Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σιγοκαίει η φλόγα έντασης...
  • Ενας Κοσσοβάρος Αλβανός νεκρός από πυρά Σέρβων αστυνομικών στη διάρκεια συλλήψεων στο Πετς
  • Η Υπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες, ο ΝΑΤΟικός στρατηγός Κλαρκ και ο επικεφαλής των διεθνών επιβεβαιωτών επιρρίπτουν ευθύνες και στις δύο πλευρές

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Μικρότερης έκτασης κρούσματα βίας συντηρούν την ένταση και την ανησυχία για το τι θα ξημερώσει από μέρα σε μέρα στο Κόσσοβο. Την ίδια στιγμή, στελέχη οργανισμών όπως οι Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ομάδα επιβεβαιωτών της συμφωνίας εκεχειρίας και διοικητές του ΝΑΤΟ επιρρίπτουν σε γενικές γραμμές ευθύνες και στις δύο πλευρές (σερβικές αρχές και αυτονομιστές Κοσσοβάρους) για την παρατεινόμενη ένταση στην περιοχή.

Πρώτη, χτες, η Σαντάκο Ογκάτα, ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,επιχείρησε να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που της προσάπτουν για μεροληψία υπέρ των Κοσσοβάρων Αλβανών. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αρνήθηκε με επιμονή ότι μεροληπτεί υπέρ των Κοσσοβάρων και κατηγόρησε αμφότερες τις πλευρές ότι έχουν ευθύνες στο συνεχιζόμενο πρόβλημα των προσφύγων, λέγοντας πως περίπου 175.000 από αυτούς δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στις εστίες τους.

"Καταδικάζω δριμύτατα τη βία και των εκφοβισμό και απ' τις δύο πλευρές στο Κόσσοβο" τόνισε η Ογκάτα, προσθέτοντας πως πίεσε τον Μιλόσεβιτς να υλοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε τον περασμένο Οκτώβρη, προκειμένου να παραχωρήσει αμνηστία σε εκατοντάδες Κοσσοβάρους Αλβανούς που κρατούνται στις σερβικές φυλακές με την κατηγορία "τρομοκρατικών δραστηριοτήτων". Η ίδια δεν είπε πάντως στους δημοσιογράφους τι ακριβώς της απάντησε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος πάνω σ' αυτό το ζήτημα...

Στο Βελιγράδι, επικεφαλής των σερβικών ενόπλων δυνάμεων συναντήθηκαν με τον ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγό Γουέσλεϊ Κλαρκ.Ο τελευταίος επανέλαβε ότι η συμμαχία θα δράσει στην περιοχή, εάν συνεχιστούν οι συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας με τους αυτονομιστές Κοσσοβάρους Αλβανούς.

Ο Γουίλιαμ Γουόκερ,επικεφαλής των περίπου 2.000 επιβεβαιωτών της αποστολής τήρησης συμφωνίας του περασμένου Οκτώβρη, δήλωσε στο ραδιοσταθμό του Βελιγραδίου "Β-92" ότι "οι αρχές του Βελιγραδίου είναι γενικώς μη συνεργάσιμες με την αποστολή των επιβεβαιωτών". Πρόσθεσε ότι τα περισσότερα αιτήματα που έχουν προβάλει οι παρατηρητές στις σερβικές αρχές συνάντησαν αρνητική ανταπόκριση, ενώ κατηγόρησε και τους Κοσσοβάρους αυτονομιστές ότι "παραβιάζουν τη συμφωνία εκεχειρίας και δρουν ανεύθυνα, διεκπεραιώνοντας προβοκατόρικες αποστολές"...

Στο μεταξύ το Σερβικό Κέντρο Πληροφοριών στο Κόσσοβο ανακοίνωσε ότι η αστυνομία ανταπέδωσε τα πυρά "τρομοκρατικής ομάδας Αλβανών κοντά στο Πετς, όταν άνδρες των τοπικών αρχών επιχείρησαν να τους συλλάβουν για έρευνες". Από τα πυρά των Σέρβων αστυνομικών, σκοτώθηκε ένας Κοσσοβάρος Αλβανός και συνελήφθησαν τελικά άλλοι έξι.

Ο εκπρόσωπος των αυτονομιστών, Αντέμ Ντεμάτσι,προειδοποίησε τις σερβικές αρχές να εγκαταλείψουν το Κόσσοβο, λέγοντας σε δημοσιογράφους στην Πρίστινα: "Υποσχόμαστε, εκτός και εάν τελικώς φύγουν απ' αυτές τις περιοχές, ότι θα τους επιτεθούν παντού οι δυνάμεις μας"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ