Κυριακή 17 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
Τύψεις: Για τις μητέρες ή για το κράτος;

Δεν έφθαναν όλα τ' άλλα, τώρα οι γυναίκες που επισκέπτονται δημόσιες υπηρεσίες, είναι υποχρεωμένες να βλέπουν αφίσες που σκοπό έχουν να προκαλέσουν τύψεις για τα... αγέννητα παιδιά. Ναι, καλά διαβάσατε: δε μιλάνε για τα εκατομμύρια παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες, ούτε για τα αθώα θύματα των συρράξεων στον πλανήτη, ούτε για τους βομβαρδισμούς αμάχων από τους ιθύνοντες της νέας τάξης! Δείχνουν μόνο έμβρυα, που θα μπορούσαν να γίνουν παιδιά αλλά θυσιάζονται από τους εν δυνάμει γονείς τους... Ετσι πιστεύουν οι αρμόδιοι ότι θα λυθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας;

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της Βάσως Μαργαριτίδου, καθηγήτριας Δημόσιας Υγείας σε ΤΕΙ, που έστειλε επιστολή στα ΕΛΤΑ Ανω Ιλισίων ζητώντας να μάθει ποιος ήταν ο φορέας που κόλλησε την αφίσα στο ταχυδρομείο της περιοχής. Της απάντησαν πως ήταν "Ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού" (σ. σ. ακολουθούμε άραγε τα αμερικάνικα πρότυπα;). Η Β. Μαργαριτίδου έστειλε την απάντηση στη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Υγείας και στην κεντρική διεύθυνση των ΕΛΤΑ: "Είναι δικαίωμα του καθενός να εκφράζει τις απόψεις του σε ιδεολογικό επίπεδο, αλλά δεν έχει δικαίωμα να κολλάει αφίσες σε δημόσιες υπηρεσίες", υποστηρίζει. "Αλλωστε η διακοπή της κύησης είναι σήμερα νόμιμη στην Ελλάδα και αυτό έχει γίνει ύστερα από πολύχρονους αγώνες του γυναικείου κινήματος. Θέλουμε παιδιά, αλλά επιθυμητά παιδιά... ".

Και μια και μιλάμε για υπογεννητικότητα, δημογραφικό πρόβλημα και "επιθυμητά παιδιά", αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε τι γράφει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνίδας Νοικοκυράς, Γαλάτεια Σακκά, στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του συλλόγου:

... "Τι σημαίνει τελικά επιθυμητό παιδί; Και πώς εξασφαλίζεται η γέννησή του; Και η ανατροφή του;

Εχουμε έλλειψη σεξουαλικής ενημέρωσης. Εχουμε έλλειψη μέσων αντισύλληψης(δε δίνονται από τα ταμεία) με μόνο μέσο τελικά την άμβλωση. Εχουμε κρούσματα θανάτωσης νεογνών από τις ίδιες τις μητέρες, γιατί δεν είχαν συμπαράσταση από τον πατέρα, την οικογένειά τους, την κοινωνία τους. Ακόμα μητέρα θανάτωσε την κόρη της που ήταν έγκυος εκτός γάμου. Εχουμε πωλήσεις βρεφών (άλλο κι αυτό φρούτο εμπορίας μιας και υπάρχει δυσκολία στο να βρεθούν παιδιά για υιοθεσία). Εχουμε τα παιδιά της επαιτείας και μη μας πείτε ότι έχουμε πρόβλημα υπογεννητικότητας με τόση ανεργία.

Εχουμε και την αντίθετη περίπτωση, αυτών που θέλουν παιδί κι όμως δεν τους παρέχονται από το κράτος τα μέσα...

Εμείς οι περισσότερες, έχουμε μεγαλώσει παιδιά κι εγγόνια και ξέρουμε μέχρι πού φτάνει η φράση "επιθυμητό παιδί" γι' αυτό και θέτουμε το θέμα για συζήτηση".

Το θέμα δεν αφορά μόνο ένα μεμονωμένο ΕΛΤΑ. Παρόμοιες αφίσες έχουν εμφανιστεί και σε άλλα ταχυδρομεία, όπως στου Παπάγου. Ποιος δίνει άραγε το δικαίωμα σε ιδιώτες να προβάλλουν τα αποπροσανατολιστικά και νεοσυντηρητικά μηνύματά τους σε δημόσιες υπηρεσίες, προπαγανδίζοντας το πισωγύρισμα της γυναίκας αλλά και όλης της κοινωνίας;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ