Κυριακή 20 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1999
Υλοποιεί την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ

Παρέμβαση του Βαγγέλη Μπούτα, βουλευτή του ΚΚΕ, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού

Το τι πραγματικά σημαίνει η πορεία αλλά και η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ανέλυσε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας,κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, αναφερόμενος ειδικά στις επιπτώσεις αυτής της πορείας στους αγρότες.

Οπως σημείωσε, τίποτε το θετικό δεν έχει να προσδοκά ο Ελληνας αγρότης από αυτή τη διαδικασία, αφού "μετά την ΟΝΕ σε κάθε διεκδίκηση για προοδευτικές αλλαγές, το μόνιμο επιχείρημα θα είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτά αυτά γιατί παραβιάζουμε την ΟΝΕ και θα μας επιβληθούν πρόστιμα". Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης που ακολουθήθηκε στη γεωργία τη χρονιά που πέρασε, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "στη χρονιά που πέρασε και με την πολιτική προς την ΟΝΕ εκφράστηκε με μεγαλύτερη ένταση η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ παρά τις "φιλότιμες" προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση να εξαπατήσει τους αγρότες και την κοινή γνώμη για να συγκαλύψει τις ευθύνες της πολιτικής της. Είναι πρωτοφανείς οι μειώσεις των τιμών στα αγροτικά προϊόντα (λάδι, καπνός, βαμβάκι, οπωροκηπευτικά, τεύτλα, σιτηρά, κτηνοτροφία). Πρωτοφανής είναι και η αύξηση του κόστους παραγωγής, που εξανέμισε το αγροτικό εισόδημα και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων αγροτών. Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η μείωση του αγροτικού εισοδήματος για το 1998 θα είναι μεγαλύτερη από τη μείωση του 1997, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ήταν 4%. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα με διάφορα μέτρα - κοροϊδία, όπως τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα γεωργικά καύσιμα από το 40% στο 30% οπότε όλοι οι αγρότες της χώρας μας θα μοιραστούν το "τεράστιο" ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δραχμών. Δεν μπορεί να συγκαλύψει την αντιαγροτική πολιτική της με μέτρα για τους νέους αγρότες, που τα προβάλλει ως θετικά και μόνο θετικά δεν είναι, γιατί είναι αποσπασματικά και περιορίζονται σε ορισμένες οικονομικές επιδοτήσεις και δε διασφαλίζουν δύο βασικά κίνητρα για την παραμονή των νέων στη γεωργία: Το δικαίωμα να παράγουν, που το απαγορεύουν οι ποσοστώσεις, και την ύπαρξη καθαρού γεωργικού εισοδήματος".

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη λήψη νέων αντιαγροτικών μέτρων που αναμένεται να προωθηθούν μέσω της περίφημης "Ατζέντας 2000", τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "είναι η "Ατζέντα 2000" που προδιαγράφει μαύρο το μέλλον και ξεσηκώνει τους αγρότες. Η εφαρμογή λοιπόν της μέχρι τώρα πολιτικής είναι προσανατολισμένη στην πορεία για την ΟΝΕ. Τα πράγματα όμως δε μένουν εκεί, πηγαίνουν προς το χειρότερο γιατί ακολουθούν και άλλες αναθεωρήσεις και άλλες περικοπές από την ΕΕ για την αγροτική οικονομία. Προβλέπεται μείωση κατά 20% για τα δημητριακά και μείωση της αντιστάθμισης για τα σιτηρά. Υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση των επιδοτήσεων στο καλαμπόκι με περιβαλλοντικές προτάσεις".

Ο Βαγγέλης Μπούτας κατέληξε τονίζοντας πως "με αυτόν τον προϋπολογισμό, που υλοποιεί αυτή την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, με αυτές τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο. Γι' αυτό όχι μόνο θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει τους αγώνες των αγροτών, που είναι ο μοναδικός τρόπος να αποτρέψουν το ξεκλήρισμά τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ