Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Αρχίζει η σαρωτική έφοδος

Με συνάντηση Σημίτη - Παπαϊωάννου ανοίγει σήμερα ο φάκελος του μεγάλου ασφαλιστικού. Οδηγός για τις κυβερνητικές αποφάσεις οι σφαγιαστικές οδηγίες του ΟΟΣΑ. "Κατά μόνας" συνάντηση χτες του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, ενόψει ενός ακόμα σικέ... κοινωνικού διαλόγου

Το εναρκτήριο "λάκτισμα" για τη σαρωτική έφοδο στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα - τη μεγαλύτερη κατάκτηση του 20ού αιώνα - δίνεται σήμερα το μεσημέρι, σε συνάντηση του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,όπου θα αποφασιστεί και ο χρόνος έναρξης και η διαδικασία ενός νέου σικέ "κοινωνικού διαλόγου" για το λεγόμενο μεγάλο ασφαλιστικό.

Τη συνάντηση ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ απέφυγε πεισματικά να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συζήτησης και στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι κατά καιρούς έχουν ανακοινωθεί προτάσεις...

Χτες το πρωί και ενώ ανοίγει ο φάκελος του μεγάλου ασφαλιστικού, ο πρωθυπουργός δέχτηκε μόνο (!) του στο Μαξίμου τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλο.Να σημειωθεί ότι λίγες μέρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός όχι μόνο είχε αρνηθεί να συναντηθεί με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, αλλά όταν οι συνδικαλιστές πλησίασαν στο μέγαρο Μαξίμου, τέθηκαν υπό αστυνομικό κλοιό στο απέναντι πεζοδρόμιο! Ο Χ. Πολυζωγόπουλος μετά τη συνάντηση δήλωσε πως τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το 35ωρο, το εθνικό σχέδιο δράσης, το φορολογικό και τα ζητήματα των οργανισμών κοινωνικής πολιτικής! Να υπενθυμίσουμε ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ το καλοκαίρι είχε εμφανίσει ένα νέο "πόρισμα" για την κοινωνική ασφάλιση, με το οποίο ανατρεπόταν το προηγούμενο κοινό πόρισμα (Πέτρουλα, Ρομπόλη, Ρουπακιώτη) και άνοιγαν "παράθυρα" στις αντιασφαλιστικές κατευθύνσεις τύπου Σπράου.

Η σημερινή συνάντηση γίνεται υπό τη σκιά, της πρόσφατης έκθεσης του ΟΟΣΑ, όπου δίνονται κατευθύνσεις για κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, επικροτούνται οι προτάσεις της επιτροπής Σπράου και προτείνεται η μεταφορά σε "ένα μερικώς ιδιωτικοποιημένο σύστημα"!

Πρόκειται για σαρωτικές κατευθύνσεις, με βασικά σημεία: Την αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση τουλάχιστον στα 65 χρόνια και ιδιαίτερα στις γυναίκες, με το πρόσχημα ότι έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στις χώρες του ΟΟΣΑ! Τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που θεωρούνται μεγάλες! Τη διεύρυνση των ετών εργασίας για τον υπολογισμό της σύνταξης. Την παραπέρα μείωση των κατώτερων ορίων συντάξεων, που θεωρούνται υψηλά και ουσιαστικά τη μετατροπή της σύνταξης σε προνοιακό βοήθημα. Το παραπέρα κόψιμο των αναπηρικών συντάξεων, μέσα από την αυστηρή επανεξέτασή τους. Την ανατροπή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, που κατά τον ΟΟΣΑ είναι σε υψηλό ποσοστό και περιλαμβάνει, υποτίθεται, το 40% των επαγγελμάτων του ιδιωτικού τομέα.

Ηδη η κυβέρνηση με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο 2776/99, έχει κάνει τα πρώτα βήματα στην κατεύθυνση υλοποίησης των προτάσεων ΟΟΣΑ. Η τοποθέτηση του Μ. Νεκτάριου,του ειδικού της ιδιωτικής ασφάλισης στη θέση του διοικητή του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Ταμείου, του ΙΚΑ, δεν είναι καθόλου τυχαία. Οπως είπε ο υπουργός Εργασίας προχτές, ο διορισμός του επικυρώθηκε από τη Βουλή (σσ το ΚΚΕ καταψήφισε την προκλητική αυτή επιλογή) και ότι "μέχρι την Παρασκευή το αργότερο θα γίνει και επίσημα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρέπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να αναλάβει εργασία"...

Η συνέντευξη του υπουργού δόθηκε μετά από συνάντηση που είχε με τους προέδρους όλων των ασφαλιστικών Ταμείων της χώρας. Κύριο θέμα ήταν η επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου, ιδιαίτερα στο σκέλος των ενοποιήσεων Ταμείων, αλλά και η βελτίωση της λειτουργίας τους...

Οπως είπε χαρακτηριστικά, "έδωσα κατευθύνσεις για επιτάχυνση της λειτουργικής ανασυγκρότησης. Επειδή δεν μπορούν να καλύψουν όλο τον όγκο του έργου, να αναθέσουν έργο σε ιδιώτες με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες, όπως ισολογισμούς, καταγραφή του μητρώου ασφαλισμένων κ.ά."!Επίσης έδωσε κατευθύνσεις για την αξιοποίηση της κινητής περιουσίας των Ταμείων, που "είναι κρίσιμο θέμα και έχει να κάνει με την επενδυτική συμπεριφορά".

Εκανε λόγο για ανασύνθεση των ΔΣ των Ταμείων στην κατεύθυνση να "είναι ευέλικτα" και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι "θα είναι σύνθετες διοικήσεις, με διορισμό εκπροσώπων του κράτους και κατοχύρωση της συμμετοχής εργαζομένων, εργοδοτών".

Ο υπουργός ανακοίνωσε και διάφορα μέτρα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τα Ταμεία, που περιλαμβάνουν δημιουργία γραφείων ενημέρωσης, επιμήκυνση του χρόνου που οι υπηρεσίες θα δέχονται τους πολίτες, έκδοση ενημερωτικών εντύπων, μηχανοργάνωση των Ταμείων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ