Κυριακή 17 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΙΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ
Ο κορυφαίος αθλητής του μπάσκετ

Καθένας στο είδος του. Κι ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν ο Νο 1 στο μπάσκετ. Ηταν ό,τι ο Πελέ για το ποδόσφαιρο. Ο Γκρέτσκι κι ο Χαρλάμοφ στο χόκεϊ επί πάγου. Η Καταρίνα Βιτ στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Η Νάντια Κομανέτσι στην ενόργανη γυμναστική. Ο Μπούμπκα στο επί κοντώ. Ο Κασπάροφ στο σκάκι. Ηταν ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών. Ο άνθρωπος που εξέφρασε κατά τον καλύτερο τρόπο το ιδανικό της αμερικάνικης κοινωνίας. Κορυφαίος στο είδος του και άριστος οικογενειάρχης. Ποτέ δεν προκάλεσε. Μιλούσε μόνο εντός γηπέδου. Η Αμερική κι όλος ο κόσμος του μπάσκετ ήταν στα πόδια του. Προσπέρασε απαρατήρητα. Η δημοσιότητα δεν του πήρε το μυαλό. Το 1993 ενοχλημένος από τη δολοφονία του πατέρα του, εγκατέλειψε για 18 μήνες το άθλημα που αγάπησε. Κι όταν την Τετάρτη, το ΝΒΑ κρέμασε για πάντα στην οροφή του "Σικάγο σέντερ" τη φανέλα με το Νο 23, δεν ονειρεύτηκε τα μεγαλεία και τις απολαύσεις που υποτίθεται ότι του στέρησε η πολύχρονη επαγγελματική καριέρα. "Θα αφιερώσω όλο το χρόνο στα παιδιά και στη γυναίκα μου" απάντησε στη σχετική ερώτηση.

Ο Τζόρνταν εμφανίστηκε στο μπάσκετ, όταν στο ΝΒΑ μεσουρανούσε το άστρο του λευκού Λάρι Μπερντ και του μαύρου Μάτζικ Τζόνσον. Οι Αμερικανοί είχαν χωριστεί στα δύο. Οι μισοί υποστήριζαν τους Μπόστον Σέλτικς κι οι υπόλοιποι τους Λος Αντζελες Λέικερς. Ο Τζόρνταν τους ένωσε. Δεν επέτρεψε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία του. Τη δεκαετία του '90, ήταν ο ένας και μοναδικός κυρίαρχος του παιχνιδιού. Κατέκτησε έξι πρωταθλήματα. Αναδείχτηκε δέκα χρονιές κορυφαίος σκόρερ. Πέντε φορές κατέκτησε τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη. Συμμετείχε σε 11 Ολ Σταρ Γκέιμ. Κέρδισε δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια. Αναδείχτηκε το 1988 καλύτερος αμυντικός του ΝΒΑ, ενώ 8 φορές ψηφίστηκε στην καλύτερη αμυντική πεντάδα. Πρώτος σκόρερ και κορυφαίος αμυντικός. Σκόραρε με όποιον τρόπο ήθελε, αλλά δεν καθόταν να το απολαύσει. Ετρεχε στην άμυνα κι έβγαζε την ψυχή στον προσωπικό του αντίπαλο. "Είναι ο πιο απίστευτος αθλητής που είδα ποτέ στη ζωή μου", παραδέχτηκε ο μοναδικός Μάτζικ Τζόνσον. "Είναι λυπηρό να βλέπεις τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο να παίρνει αυτή την απόφαση" δήλωσε ο εκπληκτικός Λάρι Μπερντ.

Ευτυχισμένοι οι παίκτες που αγωνίστηκαν δίπλα του, αλλά κι απέναντί του. Δυστυχισμένοι όσοι φορτώθηκαν την ευθύνη να τον περιορίσουν κάτω από τους 31,5 πόντους, που ήταν ο μέσος όρος στην καριέρα του. Εχουν να λένε ακόμα οι παίκτες του Ολυμπιακού για τη φάση στον τελικό του Μακ Ντόναλντς το 1997 στο Παρίσι, όταν πέρασε σαν σίφουνας ανάμεσα από τρεις και βρήκε στόχο με κλειστά μάτια, με την πλάτη γυρισμένη στο καλάθι.

Την περασμένη περίοδο εισέπραξε από την ομάδα του 32 εκατ. δολάρια και άλλα 47 εκατ. δολ. από διαφημίσεις. Στη μητρόπολη του καπιταλισμού το ταλέντο του πουλήθηκε πανάκριβα. Σύμφωνα με το περιοδικό "Fortune", στα 15 χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ ο τζίρος γύρω από το όνομά του ξεπέρασε τα 10 δισ. δολάρια. Μόνο το ΝΒΑ εισέπραξε 165 εκατ. δολ. από επιπλέον εισιτήρια και 366 από τηλεοπτικά δικαιώματα και σηματάκια. Η αθλητική εταιρία "NIKE", η οποία είχε τα αποκλειστικά δικαιώματα σε παπούτσια και φανέλες με το όνομά του, στο διάστημα της συνεργασίας τους είχε εισπράξεις 2,6 δισ. δολ., ενώ την Τετάρτη που ο Τζόρνταν ανακοίνωσε την αποχώρησή του, η μετοχή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σημείωσε πτώση 4%.

Αυτός ήταν ο Τζόρνταν. Ενας και μοναδικός σε όλα. Αντίτυπα θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια. Αλίμονο όμως σ' εκείνον που θα θελήσει να συγκριθεί με τον άνθρωπο που κατάργησε τον νόμο της βαρύτητας και περπάτησε πρώτος στον αέρα.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ