Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Τραγουδήθηκαν στον Εβρο

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΓΚΡΟΖΟΥΔΗΣ,από τα Βρυσικά Διδυμότειχου, μαζί με το παρακάτω γράμμα του, μας έστειλε και μια σελίδα της εφημερίδας "Δημοκρατικός Εβρος", με τραγούδια, απ' τα οποία δημοσιεύουμε μερικούς στίχους.

"Αγαπητοί σύντροφοι, ο "Ριζοσπάστης" κάνει αφιέρωμα στην ιστορία του ΔΣΕ. Η προσπάθεια είναι άξια επαίνου και θα πρέπει να συνεχιστεί όσο θα υπάρχουν ακόμα στη ζωή αυτόπτες μάρτυρες από εκείνα τα δύσκολα και ηρωικά χρόνια.

Σας στέλνω ορισμένα τραγούδια εκείνης της εποχής, που τραγουδήθηκαν στον Εβρο, γιατί τα θεωρώ μέρος του αγώνα του ΔΣΕ και του λαού μας και αξίζει τον κόπο.

Μάνα μου δώσ' μου την ευχή

Μάνα μου δώσ' μου την ευχή αντάρτης για να γίνω/να πάρω δίπλα τα βουνά, δίπλα τα κορφοβούνια/και να σφυρίζω αντάρτικα να σμίξω τους συντρόφους/κει στα λημέρια τα παλιά, ΕΛΑΣιτών ταμπούρια/. Δεν ημπορώ να κάθομαι να βλέπω να μας σφάζουν.

Η αντάρτισσα Βέργω

Συνάχτηκαν τ' αντάρτικα στις Γκίμπινας τα μέργια/κατέβηκαν μέσ' τη Δαδιά, μαζεύουν παλικάρια. /Μαζώνουν κόρες σα δρουσιά, μαζώνουν και τη Βέργω. /Ρούχα αντάρτικα φουρούν κι τ' άρματά τους ζώνουν. /Στο Γράμμο - Βίτσι πήγανε, το φασισμό να διώξουν.

Η Βέργω ήταν μια ηρωίδα. Γλίτωσε, βρέθηκε στην ξενιτιά. Αλλά ο καρκίνος της κλείνει τα μάτια.

Για τη φτωχολογιά

Με μια ψιλή βροχούλα, με σκοτεινή βραδιά/μπήκανε αντάρτες μέσα στο Σαψί/ Ω! Ω! μέσα στο Σαψί. /Κάψανε την τράπεζα κι όλα τα χαρτιά/για να ξεχρεώσουνε τη φτωχολογιά. / Ω! Ω! τη φτωχολογιά.

Το τραγούδι αυτό βγήκε το 1947 προς τα τέλη Φλεβάρη ή αρχές Μάρτη, όταν τμήματα του Εβρου και της Ροδόπης χτύπησαν το Σαψί. Μας έκαμε τότες μεγάλη εντύπωση το πώς γεννιούνται τα τραγούδια, όπου έχουν και τον ομαδικό χαρακτήρα δημιουργίας.

Η μάχη της σοδειάς

Στου Εβρου τα ψηλά βουνά, μέσ' τις βαθιές χαράδρες/Εβρίτισσες, των ανταρτών μανάδες, βγήκαν/ν' αγωνιστούν για της σοδειάς τη μάχη.

Να ξασφαλίσουν το ψωμί, να τρώνε τα παιδιά τους/να τρέφουν και τ' αντάρτικο που πολεμάει στο Γράμμο/ενάντια στο φασισμό και τους Αγγλοαμερικάνους.

Ο εκτελεσμένος αντάρτης

Δεν το 'λπιζα μανούλα μου/τ' αδέρφια να με φάνε/μέσ' στην Αλεξανδρούπολη/τον τάφο να μου κάμουν. /Μην κλαις μανούλα μου/μονάχη σου δεν είσαι/είναι χιλιάδες σαν εσέ μανούλες μαυροφόρες.

Αυτό το τραγούδι ο Π Γκροζούδης μάς το στέλνει τώρα και το δημοσιεύουμε για πρώτη φορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ