Κυριακή 17 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
Επεμβάσεις δαπανηρές, μαζικές και επικίνδυνες

Αν και η διακοπή της κύησης είναι νόμιμη από το 1985 και μπορεί να γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία, ωστόσο οι εκτρώσεις, όπως πραγματοποιούνται σήμερα, ούτε τις νόμιμες διαδικασίες ακολουθούν, ούτε εξασφαλίζουν την υγεία της γυναίκας που κάνει την επέμβαση. Είναι αντίθετα επικίνδυνες, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι του Επιστημονικού Συλλόγου Μαιών - Μαιευτών.

Γιατί; Γιατί γίνονται οι περισσότερες σε ιδιωτικά μαιευτήρια, όπου δεν καταγράφονται σαν διακοπές κύησης, αλλά σαν αποβολές ή ίσως δεν καταγράφονται και καθόλου σαν τέτοιες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλοιώνονται οι σχετικές στατιστικές. Και ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των εκτρώσεων στις εφηβικές ηλικίες, αλλά έχει μειωθεί ο συνολικός αριθμός των εκτρώσεων (εξαιτίας του φόβου του ΕΪΤΖ τα ζευγάρια χρησιμοποιούν περισσότερο το προφυλακτικό), ωστόσο οι επεμβάσεις διακοπής της κύησης εμφανίζονται λιγότερες από όσες γίνονται πραγματικά. Και στα ιδιωτικά μαιευτήρια γίνονται μαζικά. Το χειρότερο όμως είναι - όπως καταγγέλλεται - ότι γίνονται χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις προδιαγραφές: Χωρίς να γίνει προηγουμένως καρδιογράφημα, ώστε να υπάρξει σωστή προετοιμασία για τη νάρκωση και χωρίς να γίνει ανάλυση αίματος, ούτε άλλες εξετάσεις π. χ. από παθολόγο. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο για την ίδια τη γυναίκα. Εξάλλου, ενώ ο νόμος προβλέπει ότι στις περιπτώσεις διακοπής της κύησης, γίνεται ενημέρωση για τη σωστή και αποτελεσματική αντισύλληψη από το κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού του νοσοκομείου, ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η οδυνηρή εμπειρία για τη γυναίκα, στην πράξη αυτό δεν εφαρμόζεται στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Δυστυχώς και σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία - όπως μαθαίνουμε - οι διακοπές της κύησης καταγράφονται σαν "αποβολές", για να συντομευτεί η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί σύμφωνα με το νόμο. Μόνο στο μαιευτήριο "Αλεξάνδρα" είναι σίγουρο ότι τηρείται αυτή η διαδικασία. Ετσι το πρόβλημα των εκτρώσεων στην Ελλάδα ούτε έχει λυθεί, ούτε οι νόμιμες εκτρώσεις γίνονται με το σωστό τρόπο, αποκλείοντας τους κινδύνους για τις γυναίκες που μια μέρα θα γίνουν μητέρες... Το μόνο σίγουρο είναι τα κέρδη που αποκομίζουν από τις επεμβάσεις τα ιδιωτικά μαιευτήρια... Οπως έχουν επισημαίνει οι ίδιοι οι γιατροί, είναι εντυπωσιακός ο μεγάλος αριθμός των επαναλαμβανόμενων εκτρώσεων στην Ελλάδα. Και παρόλο που η νεολαία διψάει για ενημέρωση - ιδιαίτερα οι μαθητές και μαθήτριες στην επαρχία - τα κρατικά Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού συνεχώς υποβαθμίζονται... ενώ δεν αξιοποιούνται για τη στελέχωσή τους οι επιστήμονες μαίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ