Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε "κλοιό" ανέργων σήμερα το ΥΕΝ

Πενταήμερο κινητοποιήσεων για τη σωτηρία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αρχίζουν από σήμερα τα σωματεία, με αποκλεισμό του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας

"Η Ζώνη πρέπει να ζήσει και θα ζήσει"!Μ' αυτό το σύνθημα, οι εργάτες και άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης προχωράνε σήμερα σε αποκλεισμό του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.Θα προηγηθεί στις 12 το μεσημέρι παύση εργασιών στη Ζώνη και συγκέντρωση στις 1.30 στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά.

Ο αγώνας θα κλιμακωθεί με νέες κινητοποιήσεις μπροστά στο ΥΕΝ, αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, καθώς και την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη, ενώ το πενθήμερο δράσης που έχουν κηρύξει τα σωματεία του χώρου, σ' αυτή τη φάση, θα ολοκληρωθεί με συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στην ανεργία.

Χτες το μεσημέρι, οι διοικήσεις των σωματείων της Ζώνης έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Πειραιά, Ι. Πουντίδης,τόνισε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. "Από την κυβέρνηση - συνέχισε - θα εξαρτηθεί τι θα κάνουμε στη συνέχεια, στο χέρι της είναι να δρομολογήσει λύσεις".

Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος σημείωσε: "Είναι αδιανόητος ο τρόπος, με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν. Η ανεργία αυξάνεται και η περιοχή διαλύεται. Από την προηγούμενη κινητοποίηση αποσπάσαμε από τον ΥΕΝ τη δέσμευση για τη σύγκληση του διυπουργικού οργάνου. Τίποτα δεν έγινε".

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Κερατσινίου, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε ότι ο δήμος θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων. Ο γενικός γραμματέας του ΕΚΠ, Γ. Μανουσογιαννάκης,τόνισε: "Καθημερινά γίνεται περισσότερο κατανοητό ότι μόνο με τον αγώνα μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα. Δεν μπορεί, όταν ισχυρίζεσαι ότι έχεις την πρώτη ναυτιλία στην Ευρώπη, να μην έχεις ναυπηγεία. Στόχος είναι αυτοί οι αγώνες που αναπτύσσονται, να συντονιστούν".

Σε ερώτηση, σχετικά με την ανεργία στη Ζώνη, ο Ι. Πουντίδης απάντησε ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι εργαζόμενοι έκαναν 120 - 150 ημερομίσθια, το '95 και το '96 πάνω από 800 εργαζόμενοι δε συγκέντρωσαν ούτε τα 50 απαιτούμενα ένσημα για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!

Σύσκεψη φορέων στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο

Η διόγκωση της ανεργίας, με αποτέλεσμα την κοινωνική "περιθωριοποίηση" του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού του Πειραιά, η απώλεια συναλλάγματος και η δραστική συρρίκνωση της τεχνολογίας της χώρας, συνολικότερα, είναι ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η διάλυση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην περιοχή του Πειραιά, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοδυτικής Αττικής.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν, κατά τη σύσκεψη που έγινε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΒΕΠ) αργά χτες το βράδυ, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι των σωματείων των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Πειραιά,ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Κανταρτζής,οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Διαμαντίδης και κ. Λάλος,ο βουλευτής της ΝΔ κ. Καλός,η βουλευτής του ΣΥΝ Σ. Αλφιέρη και η νομαρχιακή σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Ελπίδα Παντελάκη.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε υπόμνημα, που θα σταλεί προς τα συναρμόδια υπουργεία, στο οποίο αναφέρονται τα 26 "σημεία" για την ανάπτυξη της Ζώνης, τα οποία είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει το διυπουργικό όργανο της 16ης Νοέμβρη 1995, χωρίς, όμως, να έχει προχωρήσει η υλοποίηση κανενός. Στα σημεία αυτά, αναφερόταν, μεταξύ άλλων, η νομοθετική κατοχύρωση του χαρακτηρισμού της Ζώνης ως επισκευαστικού χώρου έως το 2030, η δημιουργία μιας αυτοτελούς διεύθυνσης, που θα αναλάμβανε τα θέματα διαχείρισης, η βελτίωση της υποδομής με την εγκατάσταση δυο πλωτών δεξαμενών, η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας με μονάδα επειγόντων περιστατικών και άλλα.

Το υπόμνημα υπογράφεται από τους εκπροσώπους του ΒΕΠ, από τον πρόεδρο του Βιομηχανικού Τμήματος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, τον πρόεδρο του ΕΚ Πειραιά Γ. Μίχα,του αντινομάρχη Πειραιά, τον δήμαρχο Περάματος, τον πρόεδρο της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών, τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά και άλλους.

Οι φορείς, που υπογράφουν το υπόμνημα, ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία την άμεση υλοποίηση αυτών των αιτημάτων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και επισημαίνουν ότι "τα 26 σημεία αποτελούν μια ελάχιστη προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ζώνης". Προτείνουν, επίσης, στην κυβέρνηση και ένα "πακέτο" γενικότερων μέτρων, που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, το χαρακτηρισμό του Πειραιά ως "φθίνουσα περιοχή" και την ένταξή του στα σχετικά προγράμματα που προβλέπονται, τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την προσέλκυση εργασιών και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ