Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ
Το πιο γλυκό χαμόγελο

Με κορυφαία την Ολγα Βασδέκη ο ελληνικός στίβος έκανε και πάλι αισθητή την παρουσία του στο διεθνές αθλητικό στερέωμα

Με σταθερά και σίγουρα βήματα ο ελληνικός στίβος και αυτή τη χρονιά είχε μια ξεχωριστή παρουσία στα αθλητικά δρώμενα. Το 1998 ήταν μια ακόμη δημιουργική και πετυχημένη, σε γενικές γραμμές, περίοδος αφού δεν έλειψαν οι επιτυχίες των πρωταθλητών-τριών μας στις μεγάλες διοργανώσεις.

Αναμφίβολα αυτή που έκλεψε την παράσταση ήταν η Ολγα Βασδέκη.Το γλυκό κορίτσι από τη Νέα Ιωνία του Βόλου ήταν η κορυφαία τριπλουνίστρια του πλανήτη! Οχι δεν είναι υπερβολή, αφού αυτά που κατάφερε δεν ήταν και λίγα.

Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης η Ολγα μετά από 16 χρόνια (το χρυσό μετάλλιο της Αννας Βερούλη στον ακοντισμό το 1982) έφερε την Ελλάδα στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Σε ένα συναρπαστικό αγώνα και κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες με ένα άλμα στα 14.55 "άγχωσε" τις αντιπάλους της, αλλά και δημιούργησε ένα φινάλε θρίλερ, με την Μαρίνοβα να κάνει τελευταία στιγμή 14.50 και την Κασπάρκοβα 14.52 στο τελευταίο άλμα.

Η χρονιά έληξε θριαμβευτικά για την Βασδέκη στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου κατέκτησε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο κύπελλο εκπροσωπώντας την Ευρώπη. Με επίδοση 14.64, που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

Δικαίως λοιπόν ανακηρύχτηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) σαν η κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς.

"Μανία" για διάκριση στη Βουδαπέστη είχε και ο Χάρης Παπαδιάς.Ετρεξε θαυμάσια μετά από τα 40 μέτρα και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με ατομική επίδοση 10.17.

"Σφαίρα" ήταν και η Κατερίνα Θάνου.Στα ημιτελικά έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 10.92 και όλοι είπαν "τώρα ας κοιτάξει το μετάλλιο". Ηρθε λοιπόν το χάλκινο με τον απίστευτο χρόνο 10.87 που έφερε τη βραχύσωμη αθλήτρια στις 20 γρηγορότερεςκοπελιές από τη μέρα που δημιουργήθηκε ο κόσμος!

Τι να πει κανείς όμως και για τον Αγγελο Παυλακάκη;Κοντός μεν, χρυσός δε. Ο αθλητής από το Αβατο Ξάνθης επιβεβαίωσε τις προβλέψεις που τον ήθελαν στο βάθρο, στον κλειστό στίβο στο Ευρωπαϊκό της Βαλένθιας, όμως πρώτο, με άνεση και με ατομική επίδοση 6.54, δεν το περίμεναν και πολλοί. Ο ίδιος όμως κάτι παραπάνω ήξερε... Α, και ο προπονητής του, ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος.

Στη Βαλένθια η συμβία του Αγγελου, Κατερίνα Κόφφα,ήταν και αυτή μέσα στα μετάλλια. Στον τελικό των 200 μέτρων ήταν τρίτη με χρόνο 22.86.

Καλή παρουσία είχαμε στους άνδρες: ο Δημήτρης Κοκότης ήταν 5ος στο ύψος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ο Χρήστος Πολυχρονίου 6ος στη σφυροβολία επίσης στο Ευρωπαϊκό, καθώς και ο πολλά υποσχόμενος 400άρης (εμποδιστής) Περικλής Ιακωβάκης,που ήταν χρυσός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν τον νεαρό εμποδιστή πραγματικό διάδοχο του Σταύρου Τζιωρτζή.

Στις γυναίκες ξεχώρισαν επίσης: η Κατερίνα Βόγγολη,που ήταν 5η στη δισκοβολία στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης και η Χρυσοστομία Ιακώβου,5η στα 3.000 μέτρα στο Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου.

Στις σκυτάλες θα μπορούσε η ανδρική ομάδα στα 4Χ100 να είναι στα μετάλλια (4η) στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης, ενώ μια θέση παρακάτω είχαν οι γυναίκες.

Σημαντική ήταν και η άνοδος στη σούπερ Λίγκα στο Μπρούνο Τζάουλι στους άνδρες, αφού κατακτήσαμε την πρώτη θέση σχετικά εύκολα, αφήνοντας δεύτερη την Ουγγαρία. Ετσι του χρόνου στη Φλωρεντία η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των οκτώ καλύτερων ομάδων της Γηραιάς Ηπείρου. Οι γυναίκες αν και είχαν καλή παρουσία, έμειναν στη δεύτερη θέση πίσω από τις πανίσχυρες Ρουμάνες.

Οι άτυχοι της χρονιάς ήταν ο Λάμπρος Παπακώστας, ο Κώστας Γκατσιούδης και η Νίκη Ξάνθου που είχαν προβλήματα τραυματισμών. Το νέο έτος θα τους βρει δυνατούς και έτοιμους για μεγάλες διακρίσεις.

Παγκόσμιος στίβος

Εξι παγκόσμια ρεκόρ είχαμε στο στίβο τη χρονιά που μας πέρασε. Δύο στις γυναίκες και τρία στους άνδρες. Αναλυτικά: Στο τριπλούν γυναικών η Βρετανίδα Ασια Χάνσεν πήδησε 15.16. Στο επί κοντώ η Εμα Τζορτζ πέρασε το 4.50. Στους άνδρες ο Μορίς Γκριν έκανε 6.39 στο 60άρι. Ο Αιθίοπας σπουδαίος αθλητής των μεγάλων αποστάσεων Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ έσπασε το ρεκόρ στα 5 και στα 10 χιλιόμετρα με 12.39.36 και 26.22.75 αντίστοιχα. Τέλος, ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ είχαμε στα 3.000 μέτρα από τον Κενυάτη Ντανιέλ Κόμεν με επίδοση 7.24.90.

Αθλητές της χρονιάς ανακηρύχτηκαν ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ και ο "θηλυκός" Λιούις, Μάριον Τζόουνς.

Στα θλιβερά της χρονιάς που εκπνέει, ήταν ο θάνατος της Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ. Στις 21 του Σεπτέμβρη έφυγε από τη ζωή η γρηγορότερη γυναίκα που πέρασε από τον πλανήτη. Η κάτοχος των παγκόσμιων ρεκόρ στα 100 και 200 μέτρα, η "βιονική γυναίκα" όπως αποκλήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80, προδόθηκε από την καρδιά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ