Κυριακή 24 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό ενός "επωαζόμενου" κόμματος

Οι μέρες που έχουν κυλήσει από τότε που ο Δ. Αβραμόπουλος ρίχτηκε εκών - άκων στο στίβο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, με τη ρητή, άνωθεν, εντολή "και τώρα χόρεψε!", δικαιολογούν βάσιμα την εκτίμηση ότι είμαστε μάρτυρες του χρονικού ενός προαναγγελθέντος και επωαζόμενου στα εργαστήρια των αρχιτεκτόνων του πολιτικού συστήματος, κόμματος.

Δύο βδομάδες μετά τη γνωστή συνέντευξή του στο "Βήμα", ο δήμαρχος Αθηναίων, όχι μόνο δεν έχει διαψεύσει το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος, αλλά φροντίζει σε κάθε ευκαιρία να τροφοδοτεί τα αντίθετα σενάρια, χωρίς, όμως, να ξεκαθαρίζει ευθέως τη θέση του.

Το πρώτο εύλογο ερώτημα είναι γιατί διστάζει, ποιους λόγους έχει να μην ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του και αναβάλλει διαρκώς την εξαγγελία του εγχειρήματός του. Η απάντηση συνδέεται με πολλούς παράγοντες και πλευρές. Κατ' αρχήν, όπως ομολογείται, ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος, αν και μυημένος, φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την έκταση που πήρε το θέμα και το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τα ΜΜΕ. Ασφαλώς και είχε στα σχέδιά του να προχωρήσει στη δημιουργία πολιτικής κίνησης, αλλά όχι τόσο νωρίς και όχι τόσο "απότομα".

Από την άλλη, συνερχόμενος από τον "αιφνιδιασμό", προτίμησε να μελετήσει τις αντιδράσεις που άρχισαν να εκδηλώνονται από τα κόμματα και ιδιαίτερα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, όπως δηλώνουν συνεργάτες του, περιμένει τις "φρέσκες" δημοσκοπήσεις, για να διαπιστώσει την απήχηση του υπό ίδρυση κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πανθομολογούμενη είναι η εκτίμηση ότι "τώρα πλέον δεν μπορεί να κάνει πίσω και είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει μπροστά".

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πλειονότητα των ΜΜΕ, ακόμα ορισμένα από τα θεωρούμενα φιλικά προσκείμενα στη ΝΔ, πάσχιζαν, όλες αυτές τις μέρες, με πολλούς τρόπους να στηρίξουν και ενθαρρύνουν τον Δ. Αβραμόπουλος να κάνει το "τελικό βήμα". Ευνοϊκά δημοσιεύματα, άρθρα και σχόλια επιστρατεύτηκαν, για να πείσουν για τη "μεγάλη απήχηση" που έχει, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και "εσπευσμένα" γκάλοπ που κατέγραψαν ότι αυτή η απήχηση φθάνει το 25% και το εμφανίζει δεύτερο κόμμα!

Σενάρια "διαπλεκομένων"

Είναι ολοφάνερο ότι τα αφεντικά των ΜΜΕ και τα συμφέροντα που εκφράζουν επιζητούν και πιέζουν για δημιουργία κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο. Τι ακριβώς, όμως, επιδιώκουν και τι περιμένουν από το νέο κόμμα τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα;

Οι στόχοι είναι πολλοί, αλλά έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Να συμβάλει το νέο κόμμα στην ισχυροποίηση του πολιτικού συστήματος, στην απορρόφηση της λαϊκής δυσαρέσκειας στις επερχόμενες εκλογικές μεταρρυθμίσεις, στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Εχει, όμως, ιδιαίτερη σημασία να εξεταστεί πώς εξειδικεύεται αυτός ο γενικός στόχος. Σύμφωνα με μια ευρέως διαδεδομένη εκδοχή, τα τμήματα της άρχουσας τάξης που έχουν σήμερα το πάνω χέρι στο μοίρασμα της πίτας και του πολιτικού παιχνιδιού, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχεια της κυριαρχίας τους και τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Ακριβώς γιατί τα επόμενα χρόνια θα κριθούν μια σειρά κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα, όπως η ένταξη στην ΟΝΕ, το πακέτο Σαντέρ, τα έργα για την Ολυμπιάδα του 2004, το φιλέτο των δημοσίων επιχειρήσεων, κλπ.

Αυτά, λοιπόν, τα τμήματα της άρχουσας τάξης πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Σημίτη είναι ο πιο αξιόπιστος, αποτελεσματικός και υπάκουος διαχειριστής των συμφερόντων τους σήμερα, αλλά και στο ορατό μέλλον. Δεν έχουν πρόβλημα, βέβαια, με την πολιτική που εξαγγέλλει ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, αλλά φαίνεται να θεωρούν, για μια σειρά λόγους, ότι δεν είναι ο πλέον "κατάλληλος", τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία. Το κόμμα Αβραμόπουλου προορίζεται, λοιπόν, να αποτρέψει μια τέτοια μη επιθυμητή εξέλιξη, δηλαδή, μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ στις επόμενες εκλογές.

Στη Ρηγίλλης, όπου από την αρχή ερμήνευσαν την κίνηση Αβραμόπουλου ως "χτύπημα" των διαπλεκομένων, με στόχο να ανακοπεί η πορεία προς την εξουσία, ομολογούν ότι ο Κ. Καραμανλής "δεν πρόκειται να βλάψει τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα", αλλά επισημαίνουν ότι μια κυβέρνηση ΝΔ "δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλουν".

Οι "ελπίδες" του ΠΑΣΟΚ

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υποδέχτηκε και αντιμετωπίζει ευνοϊκά ένα κόμμα Αβραμόπουλου - μέχρι και δέσμευση ότι δε θα προχωρήσει σε διπλές εκλογές τον Ιούνη φέρεται ότι του έδωσε... - παρότι γνωρίζει ότι θα έχει και αυτή κάποιες, ελπίζει μικρές, απώλειες σε ψήφους. Το ζητούμενο είναι να καταφέρει να είναι πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές και αυτό πιστεύουν ότι εξασφαλίζεται με τη διάσπαση της ΝΔ.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι με πολλούς τρόπους επιχειρείται να εξευμενιστούν τα στελέχη και οι ψηφοφόροι της ΝΔ για την "προδοσία" Αβραμόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό, διαρρέεται το σενάριο ότι το νέο κόμμα θα διευρύνει την εκλογική βάση της συντηρητικής παράταξης και μπορεί, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να συγκυβερνήσουν!

Φυσικά, είναι αστείες οι θεωρίες που πλασάρονται περί "διεμβόλισης του δικομματισμού" από το νέο κόμμα, γιατί απλούστατα, στην καλύτερη περίπτωση, αν δηλαδή καταφέρει να συγκεντρώσει διψήφια ποσοστά, θα τροποποιήσει τη μορφή του και τη μορφή διακυβέρνησης (συμμαχικές κυβερνήσεις).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι ολοφάνερο ότι το κόμμα Αβραμόπουλου προορίζεται να ενισχύσει την αντιλαϊκή επέλαση. Οι εργαζόμενοι έχουν την εμπειρία, ώστε να ξεπεράσουν τις αστραφτερές παγίδες που τους στήνουν και να προχωρούν εκεί που επιβάλλουν τα συμφέροντά τους: Στις ταξικές δυνάμεις, στο ΚΚΕ, στο παλλαϊκό Μέτωπο.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ