Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
"Κανένα συμβιβασμό υποταγής"

"Η απεργία μας βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. Εχει αναπτυχθεί μια δυναμική που ασκεί μεγάλη πίεση και είναι ακριβώς η στιγμή που πρέπει να μπούμε ακόμα πιο αποφασιστικά και με μεγαλύτερη ένταση στη μάχη, αχρηστεύοντας την τακτική ταλαντεύσεων της ηγεσίας της ΟΛΜΕ. Δυναμώνουμε και ενισχύουμε μαζικά τις απεργιακές επιτροπές. Ανοιγόμαστε πλατιά στο λαό, στους γονείς, στους μαθητές, στους σπουδαστές, στους εργαζόμενους. Συμβάλλουμε ακόμη πιο δυναμικά στη διαμόρφωση του μετώπου Παιδείας και του ευρύτερου λαϊκού μετώπου".Τα παραπάνω τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών απευθυνόμενη στους απεργούς καθηγητές καλώντας τους μαζί με το λαϊκό μέτωπο να μην επιτρέψουν την "ηθική μείωση της παιδείας".

Η ΔΕΕ επισημαίνει ότι "ο μεγαλειώδης αγώνας των εκπαιδευτικών εξελίσσεται σε πηγή που γεννά και συνεχίζει να γεννά το καινούριο, το ελπιδοφόρο για την παιδεία και ευρύτερα για την κοινωνία" αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα και ορισμένα από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αυτού του αγώνα:

  • "Δικαιώθηκε στη συνείδηση και ενεργοποίησε ευρύτερα λαϊκές δυνάμεις. Εβαλε τις βάσεις για την κοινή δράση και το συντονισμό των προσπαθειών, ώστε να διεκδικηθούν και να επιβληθούν λύσεις στα προβλήματα της παιδείας. Ανέδειξε την αξία του ενωμένου αγώνα στη βάση, του συντονισμού, του μετώπου Παιδείας αλλά και του παλλαϊκού μετώπου και της έμπρακτης αλληλεγγύης.
  • Αποκάλυψε πιο ξεκάθαρα το πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής, που προωθείται σύμφωνα με τις εντολές και τα ψευτοοράματα της ΕΕ, πολιτική προσαρμογής της εκπαίδευσης και της μόρφωσης στις νέες απαιτήσεις του κεφαλαίου, που είναι ανάλγητη, απάνθρωπη και επικίνδυνη.
  • Φανερώθηκε ότι ο κύριος στόχος αυτής της πολιτικής είναι η υποβάθμιση του περιεχομένου και όλων των συντελεστών της δημόσιας εκπαίδευσης. Είναι η αφαίρεση του δωρεάν και ενιαίου χαρακτήρα της. Είναι η ανεργία, η μισοαπασχόληση, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Γιατί η γνώση και η μόρφωση, όταν παίρνει μαζικό χαρακτήρα, μπορεί να αποτελέσει όπλο αμφισβήτησης του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου που προωθούν. Επομένως, δεν ταιριάζει στη λεγόμενη "ευρωπαϊκή διάσταση" της εκπαίδευσης και της "κοινωνίας της γνώσης" των λίγων που οικοδομούν. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται και οι εξαγγελίες περί δήθεν "ελεύθερης πρόσβασης" στα ΑΕΙ - ΤΕΙ και το "Εθνικό" απολυτήριο. Στόχος τους, στην κοινωνία που "οραματίζονται", είναι η παιδεία να γίνει ολοκληρωτικά εμπόρευμα και να την αποκτούν και οπωσδήποτε να την ελέγχουν μόνο οι κατέχοντες και οι ιδιοποιούμενοι τον πλούτο αυτής της κοινωνίας.
  • Για την προώθηση αυτών των σχεδίων, τονίζεται, οι εκπαιδευτικοί τούς είναι απαραίτητοι. Δεν μπορούν, πλέον, να ανέχονται τους εκπαιδευτικούς να μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδιά τους. Επομένως, πρέπει να υποταχθούν, να εξοντωθούν οικονομικά, επιστημονικά, εργασιακά και κοινωνικά".

Η ΔΕΕ τονίζει επίσης ότι τόσο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση αναγνωρίζουν στα λόγια το δίκιο και την ανάγκη να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στην κατεύθυνση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών όταν όμως βρεθούν στην κυβέρνηση κάνουν ακριβώς το αντίθετο αναφέροντας ως παράδειγμα την επερώτηση που είχε κάνει ο Κ. Σημίτης όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση και ζητούσε την αύξηση των δαπανών για την παιδεία τουλάχιστον στο 10% του προϋπολογισμού.

Η ΔΕΕ καλεί τους καθηγητές σε ανατροπή κάθε μηχανισμού υπονόμευσης και απεργοσπασίας, αντιμετώπιση της επίθεσης συκοφαντίας και αυταρχισμού. Καλεί σε "παραμερισμό κάθε προσπάθειας, όχι μόνο της ηγεσίας της ΠΑΣΚ αλλά και συνδικαλιστών των ΔΑΚΕ, ΣΥΝ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, που στην κρίσιμη φάση του αγώνα, επινοούν είτε από σκοπιμότητα, είτε από συμβιβασμό "μίνιμουμ πακέτα", για μια πιο "επαναστατική" ομαλή προσγείωση κατ' ευθείαν στην αγκαλιά της κυβερνητικής πολιτικής". Η ΔΕΕ καλεί σε: "κανένα συμβιβασμό υποταγής με αυτή την πολιτική και αυτή την κυβερνητική αντιμετώπιση βαρβαρότητας. Οι εκπαιδευτικοί, το μέτωπο Παιδείας, το ευρύτερο λαϊκό μέτωπο, που έκαναν ήδη αποφασιστικά βήματα όπως το μεγαλειώδες παλλαϊκό συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης, θα συνεχίσουν πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά," τονίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ