Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΑ
Σημαντικά βήματα προς τα εμπρός

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης (ΚΜΙΕΑ).

Ο εισηγητής Δ. Καϊλας,πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ, αναφέρθηκε στην ομιλία του, γενικά στη δράση και πορεία του ΚΜΙΕΑ, τονίζοντας ότι βασικά ανταποκρίθηκε στους στόχους του και έκανε σημαντικά βήματα προς τα εμπρός με τη βοήθεια της ΠΕΑΕΑ, από τους κόλπους της οποίας προήλθε.

Ο ομιλητής επίσης μίλησε για την προετοιμασία της έκδοσης ενός Λευκώματος από το ΚΜΙΕΑ, το οποίο θα είναι μια ιστορία του Ελληνικού ΕΑΜικού Κινήματος Αντίστασης μέσω των μνημείων που έχουν ανεγερθεί και ανεγείρονται σε όλη τη χώρα, με τις προσπάθειες των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και σε αρκετές περιπτώσεις σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους και κοινότητες.

Από την εξόρμηση αυτή της προετοιμασίας του Λευκώματος, προέκυψε πολύτιμη συγκομιδή 400 φωτογραφιών ηρώων μας και μνημείων. Κατάλογοι με χιλιάδες ονόματα αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που έπεσαν στις μάχες και στις μαζικές εκτελέσεις, καθώς και χιλιάδες ονόματα μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν στις σκληρές μάχες κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου ή εκτελέστηκαν έπειτα από αποφάσεις στρατοδικείων.

Τέλος, τονίστηκε στην ομιλία η προσπάθεια που γίνεται για την έκδοση βιβλίων με θέματα από την Εθνική Αντίσταση και συλλογών αναμνήσεων αγωνιστών σε τόμους κλπ.

Την εισήγηση του κεντρικού ομιλητή συμπλήρωσε η αγωνίστρια Ιουλία Πλουμπίδου,μέλος του απερχόμενου ΔΣ, που αναφέρθηκε στην ομιλία της στο έργο που πραγματοποιήθηκε στους τομείς συγκέντρωσης του κάθε είδους ιστορικού υλικού και συνεργασιών με άτομα που ασχολούνται με θέματα της ιστορίας της ΕΑ και βοήθεια σ' αυτά με τα ανάλογα στοιχεία. Επίσης αναφέρθηκε στη δουλιά για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του Κέντρου, με νέα αντιστασιακά και άλλα βιβλία.

Στη Συνέλευση μίλησε ακόμα και ο Γιώργος Βέλλας,μέλος επίσης του απερχόμενου ΔΣ, για την επίμονη δουλιά συγκέντρωσης ιστορικών στοιχείων από τον Τύπο και τα περιοδικά, υλικά που αφορούν όλες τις πτυχές της ΕΑ και την κατάταξή τους κατά θέματα.

Τέλος, ο πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής Θόδωρος Κοϊνης έκανε απολογισμό της οικονομικής διαχείρισης του Κέντρου, την οποία χαρακτήρισε πολύ νοικοκυρεμένη.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τον απολογισμό και προχώρησε στις διαδικασίες εκλογής Νέου ΔΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ