Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Γραμμένο από "Αετόπουλο" της Κατοχής

Στο ΔΑΡΑ, ένα χωριουδάκι της Πυλίας, στο δρόμο προς το Μανιάκι, στην Κατοχή από τις 105-110 φαμελιές του, οι 90 περάσανε στο ΕΑΜ. Τελειώνοντας η κατοχή και ο εμφύλιος, μέτρησε στο λογαριασμό του 30 ένοπλους εφεδροΕΛΑΣίτες, 20 ΕΛΑΣίτες αντάρτες, 7 κατατρεγμένους που κατέφυγαν στο δεύτερο αντάρτικο. Και μαζί 13 νεκρούς και 2 βαριά τραυματισμένους, χώρια οι φυλακισμένοι, οι βασανισμένοι και οι εκτοπισμένοι του. Περίσσευαν λοιπόν οι λόγοι για να γραφόταν ένα ακόμα βιβλίο για την Αντίσταση. Αυτό το επιχείρησε ο Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος, που σαν "Αετόπουλο" έζησε έστω τον απόηχο των γεγονότων, που καταγράφει το βιβλίο με τίτλο "Το Δάρα υποδέχεται την Αντίσταση". Και υπότιτλο "Στο δρόμο που ανηφορίζει για το Μανιάκι".

Ωστόσο, ούτε η ξεχωριστή περίπτωση του χωριού του, ούτε ο συγγραφέας του "ευθύνονται" για το γεγονός ότι μας χάρισαν ένα υποδειγματικό αντιστασιακό βιβλίο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρότυπο στο είδος του. Οπως ταίριαζε στο θέμα του και στη μνήμη των αγωνιστών, που τον πατριωτισμό, την αυτοθυσία τους και τα πάθη τους καταγράφει. Και που δε χρειαζότανε να είχε γίνει τίποτα περισσότερο και στα άλλα χωριά μας για να είχε μείνει ζωντανή και αθάνατη η Αντίσταση.

Αυτή την πραγματικά ευχάριστη εξαίρεση κι έκπληξη, όπως μας πληροφορεί με μετριοφροσύνη ο Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος, την οφείλουμε κατά πρώτο λόγο στον συμπατριώτη του, γνωστό λογοτέχνη Δημ. Κανελλόπουλο, αφού, όπως σημειώνει: "Χωρίς τις δικές του υποδείξεις και παρεμβάσεις θα ήταν δύσκολο να επιλέξω, να αξιολογήσω και να παρουσιάσω το υλικό του βιβλίου, έτσι που να βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με τους στόχους που είχα βάλει...". Οπως σημειώνει στον προλογισμό του και ο εκδότης Βασ. Γιαννίκος (Ζωοδόχου Πηγής 1 και Κιάφας 8 Αθήνα 10678, τηλ. 3824.786) αυτό "... αναδείχνει αυτό το βιβλίο, σε μια πρότυπη αντιστασιακή μαρτυρία που γι' αυτό δεν ανήκει πλέον μονάχα στους Δαρέους, αλλά και σε όλους τους Ελληνες".

Ν. Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ