Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
"Δεν υπάρχει εκεχειρία"

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΜΟΣΧΑ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Διαψεύστηκαν χτες πληροφορίες από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ιντερφάξ" σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε "συμφωνία εκεχειρίας" μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στον εμφύλιο του Αφγανιστάν.

Από την πλευρά των φανατικών ισλαμιστών Ταλιμπάν, ο Ουακίλ Αχμέντ Μουταουακίλ, εκπρόσωπος της "κυβέρνησης" τους, είπε στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" από την πόλη Κανταχάρ, όπου διατηρεί τη βάση του, πως "δε συζητήθηκε" καν το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.

Κάθε άλλο: Η αντιπολίτευση, των δυνάμεων της οποίας ηγείται ο (πρώην υπουργός Αμυνας της χώρας) Αχμέντ Σαχ Μασούντ, ισχυρίστηκε πως "εξαπέλυσε μαζική επίθεση" στη βόρεια επαρχία Φαριάμπ.

Το αρχικό ρεπορτάζ του "Ιντερφάξ", την Πέμπτη, ανέφερε επικαλούμενο "προσκείμενες και στις δύο πλευρές πηγές" πως υπογράφτηκε συμφωνία για την κήρυξη εκεχειρίας, κάτι που διέψευδαν χτες αμφότερες οι αντιμαχόμενες παρατάξεις.

"Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην αντιπολίτευση", είπε ο Μουταουακίλ. Ενώ εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης είπε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονταν βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ και μάλιστα ισχυρίστηκε πως δυνάμεις από την παράταξή του "εισέβαλαν" στην πόλη Μαϊμάνα.

Οι Ταλιμπάν απάντησαν ότι "η αντιπολίτευση προβαίνει σε τέτοιους ισχυρισμούς για να τονώνει το ηθικό των μαχητών της... η πόλη είναι υπό τον πλήρη έλεγχό μας".

Στη Νέα Υόρκη, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι στις συνομιλίες του Τουρκμενιστάν, που "σπόνσοράς" τους ήταν τα Ηνωμένα Εθνη, "είμαστε ευτυχείς να επιβεβαιώσουμε... πως υπήρξε ορισμένη πρόοδος σε διάφορα βασικά ζητήματα".

  • Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν χτες ότι ο σεισμός των 5,5 Ρίχτερ, που έπληξε την Πέμπτη το Κεντρικό Αφγανιστάν, είχε συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 50 άνθρωποι και να τραυματιστούν 200.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ