Κυριακή 24 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Ο Αβραμόπουλος "απαντά" για τον Αβραμόπουλο

Πολλή συζήτηση γίνεται για τις κινήσεις του κ. Αβραμόπουλου. Πολλά και τα ερωτήματα: Θα φτιάξει ή όχι κόμμα, κι αν φτιάξει πότε θα το φτιάξει, πριν ή μετά τις ευρωεκλογές, ποια η τακτική της ΝΔ απέναντί του, ποια η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην προώθηση του δημάρχου στην κεντρική πολιτική σκηνή; Αυτά είναι μερικά από τα "ζητούμενα".

Ομως υπάρχει ένα βασικό ερώτημα που αφορά στην όλη υπόθεση, το οποίο έχει υποβαθμιστεί και μάλλον σκόπιμα, από τη συζήτηση που διεξάγεται. Το ερώτημα που, εύλογα, τίθεται, έχει να κάνει με το τι τελικά πρεσβεύει ο κ. Αβραμόπουλος. Τι "καινούριο" φέρνει στην πολιτική σκηνή, ώστε να δικαιολογείται το πολυσυζητημένο του εγχειρήματός του.

Δικαίωμα απάντησης επ' αυτού έχει, φυσικά, και... ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος. Και θα το πράξει μέσα από το "Ρ", αφού σκεφτήκαμε να ανασύρουμε τα λόγια - απαντήσεις του κ. Αβραμόπουλου σε ερωτήσεις που δέχτηκε, σχετικά πρόσφατα, κατά την προεκλογική περίοδο και ενόψει της διεκδίκησης της δημαρχίας της Αθήνας για δεύτερη φορά, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στις 20 Σεπτέμβρη 1998,στον "902 Αριστερά στα FM".

Αν κάποιος αναρωτηθεί, γιατί να ανασύρονται στο προσκήνιο αυτές οι παλιότερες τοποθετήσεις του κ. Αβραμόπουλου, σε μια στιγμή που τα δεδομένα, σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του, έχουν αλλάξει, και αφού σε κείνη τη συνέντευξη μιλούσε ως υποψήφιος δήμαρχος και όχι ως υποψήφιος κομματάρχης - άρα πλέον ο λόγος του θα πρέπει να έχει αναπροσαρμοστεί - η εξήγηση είναι απλή: Αυτό λέμε κι εμείς. Θέλουμε να παρακολουθήσουμε το λόγο του κ. δημάρχου πριν αναπροσαρμοστεί και πριν προσαρμοστεί στις νέες του φιλοδοξίες.

Ας πάρουμε, λοιπόν, μια γεύση:

***

1ο "Οταν ανέστειλα την κομματική μου ιδιότητα, την ημέρα που ανέλαβα τα δημαρχιακά μου καθήκοντα, πολλοί δεν πίστεψαν την ειλικρίνεια των λόγων μου... Και αυτή είναι η φιλοδοξία μου. Εχοντας τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αθηναίων, να δουλέψω εξ ονόματός τους για λογαριασμό όλων των Αθηναίων".

Κάπως έτσι μας τα έλεγε ο κ. Αβραμόπουλος στις 20 Σεπτέμβρη '98, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον "902 Αριστερά στα FM". Τότε, προεκλογικά, έκανε επίκληση στην "ειλικρίνεια" των λόγων του και ζητούσε την ψήφο των Αθηναίων για να "δουλέψει εξ ονόματος και για λογαριασμό" όλων των πολιτών της πρωτεύουσας. Σήμερα, μετεκλογικά, ανακάλυψε ότι ναι μεν θα παραμείνει στη θέση του δημάρχου, εκτός, βέβαια, αν υπάρξει κάποιος άλλος, σοβαρός λόγος, όπως είπε σε συνέντευξή του στο "Βήμα"... Ποιος μπορεί να είναι αυτός ο λόγος, όμως; Απάντησε και σε αυτό ο κ. δήμαρχος... Αν το καλέσει, λέει, η κοινωνία (!) να αναλάβει ευρύτερους ρόλους, μπορεί να αρνηθεί;(!) Ελα ντε. Μπορεί να πει "όχι" ο κ. Αβραμόπουλος σε μια κοινωνία που θα πέφτει στα πόδια του για να τη... σώσει;

***

2ο Ποια είναι, πάντως, η θέση του δημάρχου απέναντι στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα; Είναι τόσο "ουδέτερος" όσο θέλει να αυτοπροσδιορίζεται; Οταν στη συνέντευξή του στον "902" ρωτήθηκε για την απόφασή του, ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, να παραχωρηθούν 10 δισ. δραχμές από τα - άδεια σημειωτέον - ταμεία των ΟΤΑ υπέρ της ΟΝΕ και του προγράμματος "σύγκλισης", ιδού η απάντησή του:

"Ηταν μια ενσυνείδητη επιλογή της ΚΕΔΚΕ, ακριβώς, συμβάλλοντας σε αυτό το πρόγραμμα, να δηλώσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα σύγκλισης. Γιατί; Διότι κρίναμε ότι πρέπει να το κάνουμε. Το πρόγραμμα σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας είναι μια πραγματικότητα, που όλοι μας οφείλουμε να στηρίξουμε. Κρίθηκε, λοιπόν, πολιτικά, ότι πρέπει να συμβάλει και η Αυτοδιοίκηση. Δηλώνει όμως και τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα με την οποία οι φορείς της Αυτοδιοίκησης βοηθούν τη χώρα να προχωρήσει μπροστά. Είναι εθνική επιλογή (η ΟΝΕ), ανεξάρτητα από το αν δε συμφωνούν όλα τα πολιτικά κόμματα".

Δε θα μπορούσε να είναι πιο ειλικρινής ο κ. δήμαρχος. "Ενσυνείδητη", λέει, η πράξη και η επιλογή για την "απομάκρυνση" 10 δισ. δραχμών από τα ταμεία των ΟΤΑ, ώστε να χρηματοδοτηθεί η πορεία προς την ΟΝΕ, κι ας είναι άδεια τα ταμεία των δήμων κι ας τους έχει κλέψει πάνω από 1 τρισ. δραχμές η κυβέρνηση! Υπέρ πάντων η ΟΝΕ, λοιπόν, αφού, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, είναι "εθνική επιλογή"...

***

3ο Ποια είναι όμως η στάση του δημάρχου απέναντι στα μεγάλα προβλήματα του λαού; Ποια η τοποθέτησή του απέναντι στις αγωνίες και τους αγώνες των πολιτών της πρωτεύουσας; Είχε ρωτηθεί τότε από τον "902" ο κ. Αβραμόπουλος, αν μπορεί να υποστηρίξει ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του στάθηκε στο πλευρό των δημοτών της πόλης του, αν στάθηκε στο πλευρό των εκπαιδευτικών, των συνταξιούχων, των εργαζομένων, που ήρθαν τόσες και τόσες φορές αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ στους δρόμους της Αθήνας. Η απάντηση του κ. Αβραμόπουλου ήταν απολαυστική:

"Βεβαιότατα στάθηκα στο πλευρό των δημοτών, με βάση τις πραγματικές μου δυνατότητες, αρμοδιότητες και εξουσίες", ισχυρίστηκε ο κ. δήμαρχος. "Ομως - συνέχισε - ο δήμαρχος στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένος. Δεν έχει δυνατότητες και μέσα να παρεμβαίνει σε μείζονος σημασίας ζητήματα... Αυτό που μπορούμε να το κάνουμε, το κάνουμε. Αυτό που λέτε εσείς είναι γιατί δε βγαίνουμε να μιλήσουμε για μείζονος σημασίας κοινωνικά ζητήματα. Μα και να βγούμε να μιλήσουμε, ποιος θα μας ακούσει; Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει φωνή, δεν έχει δυνατότητα".

Καταλάβατε αγαπητοί συν-Ελληνες (που θα έλεγε και ο κ. Αβραμόπουλος); Η Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με το δήμαρχο Αθήνας, δεν έχει φωνή. Γι' αυτό και ο ίδιος δε σπαταλά τη δική του φωνή, ώστε να την ενώσει με τη φωνή των πολιτών που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Οχι γιατί δε θέλει, αλλά γιατί δεν έχει αρμοδιότητες... Τώρα, όμως, που θα φτιάξει κόμμα ο κ. Αβραμόπουλος, και κυρίως αν γίνει και πρωθυπουργός, να είστε σίγουροι ότι η πρώτη και τελευταία έγνοια του, θα είναι πώς να στηρίξει τα αιτήματα τα λαϊκά...

***

4ο Αλήθεια, όμως, πώς στέκεται ο κ. δήμαρχος απέναντι σε ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με το μεγάλο κεφάλαιο και τη σκανδαλώδη δράση των μεγαλοσχημόνων, στην προσπάθεια των τελευταίων για την προώθηση των συμφερόντων τους; Είχε ερωτηθεί ο κ. δήμαρχος να εξηγήσει τη στάση του απέναντι στο πολιτικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο του Μεγάρου Μουσικής, αλλά και να τοποθετηθεί απέναντι στην πρόθεση του κ. Βαρδινογιάννη να απαλλάξει το Γουδί από κάθε εικόνα... πράσινου, για να φτιάξει εκεί γήπεδο για την ποδοσφαιρική του ομάδα. Ορίστε η απάντησή του:"Εγώ πιστεύω ότι αυτό το λαμπρό μέγαρο ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό", έλεγε ο κ. Αβραμόπουλος για το Μέγαρο Μουσικής... "Η δουλιά που γίνεται από την πίσω πλευρά - συνέχισε - δεν είναι και τόσο βάναυση απέναντι στο περιβάλλον, όπως γράφετε κατά καιρούς. Είναι μια μελέτη προσεγμένη που θα δώσει ζωτικό χώρο στους Αθηναίους... Για το γήπεδο του ΠΑΟ στο Γουδί, δεν έχει υπάρξει κάποια δημόσια συζήτηση, δεν έχει διατυπωθεί κάποια επίσημη θέση. Τώρα δεν μπορούμε να συζητήσουμε αφηρημένα", απαντούσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Νομίζουμε ότι η φράση του δημάρχου πως το Μέγαρο Μουσικής "δεν είναι και τόσο βάναυσο απέναντι στο περιβάλλον" (σσ: δηλαδή είναι... λίγο βάναυσο), δε χρειάζεται σχολιασμό. Οσο για την υπόθεση με τον κ. Βαρδινογιάννη, απλώς να θυμίσουμε ότι στην πρόσφατη εκδήλωση για τα 90 χρόνια της ομάδας του, ο παραβρεθείς κ. δήμαρχος δήλωσε ότι βρίσκεται "παρά τω πλευρώ" του σωματείου για ό,τι ζητήσει...

***

5ο Καλά όλα αυτά, αλλά ποια η σχέση του κ. Αβραμόπουλου με την... τσέπη των δημοτών του; Είχε ρωτηθεί τότε από τον "902" τι έχει να απαντήσει για το γεγονός ότι, επί της πρώτης θητείας του, επέβαλε αύξηση τελών ύψους 57%, σε μια περίοδο δηλαδή που ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 31% και οι εργαζόμενοι πήραν αυξήσεις που σωρευτικά δεν ξεπέρασαν το 22%; Ο κ. Αβραμόπουλος ήταν... αποστομωτικός:

"Θα πρέπει να δεχτούμε - είπε - ότι τα τέλη είναι ανταποδοτικά... Από τη στιγμή που έχει υπάρξει η απαιτούμενη βελτίωση στην παροχή των υπηρεσιών θεωρούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Κοιτάξτε - έλεγε ο κ. Αβραμόπουλος - οι Δήμοι δεν έχουν από πού να πάρουν χρήματα. θα βοηθηθούν από τους πολίτες"...

Οι Δήμοι δεν έχουν από πού να πάρουν χρήματα και θα τα πάρουν από τους πολίτες, λέει ο κ. Αβραμόπουλος. Ο δήμαρχος Αβραμόπουλος. Λέτε, ως κομματάρχης, να αλλάξει άποψη; Εμείς δεν το νομίζουμε.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ