Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Αυξάνεται η πίεση

Βρετανοί βουλευτές, με ψήφισμα που κατέθεσαν στη Βουλή ζητούν την έναρξη διαλόγου για την επιστροφή των Μαρμάρων

Η έκθεση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στις Βρυξέλλες, σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου με τίτλο "Πέτρες άνευ αξίας" εγκαινιάστηκε προχτές, αλλά αυτά τα εγκαίνια ήταν διαφορετικά, αφού συνοδεύονταν από τον ενθουσιασμό για την επιτυχή συγκέντρωση των 341 υπογραφών ευρωβουλευτών, σε σύνολο 629, για την επιστροφή των Μαρμάρων. "Τώρα πλέον, η ίδια η Ευρώπη ζητάει από τη Βρετανική Κυβέρνηση να επιστραφούν τα Μάρμαρα", είπε ο πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής, Γκράχαμ Μπινς.Ενώ η Νάνα Μούσχουρη τόνισε: "έχουμε τον ακρωτηριασμό ενός μοναδικού μνημείου και ζητάμε να επιστραφούν τα πολύτιμα κομμάτια του. Είναι θέμα ταυτότητας, πολιτισμού και ιστορίας".

Την ίδια στιγμή αυξάνεται η πίεση, αφού Βρετανοί βουλευτές που προέρχονται από όλα τα κόμματα, με ψήφισμα, ζητούν από τη βρετανική να ξεκινήσει διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της επιστροφής, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει στην αρχή της νέας χιλιετίας ή το αργότερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρεται: "Η Βουλή σημειώνει ότι πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας ΜΟΡΙ έδειξε πως σημαντική πλειοψηφία ευνοεί την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα και ότι μια προηγούμενη δημοσκόπηση, που οργανώθηκε από το Κανάλι 4, έδειξε πως το 90% της κοινής γνώμης είναι υπέρ της επιστροφής τους. Πιστεύει ότι ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του αποτελούν μια καλλιτεχνική ενότητα. Σημειώνει ότι η Ουνέσκο έχει χαρακτηρίσει τον Παρθενώνα χώρο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και υποστηρίζει την επιστροφή των Μαρμάρων. Παρατηρεί ότι ο Ελγιν αφαίρεσε τα Μάρμαρα κάτω από συνθήκες που εγείρουν ερωτηματικά για τη νομιμότητα των τίτλων κυριότητας. Εκφράζει ανησυχία για τη ζημιά που προκλήθηκε στα γλυπτά μέσα στο Βρετανικό Μουσείο και σημειώνει πως το νέο Μουσείο της Αθήνας θα έχει τις επαρκείς προϋποθέσεις για τη φύλαξή τους. Αμφιβάλλει για το αν περισσότεροι τουρίστες θα βλέπουν τα ιστορικά αυτά μνημεία στο Βρετανικό Μουσείο απ' ό,τι στην Αθήνα. Αντιλαμβάνεται τους φόβους ότι η επιστροφή τους μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο για την αποδυνάμωση των συλλογών αρχαιοτήτων στα μεγάλα μουσεία, αλλά πιστεύει πως αυτό μπορεί να αποφευχθεί εάν τα Μάρμαρα επιστραφούν ως μια χειρονομία καλής θέλησης. Πιστεύει ότι μια τέτοια χειρονομία θα προσδώσει κύρος στη Βρετανία και καλεί τη Βρετανική Κυβέρνηση να αρχίσει συζητήσεις με την Ελλάδα για την επιστροφή τους".

Παράλληλα, ο Βρετανός ευρωβουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Αλφρεντ Λόμας,επισήμανε, μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης, ότι "το θέμα δεν πρέπει να τεθεί πατριωτικά, αλλά ως ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς".Συνιστά δε στο Βρετανικό Μουσείο "να επανεξετάσει ήρεμα το θέμα και να μη μιλά για πολιτιστικό φασισμό, όπως είχε πει κάποτε ο διευθυντής του. Αλλωστε, υπάρχουν προηγούμενα: οι Γάλλοι επέστρεψαν αρχαιότητες στην Αίγυπτο". Και κατέληξε περιγράφοντας την εμπειρία των υπογραφών: "δεν ήταν καθόλου εύκολο, καθώς δεν επιτρέπεται να πηγαίνεις στους ευρωβουλευτές και να λες "υπογράψτε". Επρεπε εκείνοι να έρχονται σε ένα δωματιάκι που για να το βρεις χρειάζεται πυξίδα, πλοηγό και πολλή τύχη... ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ