγγραφέας "αντιστοιχεί σ' ένα απέραντο στρώμα προκαταλήψεων στο συλλογικό φαντασιακό" (και στο ατομικό θα συμπληρώναμε εμείς). Από την αρχαιότητα συναντώνται άτομα, κοινωνικά σύνολα και λαοί που όχι μόνο φαντάζονταν αλλά εικονογραφούσαν ως τερατόμορφα πλάσματα (ακέφαλα, μονόποδα, μονόφθαλμα κ.ο.κ) ή ως ζώα τους ανθρώπους άλλων λαών και πολιτισμών, γιατί όπως έγραφε ο Γκόγια σ' ένα χαρακτικό του "ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα".

Με τέτοια τερατογεννήματα του ύπνου της λογικής, ατομικής και συλλογικής - τερατογεννήματα ανά τους αιώνες, πολλά από τα οποία αποτυπώθηκαν κυρίως σε βιβλία των "πολιτισμένων" Ευρωπαίων για "απολίτιστους λαούς" (κύρια θύματα οι γηγενείς της μαύρης ηπείρου και του "νέου κόσμου", "τέρατα" τους φαντάστηκε ο Χρ. Κολόμβος) και οι οποίοι "εκπολιτίστηκαν" με φωτιά και σίδερο από τους "σταυροφόρους" και κατά καιρούς αποίκους - είναι εικονογραφημένο το βιβλίο της Κ. Στενού, προκειμένου να υπογραμμιστεί ο σημερινός κίνδυνος, όπως τον συνοψίζει χαρακτηριστικά ο Φ. Μαγιόρ:

"Σήμερα υπάρχει ένας νέος ρατσισμός, μια νέα ξενοφοβία, μια νέα μισαλλοδοξία. Ποιες είναι οι νέες μορφές του κακού; Ολες φέρουν το χαρακτηριστικό προσωπείο της πολιτιστικής διαφοράς ή μάλλον μιας πολιτιστικής διαφοράς η οποία προβάλλεται για να δημιουργηθεί η ετερότητα και να δικαιολογηθεί ο αποκλεισμός. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η μισαλλοδοξία τρέφεται με εικόνες, με μύθους (...). Ο ξένος ιδωμένος σαν τέρας ή ζώο ανήκει σ' ένα στερεότυπο που αντέχει στο χρόνο. Αυτός ο πειρασμός ενδημεί στο υποσυνείδητό μας (...)".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ