Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΕΑΕΑ ΚΟΛΩΝΟΥ
Τίμησαν τους 25 Επονίτες πατριώτες

Στον περίβολο του ναού του Αγίου Γεωργίου στην Ακαδημία Πλάτωνος, βρίσκεται η αναμνηστική πλάκα για τους 25 Επονίτες αγωνιστές, που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους στις 12 - 2 - 1944. Στον χώρο αυτό, το Παράρτημα Κολωνού της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποίησε την Κυριακή 14 Φλεβάρη, το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο για να τιμήσει τους εκτελεσμένους πατριώτες.

Στην τελετή, εκτός από τους συγγενείς και φίλους των τιμωμένων πεσόντων αγωνιστών, παραβρέθηκαν αντιστασιακοί - μέλη και άλλων παραρτημάτων ΠΕΑΕΑ της Αθήνας, καθώς και ο εκπρόσωπος από τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ Λύσανδρος Ταμπουρίδης,ο οποίος έκανε και σύντομο χαιρετισμό. Επίσης πήραν μέρος αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Ακαδημίας Πλάτωνος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, Φίλοι της ΕΠΟΝ κ.ά.

Στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Παραρτήματος Γιώργος Καραντούνιας,στη θυσία των 25 νεαρών Επονιτών πατριωτών, που λίγο πριν χαράξει η λευτεριά στην πατρίδα, πέσανε κάτω από τα βόλια του ξένου και ντόπιου δυνάστη. Ακόμα ο ομιλητής έκανε μια ιστορική αναδρομή γενικά στους αγώνες των πατριωτών στα χρόνια της μαύρης κατοχής. Τέλος, κλείνοντας την ομιλία, κάλεσε τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου, σ' ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης, συσπείρωσης και πάλης για να αντιμετωπιστεί η καταστροφική λαίλαπα που έρχεται και απεργάζονται οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Και η συγκινητική αυτή εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφανιών, το προσκλητήριο των νεκρών, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακούστηκε το "Πέσατε θύματα... " και ο Εθνικός μας Υμνος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ