Κυριακή 7 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Ικανοποιημένοι" οι Αμερικανοί

Δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους οι Αμερικανοί επίσημοι για την εξέλιξη που είχε το επίμαχο θέμα με τους πυραύλους S - 300. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μάικλ Ντάμπλντεϊ, επανέλαβε τη γνωστή αμερικανική θέση ότι η ακύρωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S - 300 στην Κύπρο ήταν σωστή απόφαση καθώς συμβάλλει στη μείωση της έντασης στο νησί. Ανάλογη εκτίμηση εξέφρασε και ο διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ κατά τη διάρκεια κατάθεσής του στη Γερουσία όπου τόνισε ότι με την ακύρωση των S - 300 περιορίστηκε ο κίνδυνος ελληνοτουρκικής σύρραξης στο Αιγαίο.

"Νομίζουμε ότι η απόφαση για τη μη εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο ήταν σωστή", τόνισε ο Μ. Ντάμπλντεϊ, που απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχολίασε ότι "η εγκατάστασή τους στην Κρήτη ήταν ελληνική επιλογή. Εκτιμούμε τον υποβοηθητικό ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα στην επίλυση του ζητήματος των S - 300 και για την απόφαση της τοποθέτησής τους στην Κρήτη πρέπει να ρωτήσετε την ελληνική κυβέρνηση".

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ολοκλήρωσε λέγοντας: "Οπως θυμάστε οι ΗΠΑ αντιτίθονταν εδώ και καιρό στην ανάπτυξη των πυραύλων στην Κύπρο. Η πάγια θέση μας είναι πως ό,τι αυξάνει την ένταση μεταξύ αυτών των δύο συμμάχων δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ".

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρονται στην ύπαρξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα και στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι "αποτελεί πάγια πολιτική μας να μην επιβεβαιώνουμε ούτε να διαψεύδουμε την ύπαρξη πυρηνικών όπλων σε οποιαδήποτε τοποθεσία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ