Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε αγώνα σωτηρίας της ΛΑΡΚΟ

Τα σωματεία των εργαζομένων και τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πρόγραμμα κινητοποιήσεων, ενάντια στις αποφάσεις κυβέρνησης - Διοίκησης, που οδηγούν την επιχείρηση στην απαξίωση και το "λουκέτο"

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

"Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ (μείωση παραγωγής και εξόρυξης, σταμάτημα καμίνων και διαθεσιμότητες) οδηγούν στην απαξίωση και το κλείσιμο της επιχείρησης.Γι' αυτό ο αγώνας για τη διάσωση και τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, καθώς και των θέσεων εργασίας, είναι υπόθεση όλων μας". Με αυτή την εκτίμηση, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ προχωρούν σε κινητοποιήσεις, με "αφετηρία" 24ωρη απεργία στις 29/12 και μετάβαση στα διόδια Σχηματαρίου. Οι αποφάσεις πάρθηκαν σε δύο απανωτές συσκέψεις των σωματείων των εργαζομένων στην επιχείρηση και των Εργατικών Κέντρων της Περιφέρειας Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, που πραγματοποιήθηκαν στη Λάρυμνα το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

Στη σύσκεψη των σωματείων της ΛΑΡΚΟ (από Λάρυμνα, Εύβοια, Βοιωτία, Κοζάνη και Κεντρικά Γραφεία), ομόφωνα απορρίφθηκαν τα "μέτρα" της Διοίκησης, που, επικαλούμενη την πτώση των τιμών του νικελίου, ανακοίνωσε τα συγκεκριμένα μέτρα "για να υπάρξουν ζημιές 13 δισεκατομμύρια δραχμές στο τέλος του 1999"!

Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν στη σύσκεψη του Σαββάτου από τον πρόεδρο του Σωματείου της Λάρυμνας και εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ της ΛΑΡΚΟ, ακολουθεί δεύτερο χτύπημα, που προβλέπει επιπλέον διαθεσιμότητες, αν οι τιμές Νικελίου πέσουν κάτω από το 1,70 δολάρια ανά λίμπρα, ή και κλείσιμο της επιχείρησης, αν δεν υπάρξει ανάκαμψη.

Το ότι το ξεπούλημα ή και το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και γι' αυτό θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να "πείσει" τους εργαζόμενους και την κοινή γνώμη ότι η ΛΑΡΚΟ είναι "βαρέλι χωρίς πάτο", φαίνεται και από το εξής γεγονός. Ενώ διοίκηση και υπουργείο "κλαίγονται" ότι οι τιμές Νικελίου πέφτουν συνεχώς, δε λένε όλη την αλήθεια. Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, μπορεί σήμερα η τιμή Νικελίου να βρίσκεται στο 1,75 δολάρια ανά λίμπρα, αλλά η ΛΑΡΚΟ έχει κλείσει συμφωνίες για πώληση στην τιμή των 2,12 - 2,30 δολάρια ανά λίμπρα, ενώ τα σκαμπανεβάσματα στην τιμή του Νικελίου είναι συνηθισμένα.

Με αφετηρία, λοιπόν, την Τρίτη 29/12, σωματεία και εργαζόμενοι, τα Εργατικά Κέντρα της περιφέρειας παίρνουν την υπόθεση στα χέρια για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση της λειτουργίας της, γιατί τα μέτρα που ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρίας, όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα της στήριξης της επιχείρησης, αλλά θα το οξύνουν.

Ετσι, μαζί με τους εργαζόμενους, τα Εργατικά Κέντρα της περιφέρειας, η ΠΟΕΜ και η ΟΜΕ, σε σύσκεψη που έγινε την Κυριακή, αποφάσισαν ομόφωνα τη στήριξη του αγώνα, τη συμμετοχή όλων των ΔΣ στον αποκλεισμό της Εθνικής οδού στα διόδια Σχηματαρίου στις 29/12, τη συμβολική προειδοποιητική κατάληψη της Περιφέρειας Στερεάς την Τετάρτη 30/12 και την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας σ' όλους τους νομούς, στο μέταλλο την Πέμπτη 14/1/99,μέρα που θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ