Κυριακή 17 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι πλούσιοι φορολογούνται σαν άποροι και οι φτωχοί σαν πλούσιοι!

Από το 1990 μέχρι το '96, με βάση την εισοδηματική πολιτική και τους ισολογισμούς επιχειρήσεων, προκύπτει αύξηση μέχρι 50% στα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων και τουλάχιστον 664% για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ομως η εφορία υπερφορολόγησε τους πρώτους (σαν να είχαν αύξηση εισοδημάτων κατά 181,6%) και διεύρυνε τη φορολογική ασυλία για τους δεύτερους (τους φορολόγησε για αύξηση εισοδημάτων 235,8%)

Αποτελεί κοινό μυστικό πως από το 1990 μέχρι σήμερα - ελέω των γαλαζοπράσινων πολιτικών αντιλαϊκής μονόπλευρης λιτότητας - οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι. Αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητεί κανείς ή σχεδόν κανείς, καθώς υπάρχουν και κάποιοι, που κλείνουν τα μάτια τους για να μη βλέπουν την πραγματικότητα. Κι όμως, ενώ αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, η εφορία (στα πλαίσια της φορολογικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που γίνεται χρόνο με το χρόνο όλο και πιο φορομπηχτική) βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι της στην τσέπη των εργαζομένων.

Ενώ δηλαδή τα λαϊκά εισοδήματα μειώνονται (με τις εισοδηματικές πολιτικές που δίνουν αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις κάτω από τον πληθωρισμό, συμπιέζουν τα αγροτικά εισοδήματα με τις τιμές Βρυξελλών και τα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων) και μόνο τα εισοδήματα των μεγαλοεπιχειρηματιών αυξάνονται, η κυβέρνηση φορολογεί τους πλούσιους σαν φτωχούς και τους φτωχούς σαν πλούσιους. Παρατηρείται το παράδοξο δηλαδή να αυξάνονται τα φορολογικά βάρη για τους "μη έχοντες και κατέχοντες" και να μειώνονται για τους πραγματικά μεγαλοέχοντες και μεγαλοκατέχοντες, σε μια περίοδο που έχουμε μια βίαια μεταφορά εισοδημάτων από τις τσέπες των οικονομικά αδύνατων προς τους οικονομικά ισχυρούς.

Την αλήθεια αυτή τη βιώνουν οι εργαζόμενοι (μισθωτοί, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι), καθώς και οι συνταξιούχοι και την ομολογούν οι ίδιοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες (εμποροβιομήχανοι, τραπεζίτες κλπ.). Την ίδια αλήθεια την τεκμηριώνουν τα επίσημα στοιχεία, όπως ισολογισμοί μεγάλων εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων (που δείχνουν κάθε χρόνο προκλητικά ποσοστά αύξησης των κερδών), καθώς επίσης και τα στατιστικά στοιχεία του κράτους.

Από τους πίνακες με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία προσωπικών εισοδημάτων στην περίοδο 1990-1996 - που επεξεργάστηκε ο "Ρ" και παραθέτουμε στη συνέχεια (τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν σταματούν στο οικονομικό έτος 1996) - προκύπτει ότι:

Πρώτον, ενώ η σωρευτική ονομαστική αύξηση των μισθών και συντάξεων στην περίοδο από το 1990 μέχρι το 1996 ήταν, χωρίς τα διορθωτικά ποσά, 29,4% (η μέση ονομαστική αύξηση των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο ήταν 6,1% το 1991, 0% το 1992, 4,5% το 1993, 7,6% το 1994, 4,5% το 1995 και 3,8% το 1996), τα εισοδήματα που δήλωσαν στην εφορία οι μισθωτοί και συνταξιούχοι παρουσιάζουν αύξηση 179,2%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι φορολογήθηκαν για πλασματικά εισοδήματα, λόγω μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και των αφορολόγητων ποσών, της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και άλλων τεχνασμάτων που εφεύραν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για να προσθέσουν νέα φορολογικά βάρη στο λαό. Με βάση την εξέλιξη αυτή - και ενώ τα πραγματικά εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων μειώθηκαν - οι μισθωτοί και συνταξιούχοι πλήρωναν το 1996 92,7% περισσότερο φόρο εισοδήματος σε σχέση με το φόρο που πλήρωναν το 1990!

Δεύτερον, ενώ το 1996 τα επίσημα κέρδη των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων (μορφής ΑΕ και ΕΠΕ) εμφανίζονταν αυξημένα κατά 664,6% (κατά το ίδιο αν όχι μεγαλύτερο ποσοστό ήταν και η αύξηση των εισοδημάτων των μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλεμπόρων), διαπιστώνουμε ότι τα εισοδήματα που δήλωσαν στην εφορία το 1996 οι εμποροβιομήχανοι - βιοτέχνες και εισοδηματίες ήταν αυξημένα μόλις κατά 235,8%. Αν μάλιστα αφαιρέσουμε τους βιοτέχνες και εμπόρους, τότε προκύπτει ότι τα εισοδήματα που δήλωσαν το 1996 στην εφορία μόνοι τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες - μεγαλοεισοδηματίες ήταν αυξημένα σε σχέση με το 1993 μόλις κατά 340,3%! Ετσι, με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν στην εφορία, οι μεγαλοεπιχειρηματίες κλήθηκαν και πλήρωσαν το 1996 στην εφορία 111,2% περισσότερο φόρο εισοδήματος σε σχέση με το φόρο που είχαν πληρώσει το 1990. Οι μεν φορολογούμενοι από το χώρο μικρομεσαίων επιχειρήσεων πλήρωσαν 103,9% επιπλέον φόρο, οι δε φορολογούμενοι από το χώρο των μεγαλοεπιχειρηματιών πλήρωσαν επιπλέον φόρο 226,6%.

Τρίτον, σημαντική φορολογική επιβάρυνση επιβλήθηκε στην περίοδο από το 1990 μέχρι το 1996 (η ίδια κατάσταση συνεχίζεται μέχρι σήμερα) στους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματά τους δέχτηκαν τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιέρωσης των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολογίας προσωπικών εισοδημάτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στην περίοδο από το 1990 μέχρι το 1996 αυξήθηκε κατά 206,2% ο αριθμός των φορολογούμενων ελεύθερων επαγγελματιών και γεωργών (29,5% των πρώτων και 577,8% των δεύτερων). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αυξήθηκε κατά 310,8% των εισόδημα που δήλωσαν (222,8% οι ελεύθεροι επαγγελματίες και 1.029,1% οι γεωργοί), ενώ ο φόρος εισοδήματος που πλήρωσαν ήταν αυξημένος κατά 176,4% (162,7% οι πρώτοι και 708,1% οι δεύτεροι).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ