Κυριακή 10 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Τα πρώτα θύματα της πολιτιστικής υποδούλωσης

Εξόρμηση για τον πολιτισμό σχεδιάζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας: Στην πρόσφατη πολιτιστική εκδήλωση που οργάνωσε για τα δέκα χρόνια από το θάνατο της Ελλης Αλεξίου η πρόεδρος της οργάνωσης Καλλιόπη Μπουντούρογλου μίλησε για την "πολιτιστική καταπίεση και υποδούλωση του λαού μας με πρώτα θύματα της γυναίκες" τονίζοντας:

Η ΟΓΕ στους σκοπούς και στα μέσα για την ολόπλευρη ανάπτυξη της γυναίκας, προτάσσει στο καταστατικό της την αισθητική καλλιέργεια, την επαφή με τα προϊόντα της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού... Ο πολιτισμός είναι μια μεγάλη δύναμη στα χέρια αυτών που τον ελέγχουν. Οποια προσέγγιση κι αν κάνει κανείς στο θέμα του πολιτισμού οργίζεται, βλέποντας στην οθόνη του σημερινού κόσμου, την προσπάθεια που γίνεται για τον ευτελισμό των ανθρώπων, των ιδεών και αξιών.

Ζούμε τα τελευταία χρόνια με όρους ταχύτητας φωτός την προσπάθεια πολιτιστικής καταπίεσης και υποδούλωσης του λαού μας με πρώτα θύματα της γυναίκες. Αλλωστε, ξέρουν οι κρατούντες ότι η πνευματική υποδούλωση είναι ο κύριος δρόμος για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική καταδυνάστευση.... Πλασάρονται καινούρια ιδανικά για ένα είδος νέου "κλωνοποιημένου" ανθρώπου, του Homo Europeus που πρέπει να νιώθει υπερήφανος και αυτάρκης μέσα σ' αυτή τη "νέα" πατρίδα, την ΕΕ.

Είναι έτσι εγκλωβισμένος, ώστε να μη βλέπει ότι αυτή η ΕΕ έχει ανακαλύψει την αξία του πολιτισμού σαν πρώτη ύλη στη βιομηχανία της ιδεολογικής καταστολής και ενσωμάτωσης, στη δημιουργία "ευρωπαϊκών" συνειδήσεων των απασχολήσιμων, των ανέργων, των μερικώς απασχολούμενων, των αναλφάβητων, των ημιαγράμματων και προ παντός των εφησυχασμένων πολιτών, μακριά από προβληματισμούς και κοινωνικούς αγώνες.

Μειώνεται ο αριθμός των πολιτών που διαβάζει, που επικοινωνεί με όλες τις μορφές της τέχνης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Κτίζεται ο ηλεκτρονικός πολιτισμός του 21ου αιώνα - μια αντικουλτούρα της ευτέλειας και των πρωτόγονων ενστίκτων.

Για μας, τις γυναίκες της ΟΓΕ, ο πολιτισμός αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στον αγώνα μας για την ανατροπή αυτής της κατάστασης που πισωγυρίζει τις γυναίκες στους γυναικωνίτες της κοινωνίας. Δε μας είναι άγνωστο ότι σε κρίσιμες καμπές και περιόδους που η χώρα και ο λαός μας βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη βαρβαρότητα, τα γράμματα, η γλώσσα, οι τέχνες, το τραγούδι, το μυθιστόρημα, η ποίηση, ήταν το θεμέλιο στο οποίο στηριχτήκαμε, ήταν η ασπίδα μας, ήταν η αντίσταση.

... Να στηρίξουμε τις προσπάθειες των καλλιτεχνών, των διανοουμένων, των συγγραφέων, των εκδοτών, εκείνων που σέβονται τον άνθρωπο, εκείνων που δε διαπραγματεύονται το ταλέντο και τις ιδέες τους, την ίδια την αποστολή τους με το χρήμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ