Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Στις 16 Ιούνη 2000, ύστερα από μακρόχρονη αρρώστια, έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΠΑΣΧΑΛΗΣ Δημ. ΧΑΤΖΙΟΓΛΟΥ. Γεννήθηκε στο Σουφλί Εβρου το 1923.

Στην Kατοχή, πολύ νωρίς, τα τρία αδέρφια, ο Αποστόλης, ο Πασχάλης και ο Αγησίλαος, εμπνεόμενα από τις αγωνιστικές παραδόσεις του θρακικού λαού, εντάχθηκαν στις αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ και στο ΚΚΕ και από τις γραμμές τους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας και το δημοκρατικό - προοδευτικό μέλλον του λαού.

Σήμερα και οι τρεις αυτοί αγωνιστές δε βρίσκονται στη ζωή.

Ο Πασχάλης Χατζιόγλου, ως αντάρτης του 81ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Εβρου, πολέμησε τους χιτλερικούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους και διακρίθηκε στις πολυήμερες μάχες του Διδυμότειχου, ενάντια σε επίλεκτα τμήματα του χιτλερικού στρατού, τα οποία αιχμαλώτισαν το φθινόπωρο του 1944 και απελευθέρωσαν τον Εβρο.

Μετά τη Βάρκιζα, διώχτηκε ο Πασχάλης Χατζιόγλου, πιάστηκε, φυλακίστηκε και, τελικά, αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Με επανειλημμένες μάχες από τον Εβρο έφθασε στο Γράμμο, όπου τραυματίστηκε.

Με το τέλος του Eμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, εργάστηκε ως μηχανικός αυτοκινήτων. Παντρεύτηκε και απόχτησε μία κόρη.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του το Φλεβάρη του 1988.

Ζούσε στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Παρά τα προβλήματα υγείας που είχε, αγωνιζόταν ως μέλος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ, πιστός στο κόμμα του, το ΚΚΕ.

Σήμερα, 26 Ιούλη, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνό του. Τιμώντας τη μνήμη του, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ από 10.000 δρχ.

Η σύζυγός του Βέρα

Η κόρη του Νατάσα

Ο εγγονός του Ευγένης

* * *

Φωτ.

Στις 24 Ιούλη, συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τον άδικο και πρόωρο χαμό της αγαπημένης μας κόρης, αδελφής και θείας ΜΑΚΡΙΝΑΣ ΜΗΝΑΪΔΗ.

Στη μνήμη της, τελέσαμε την Κυριακή, 23 Ιούλη, μνημόσυνο σε στενό οικογενειακό κύκλο και προσφέρουμε 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Ευγένειας - Χαραυγής.

Οι γονείς της Κώστας και Μαρία

Τα αδέρφια της

* * *

Τα μέλη του Παραρτήματος Πλάκας της ΠΕΑΕΑ προσφέρουν 2.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» για τον αγώνα που κάνει ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων».

***

Στις 20 Ιούλη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τη μέρα που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, τα παιδιά του Βασίλης και Τασούλα προσφέρουν 10.000 δρχ. στην ΚΝΕ, μέσω ΤΟ Νυχτερινών Θεσσαλονίκης.

***

φΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συζύγου ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ για την εξάμηνη απουσία του από κοντά μου. Στη μνήμη ενός αταλάντευτου κομμουνιστή με τεράστιο αγωνιστικό φρόνημα, το οποίο διατήρησε άσβεστο όλα τα χρόνια της ζωής του, χωρίς να προδώσει το συντροφικό του ιδεώδες.

Επιθυμία του ήταν ένα μέρος της υποτυπώδους σύνταξής του να πηγαίνει στο Kόμμα και στα όργανα αυτού.

Στη μνήμη του Ευάγγελου: 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», 5.000 δρχ. στον «902» και 5.000 δρχ. στο παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ.

Η γυναίκα του


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ