Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
"Τον θεωρούσα μεγάλο στέλεχος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ"

Ο ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΓΛΥΜΗΣ, από την Αγία Ευθυμία Παρνασίδας, κάτοικος Καλλιθέας, απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, από την οποία δημοσιεύουμε ορισμένα σημεία:

"Πέρασα, σχεδόν, δεκαπέντε χρόνια φυλακή και γνώρισα όλες τις ταλαιπωρίες της περιόδου του Εμφυλίου Πολέμου. Τον κ. Γιαννόπουλο τον γνώρισα, όταν είμαστε μαζί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΑΕΑ. Τον κ. Κατριβάνο τον πρωτογνώρισα στη φυλακή και αργότερα στην ΕΔΑ, όπου ήταν ανώτατο στέλεχος.

Είμαι ένας συνεπής αγωνιστής, χωρίς καμιά υποχώρηση, ούτε καμιά αμοιβή για τους αγώνες μου, γι' αυτό νομίζω ότι δικαιούμαι να παραθέσω τις απόψεις μου, που αφορούν τον κ. Γιαννόπουλο.

Μετά την πτώση της χούντας, καθημερινά άκουγα από όλα τα ΜΜΕ, τον επί είκοσι και πλέον χρόνια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιαννόπουλο, να διακηρύσσει ότι ήταν ένας αλύγιστος αγωνιστής της περιόδου 1940 - 1950. Τον είχα σχεδόν θεοποιήσει, μαζί με άλλους συναγωνιστές μου, και τον θεωρούσα μεγάλο στέλεχος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου.

Ομως, εδώ και κάμποσες μέρες, έχω συγκλονιστεί από τα γραφτά στοιχεία που παρουσίασε ο Θ. Κατριβάνος, για το βίο και την πολιτεία του υπουργού, της περιόδου 1941 - 1950. Εχει κλονιστεί η πίστη μου, καθώς και πολλών άλλων για τη γνησιότητά του ως αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, σ' αυτήν τη μαύρη περίοδο της ιστορίας που γνώρισε η πατρίδα μας. Ολο το κύρος, η αξία και η δύναμή του, στέριωσε πάνω στην πεποίθηση όλων μας ότι ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και Γιαννόπουλος ήσαν ταυτόσημοι θρύλοι.

Δεν αμφισβητώ ασφαλώς, τη συνεισφορά του στη μερική δικαίωση των μονίμων αξιωματικών του ΕΛΑΣ, στην οποία δικαίωση, βέβαια, πήρε και αυτός το μερίδιό του. Από λοχίας Πεζικού του 1942, είναι σήμερα ταγματάρχης στρατού συνταξιοδοτούμενος".

Στη συνέχεια του γράμματός του, ο επιστολογράφος μας θέτει πολλά και διάφορα ερωτήματα προς τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ