Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Λίμνες ζωής

Γράφουμε στη διπλανή στήλη για τις απειλούμενες λίμνες του Νέστου και την αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας. Ομως, ευτυχώς, υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες κι οργανώσεις, που δεν αξιολογούν τα πάντα με το εύκολο κέρδος και τις ψήφους. Μια από αυτές η Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Οικοανάπτυξης, με έδρα τη Χρυσούπολη, εδώ και κάμποσα χρόνια προσπαθεί να περισώσει την πλούσια φυσική μας κληρονομιά στη Βόρεια Ελλάδα. Συμμετέχοντας στο διεθνές πρόγραμμα "Λίμνες Ζωής", κατόρθωσε οι λίμνες του Νέστου να ενταχτούν στο ομώνυμο δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν άλλες έξι χώρες με απειλούμενες λίμνες. Η Γερμανία (Konstanz), οι ΗΠΑ (Mono Lake), η Νότια Αφρική (St. Lucia), η Ισπανία (La Nava) και η Ιαπωνία (Biwa). Ισως η διεθνοποίηση του θέματος να συμβάλει στη διάσωσή τους, γιατί αν περιμέναμε την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα οικοσυστήματα της περιοχής θα καταρρεύσουν.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Βατράχια εναντίον καρκίνου

Νέα φάρμακα εναντίον του καρκίνου, αλλά και μιας επικίνδυνης μορφής σταφυλόκοκκου ίσως προέλθουν από μια ουσία που διαθέτει ένα είδος βατράχου στην Αυστραλία. Τα πειράματα που διεξάγονται βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο και σύντομα οι ειδικοί επιστήμονες, που συμμετέχουν στην έρευνα αυτή, θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά της.

Κόκκινες γαρίδες στο Ιόνιο

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΚΘΕ), στο Ιόνιο υπάρχουν δυο είδη γαρίδων σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από τη λοιπή Μεσόγειο. Το χρώμα τους είναι κόκκινο και γαλαζοκόκκινο. Ζουν σε βάθος 300 - 750 μέτρων. Το μήκος τους φτάνει τους είκοσι πόντους και διακρίνονται για την όμορφη γεύση τους. Ελπίζουμε ότι ο εντοπισμός τους από το ΕΚΘΕ να μη συντελέσει στην εξαφάνισή τους από τις τράτες.

Δρόμοι για περίπατο

Αλλη μια εξαγγελία από το ΥΠΕΧΩΔΕ, που αν μετρήσουμε πόσες έχει κάνει τα τελευταία δυο χρόνια σίγουρα πάει για ρεκόρ Γκίνες. Αυτή τη φορά αναφέρεται στην περιοχή Θησείου μέχρι το Ζάππειο με έργα ανάπλασης κτλ. Μόνο που η μέχρι τα σήμερα πείρα μάς έχει δείξει ότι οι εξαγγελίες μένουν στα χαρτιά. Στην καλύτερη περίπτωση φτάνουν μέχρι την κατασκευή μακετών!

Μία παράλειψη

Το προηγούμενο Σάββατο από λάθος παραλείψαμε να αναφέρουμε τον τίτλο του εκπληκτικού βιβλίου του Κ. Σιμόπουλου των εκδόσεων "ΣΤΑΧΥ", που αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το κάνουμε σήμερα συνιστώντας για άλλη μια φορά να το διαβάσετε. Ο πλήρης τίτλος είναι "Μύθος, απάτη και βαρβαρότητα οι Ολυμπιάδες".

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Οι λίμνες του Νέστου απειλούνται

Ενα εκπληκτικής αισθητικής ημερολόγιο τοίχου του 1999 με δώδεκα υπέροχες φωτογραφίες, που περιλαμβάνουν εικόνες από την εκπληκτική φύση και τα σπάνια είδη που φιλοξενούν οι λίμνες της περιοχής. Αλλη μια δραστηριότητα της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και Οικοανάπτυξης της Χρυσούπολης, που αναδεικνύει τον πλούτο που υπάρχει και που κινδυνεύει από την παχυδερμία των αρμοδίων (αν υπάρχει τέτοιο είδος στη χώρα μας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ