Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΤΣΑ
"Η αυταπάτη της ασφάλειας"

Κυκλοφόρησε τελευταία στη Νέα Υόρκη από τον εκδοτικό Οίκο "Pella Publishing Co", το βιβλίο του Μιχαήλ Μάτσα: "Η Αυταπάτη της Ασφάλειας", ("The Illousion of Safety" - The Story of the Greek Jews During World War II").

Το βιβλίο, μαρτυρία της απάνθρωπης γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και του τραγικού τέλους του εβραϊκού πληθυσμού στη χώρα μας, είναι βασισμένο σε γεγονότα, που ο συγγραφέας, παιδί τότε, έζησε από κοντά.

Ο Μ. Μάτσας ανέλαβε αυτό το οδυνηρό καθήκον, ακολουθώντας τα χνάρια της οικογένειας και των συγγενών του. Μελέτησε αρκετά χρόνια σε διάφορες χώρες ντοκουμέντα. Στο βιβλίο υπάρχει κατάλογος των πόλεων όπου ζούσαν Εβραίοι, ο αριθμός του πληθυσμού τους και κατάλογος των λίγων επιζώντων.

Εχουν πολλά γραφτεί για το ολοκαύτωμα, για το δράμα ενός μέρους της ανθρώπινης "οικογένειας" που απάνθρωπα τιμωρήθηκε από τους ναζί και τις ρατσιστικές κυβερνήσεις σ' όλη τη γη. Διαβάζοντας το βιβλίο ανακαλύπτεις σημαντικές λεπτομέρειες που συγκλονίζουν.

Ο γιατρός Μάτσας γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Εκεί τον βρήκε ο πόλεμος και στην Κατοχή έγινε αυτόπτης μάρτυρας του ξεσπιτωμού τόσων ανθρώπων της θρησκείας του. Από το 1956 ζει στην Αμερική.

Ο συγγραφέας, που αναφέρεται στην αντίσταση του ελληνικού λαού και ονομαστικά στους Ελληνοεβραίους που πολέμησαν στις τάξεις του ΕΛΑΣ, οφείλει τη ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του στις οργανώσεις ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΣ, που εξασφάλισαν άσυλο στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές. Γράφει λεπτομέρειες για τοποθεσίες, μάχες και ηρωισμούς.

Μέσα από τις σελίδες του ξεπηδάνε μεγάλες αλήθειες, ποιος βοήθησε να σωθούν οι Εβραίοι και ποιοι με τη σιωπή και ανεκτικότητά τους έστριψαν αλλού το βλέμμα. Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ γλίτωσαν ανθρώπους, ενώ οι Αγγλοι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το OSS, που γνώριζαν τις τύχες των Εβραίων σε κάθε κατεχόμενη χώρα, κάλυψαν με τη σιωπή τους το έγκλημα.

Ο Μιχαήλ Μάτσας, που το ολοκαύτωμα στοίχισε τη ζωή στο 90% των συγγενών του, αποδίδει "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι".

Ελένη ΠΑΪΔΟΥΣΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ