Κυριακή 20 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δύσκολα αλλά μεθοδικά βήματα

Συνέντευξη με τον Μ. Γιατσμενιόφ, γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ, υπεύθυνο της κομματικής δουλιάς στο εργατικό κίνημα

O "Ρ" είχε την ευκαιρία για μια συνέντευξη με τον γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ, υπεύθυνο της κομματικής δουλιάς στο εργατικό κίνημα, Μπορίς Γιατσμενιόφ. Αναφέρθηκε στα συμπεράσματα που αποκόμισε με βάση τις πολύχρονες παρατηρήσεις, την ανάλυση των γεγονότων, φαινομένων, τάσεων και την προσωπική του συμμετοχή στις διεργασίες που συντελούνται στο εργατικό κίνημα της Ρωσίας.

- Πώς εκτιμάτε το εργατικό κίνημα της Ρωσίας; Εγινε, άραγε, πιο οργανωμένο ή επικρατεί σ' αυτό ακόμα το στοιχείο του αυθόρμητου;

"Θα είμαι ειλικρινής: Το επαναστατικό εργατικό κίνημα της Ρωσίας μόλις ξεκινάει. Υπάρχουν χωριστά ξεσπάσματα αυθόρμητων κινητοποιήσεων των εργατών και, μάλιστα, καλά οργανωμένων, για παράδειγμα, των ανθρακωρύχων της Βορκουτά, του Κουζμπάς, η τετράμηνη πικετοφορία στο κτίριο της κυβέρνησης στη Μόσχα, όπου από την πρώτη μέρα έδρασαν σε στενή επαφή μέλη του κόμματός μας. Το Σεπτέμβρη, σε μια σειρά περιοχές, έγινε η οργανωτική συνένωση των απεργιακών επιτροπών. Σε περισσότερες από 12 περιοχές της Ρωσίας, έχει συγκροτηθεί το εργατικό συνδικάτο "Ζαστσίτα" - συνδικάτο ταξικού Τύπου.

Στο κάλεσμα των ανθρακωρύχων σε πολλές πόλεις της Ρωσίας έχουν συγκροτηθεί και πραγματοποιούνται 24ωρες ή καθημερινές πικετοφορίες. Στο κέντρο του Σβερτνλόφσκ ένα μήνα πραγματοποιείται πικετοφορία, σε μια απ' αυτές συμμετείχα κι εγώ. Τα Σάββατα στο κάλεσμά μας συγκεντρώνονται μερικές χιλιάδες άτομα, μαζί και εργάτες. Τρία είναι τα αιτήματα: "Κάτω ο Γιέλτσιν και σε δίκη! ", "Η εξουσία στους εργαζομένους!", "Να ξοφληθούν τα χρέη για μισθούς, συντάξεις και άλλες πληρωμές!". Ολα τα άλλα - ανόρθωση της βιομηχανίας, σωτηρία της χώρας από την πείνα και το κρύο κλπ. - απορρέουν απ' αυτά.

Πόλη Περβοουράλσκ. Εργατική. Στη διάρκεια όλου του καλοκαιριού δρούσαν οι κομμουνιστές - το ΚΚΡΟ μαζί με το ΚΕΚΡ, επειδή ξέραμε: Το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο, θα αρχίσουν οι απολύσεις στο τελευταίο εν λειτουργία εργοστάσιο. Το εργοστάσιο σωλήνων ΝΤΖ έχει 10.000 εργαζομένους, δηλαδή η μισή πόλη με τις οικογένειές τους! Από την 1η Σεπτέμβρη, έχουν απολυθεί εκεί πάνω από 1.000 άτομα. Στις 29 Αυγούστου, παραμονές των απολύσεων, οι αγανακτισμένοι άνθρωποι πήγαιναν παντού για προστασία και βοήθεια και, τελικά, αφού δε βρήκαν πουθενά ανταπόκριση, ήρθαν μόνοι στους κομμουνιστές. Οι σύντροφοί μας οργάνωσαν συγκέντρωση, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 1.500 άτομα, μεταξύ τους πάνω από εκατό εργάτες - νέοι, γεροί, δυνατοί, που είχαν απολυθεί. Και μάλιστα χωρίς να πληρωθούν τους μισθούς και τις άδειες. Οι ηλικιωμένοι δεν είχαν πάρει τις συντάξεις τους πάνω από 3 μήνες.

Παραβρέθηκα σ' αυτή τη συγκέντρωση. Ηρθαν επίσης εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του Δημαρχείου. Οι ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, πήραν κομμάτια από σωλήνες και κινήθηκαν προς τον επικεφαλής της πόλης.

Στις 23 Σεπτέμβρη στην πόλη Γιαροσλάβλ, με πρωτοβουλία των απεργών του εργοστασίου κινητήρων και εκπροσώπων σειράς επιχειρήσεων, που πραγματοποιούν στην πόλη 24ωρη πικετοφορία, έγινε σύσκεψη εκπροσώπων του απεργιακού εργατικού κινήματος. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις περιοχές Τούλα, Σμολένσκ, Ιβάνοβο, Γιαροσλάβλ, Κοστρομά, Βλαντίμιρ, Ριαζάν. Στη σύσκεψη διατυπώθηκαν δυο απόψεις. Ορισμένοι έλεγαν: Φυσικά, να φύγει ο Γιέλτσιν, αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν προς όφελος του λαού, γι' αυτό δεν πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση και η τοπική εξουσία. Οι ίδιοι οι εργάτες απέκρουσαν αυτές τις διαθέσεις. Ο πρόεδρος της Απεργιακής Επιτροπής του εργοστασίου κινητήρων Βαλέρι Αλεξέγεβιτς Ποπόφ εξοργίστηκε μάλιστα: "Μα τι λέτε; Ολη αυτή η συμμορία πρέπει να εκδιωχθεί από κάτω μέχρι πάνω! Πρέπει να αλλάξει όλο αυτό το σύστημα!". Καταπληκτικό, αλλά την ιδέα αυτή δεν την αμφισβήτησαν οι εκπρόσωποι της δεξιάς, οπορτουνιστικής πτέρυγας στο εργατικό κίνημα και, το σημαντικότερο, ακόμα και οι συνδικαλιστικοί ηγέτες όλων των περιοχών που είχαν έρθει σ' αυτή τη σύσκεψη. Προφανώς, αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να είναι με το λαό, γιατί έχει μεγαλύτερη προοπτική, παρά να βρίσκονται συνεχώς μεταξύ ουρανού και γης, ανάμεσα στους δικούς μας και τους δικούς τους. Κατ' αρχήν, η διατύπωση "Οποιος δεν είναι με μας, είναι εναντίον μας" ισχύει σήμερα και πολύ σοβαρά. Εμείς, οι εκπρόσωποι του ΚΕΚΡ κατορθώσαμε να συμπεριληφθεί ένα σημείο, με το οποίο συμφώνησαν πρόθυμα πριν απ' όλα οι εργάτες: Να ετοιμαστεί μια πραγματική πανρωσική πολιτική απεργία με κύριο αίτημα: Ολη η εξουσία στους εργαζόμενους!".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ