Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξωτερικό δάνειο για την πληρωμή... δανείων

Την πάγια τακτική να δανείζονται από τράπεζες του εξωτερικού για να εξοφλούν μέρος του δημόσιου χρέους ακολουθεί και φέτος η κυβέρνηση Σημίτη. Οπως δήλωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, η κυβέρνηση προχωρά στη σύναψη νέων δανείων ύψους 1,1 δισ. δρχ. (περίπου 260 δισ. δρχ.). Η ουσία της "επαναχρηματοδότησης του χρέους", όπως λέγεται η διαδικασία δανεισμού για την εξόφληση δανείων, είναι ότι τα σημερινά χρέη θα κληθούν να αποπληρώσουν οι μελλοντικές γενιές, και μάλιστα με το αυξημένο κόστος που συνεπάγονται οι όροι δανεισμού.

Στην ίδια κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, αλλά και της κάλυψης των ελλειμμάτων, ανακοινώθηκε η έκδοση εντός του Απρίλη των νέων τιμαριθμοποιημένων ομολόγων, τα οποία θα απευθύνονται κυρίως σε Αμοιβαία Κεφάλαια, ασφαλιστικά ταμεία και διάφορους ιδιώτες της κατηγορίας των "εχόντων". Τα ομόλογα αυτά θα είναι πολυετή (διάρκεια 7 έως 10 χρόνια) και η απόδοσή τους θα είναι συνδεδεμένη με το ύψος του πληθωρισμού.

Μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, τέλος, το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τον ακριβή τρόπο φορολογίας των εντόκων γραμματίων του δημοσίου και των κρατικών ομολόγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ