Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Και πάλι πύραυλοι στο Βόρειο Ιράκ

Οξύνεται η αντιπαράθεση για τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, ενώ άρχισε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το μέλλον των επιθεωρήσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Νέα πλήγματα σε βάρος ιρακινών αντιαεροπορικών πέτυχαν, χτες, αμερικανικά αεροσκάφη που περιπολούσαν στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ, ενώ το φαινόμενο έχει λάβει καθημερινές διαστάσεις και διατηρεί σε σταθερά οξυμένους τόνους την αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Και γι' αυτό το περιστατικό οι πληροφορίες διίστανται, καθώς η Βαγδάτη και το Πεντάγωνο δίνουν εντελώς διαφορετικές εκτιμήσεις. Την ίδια στιγμή, το Παρίσι προσπαθεί να προωθήσει μια νέα πρότασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που επανέλαβε, χτες, τη συνεδρίασή του για το μέλλον των επιθεωρήσεων της UNSCOM στο Ιράκ.

Με βόμβες αντι-ραντάρ και βόμβες ακριβείας απάντησαν τα αμερικανικά αεροσκάφη στον "εγκλωβισμό" τους από τα ιρακινά ραντάρ, όπως ανακοίνωσε νωρίς χτες το πρωί το Πεντάγωνο. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα αμερικανικά αεροσκάφη, που πραγματοποιούσαν περιπολία ρουτίνας πάνω από τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ, πέτυχαν, τουλάχιστον, 2 αντιαεροπορικές ιρακινές συστοιχίες, ενώ ένας ιρακινός πύραυλος δε βρήκε το στόχο του και τα αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ.

Σχολιάζοντας το νέο περιστατικό ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, στρατηγός Ρίτσαρντ Μπρίντζες, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες και αποκάλυψε ότι, πριν την πραγματοποίηση της περιπολίας, ιρακινά μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά ελικόπτερα είχαν παραβιάσει 2 φορές τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ. Οπως υπογράμμισε ο στρατηγός Μπρίντζες, η ιρακινή ηγεσία έχει διπλασιάσει τις αντιαεροπορικές της συστοιχίες και στις δύο ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, τις οποίες έχει παραβιάσει 66 φορές τις τελευταίες δύο βδομάδες.

"Πρόκληση" χαρακτήρισε τη στάση και τις επιλογές της ιρακινής ηγεσίας ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέιβιντ Λίρι, ο οποίος τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα ενισχύσει τις περιπολίες της στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων και "δε θα αφήσει αναπάντητα τέτοιου είδους φαινόμενα". Ανάλογου περιεχομένου δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ναύαρχος Μάικ Νταμπλντέι, ο οποίος παραδέχτηκε ότι εξαιτίας της κατάστασης οι πιλότοι των συμμαχικών αεροσκαφών βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Αρνήθηκε, πάντως, να διευκρινίσει αν τους έχει δοθεί εντολή να απαντούν άμεσα και επιθετικά στις ιρακινές προκλήσεις.

Ανακοίνωση για το επεισόδιο στο Βόρειο Ιράκ εξέδωσε και η ιρακινή Διοίκηση Αμυνας. Σύμφωνα με αυτό το ανακοινωθέν, που μεταδόθηκε από το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, τα ιρακινά αντιαεροπορικά πυρά αντέδρασαν στην αμερικανική επίθεση και κατέρριψαν ένα συμμαχικό αεροσκάφος, ισχυρισμό που διέψευσε τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Λονδίνο. Οπως υποστηρίζεται στην ίδια ανακοίνωση 4 αμερικανικοί πύραυλοι έπληξαν κατοικημένες περιοχές, ενώ ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν και στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ. Το κείμενο της ανακοίνωσης τονίζει ότι "παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος του Ιράκ στο νότο από εχθρικά αεροσκάφη, που προέρχονταν από τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, τα οποία έπληξαν τις ιρακινές θέσεις". Οι πληροφορίες για το Νότιο Ιράκ δεν επιβεβαιώνονται από άλλη πηγή.

"Ο ιρακινός λαός θα έχει καλύτερο μέλλον αν ανατραπεί ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν", δήλωσε, για άλλη μια φορά, απροκάλυπτα ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον,ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η παρατεινόμενη αντιπαράθεση με αφορμή τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων να καταλήξει σε νέες επιδρομές. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεργαστεί με την ιρακινή αντιπολίτευση αλλά δεν έχει δεσμευτεί για στρατιωτική υποστήριξη. Ο Κοέν αποσαφήνισε ότι η συνεργασία θα είναι μία "βήμα το βήμα" προσέγγιση διότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να επαναληφθούν γεγονότα όπως η αποτυχημένη αμερικανική απόβαση στον "Κόλπο των Χοίρων" στην Κούβα το 1961.

Καλούν ΗΠΑ - Βρετανία

Εκκληση για ενίσχυση των περιπολιών αλλά και διεύρυνση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων απηύθυνε, χτες, προς την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο η μία από τις δύο μεγαλύτερες κουρδικές παρατάξεις του Βόρειου Ιράκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που φιλοξενεί το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων "Ασοσιέιτεντ Πρες", η Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν ζητά από τα συμμαχικά αεροσκάφη να συνεχίσουν τις περιπολίες τους και να αντιταχθούν στις ενέργειες και τις προθέσεις του Ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσεϊν.

Νέες συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Αρχισε, χτες, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές μέρες, προκειμένου να εξεταστεί το μέλλον των επιθεωρήσεων στο Ιράκ, οι οποίες διεκόπησαν ένα 24ωρο πριν την έναρξη των αμερικανο-βρετανικών επιδρομών της "Αλεπούς της ερήμου". Το Παρίσι, εδώ και μέρες, έχει κυκλοφορήσει ανεπισήμως στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και σε μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πρόταση με την οποία καλεί τον ΟΗΕ να χαλαρώσει το εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος του Ιράκ και να καταλήξει σε έναν νέο τρόπο ελέγχου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και του οπλοστασίου της Βαγδάτης.

Οπως δήλωνε, χτες, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν Γκαζό Σεκρέ, η Γαλλία προτίθεται να ασκήσει έντονες πιέσεις προκειμένου να εγκριθεί η πρότασή της, καθώς "είναι εμφανές από τις εξελίξεις ότι η μέθοδος των επιθεωρήσεων μέσω της UNSCOM που εφαρμόστηκε τόσα χρόνια δεν απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς, αλλά αντίθετα παρέτεινε το μαρτύριο του ιρακινού λαού". Η Ουάσιγκτον δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για τη γαλλική πρόταση, η οποία, αντίθετα, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως η Ρωσία και η Κίνα, αλλά και από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ