Κυριακή 24 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Η ασυδοσία της παραπληροφόρησης

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

"Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω", λέει η ιέρεια της Αφροδίτης, στο γνωστό ποίημα. Αυτός ο χαρακτηριστικός στίχος χρησιμοποιείται στους καιρούς μας ως επιχείρημα και ως άλλοθι για την εγκληματική ασυδοσία ορισμένων τηλεοπτικών μέσων, ραδιοφωνικών εκπομπών, αλλά και εντύπων, που οργίασαν αυτές τις μέρες, διαστρεβλώνοντας τις κινητοποιήσεις των μαθητών και των εργαζομένων.

Ομολογείται, έτσι, ότι η διαστρέβλωση των γεγονότων, η επιλεκτική παρουσίαση εικόνων, η απόκρυψη της πραγματικότητας, στο όνομα άνωθεν κατευθύνσεων, όπως γίνεται κατά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αποτελεί θεληματική επιλογή.

Στο ίδιο πνεύμα, η προβολή του εγκλήματος και ειδεχθών πράξεων, η δυσωδία που διαχέεται, η "εκπαίδευση" στη χρήση ναρκωτικών, η περιφρόνηση και παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων, η εισβολή της τηλεοπτικής κάμερας στο οικογενειακό άσυλο, η ενοχοποίηση των ανθρώπων, χωρίς προηγούμενη δικαστική κρίση, επιχειρείται να δικαιολογηθεί, ότι γίνονται απ' αυτούς τους κατάπτυστους της παραπληροφόρησης, ως έκφραση της "κοινωνικής πραγματικότητας".

Και αν δεν είναι αυτή η πραγματικότητα, τότε την κατασκευάζουν στα μέτρα φανερών ανόσιων επιδιώξεων, σκοπιμοτήτων και συμφερόντων και μάλιστα με τη χρήση παραμορφωτικών κατόπτρων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα περιοδεύοντα τσίρκολα.

Με την πλαστή, για παράδειγμα εικόνα του Κορμοράνου, που συνόδευε την πρώτη αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ, με τα πυροτεχνήματα που εμφάνιζε - και κατά τη δεύτερη επιδρομή - το CNN, αντί για τις φρικαλεότητες των βομβαρδισμών κατά νοσοκομείων και αμάχων, με τις στημένες εικόνες από τις εσωτερικές συγκρούσεις στην Αλβανία, με τα επιλεκτικά ρεπορτάζ από τη Σερβία, το Κόσσοβο και όπου αλλού, οι άγριες επεμβάσεις των ξένων μεγάλων συμφερόντων εξωραϊζονται από τα διεθνή κέντρα συστηματικής πλύσης εγκεφάλου.

Η κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση, με τη χρήση και των υπερσύγχρονων τεχνικών μέσων της δορυφορικής και τηλεματικής, όχι μόνο στρεβλώνει, και κατευθύνει, αλλά, κυρίως, αποκρύπτει την πραγματικότητα, παραβιάζοντας βασικές αρχές της δημοκρατίας και καλλιεργώντας φασίζουσες εκτροπές.

Δίκαια ο Βίκτορ Ουγκό, έλεγε, από εκείνη, ακόμη, την εποχή: "Φωτίστε το κεφάλι του λαού για να μην του το κόψουν οι εκμεταλλευτές του κάποια μέρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ