Κυριακή 21 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Η απίστευτη ιστορία της καταδίωξης, από τον Αύγουστο του 1998, και της σύλληψης τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας προς Τρίτη, του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προκαλεί και θα συνεχίσει να προκαλεί σημαντικές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και της χώρας μας. Τι θα προκύψει από τη "νίκη" που πανηγύρισαν οι Τούρκοι (ακόμη και εκείνοι που δεν είχαν κανένα λόγο να το κάνουν...), δεν είναι ακόμη προβλεπτό. Ο "Ρ" φωτίζει σήμερα πλευρές αυτής της υπόθεσης (σελίδες 6 - 9)

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ και αγωνία έχει καταλάβει τους κατοίκους της Σιθωνίας Χαλκιδικής, μετά το κλείσιμο του "Πόρτο Καρράς", καθώς σε πεντακόσιους εργαζόμενους έχουν ανακοινωθεί ήδη οι απολύσεις, ενώ ένα διαρκή εφιάλτη βιώνουν άλλοι εξακόσιοι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες. Το απολυμένο, αλλά και το υπό απόλυση, προσωπικό συνεχίζει την κατάληψη των εγκαταστάσεων του "Πόρτο Καρράς", καταγγέλλοντας την αδιαφορία της κυβέρνησης για τον τόπο τους και την τύχη εκατοντάδων οικογενειών (σελίδα 13)

ΣΤΟ καθ' όλα αξιοσέβαστο ποσό των 5,4 τρισ. δραχμών ανέρχεται το ποσό της φορολογικής αφαίμαξης στην οποία υποβλήθηκε ο ελληνικός λαός την περίοδο εφαρμογής των "σταθεροποιητικών" προγραμμάτων λιτότητας για την περίοδο 1990 - 1999, με στόχο την... προσέγγιση της Ευρώπης. Για να είμαστε περισσότερο δίκαιοι, στο ποσό αυτό θα ανέλθουν οι απώλειες των λαϊκών στρωμάτων στο τέλος του 1999, το οποίο και διανύουμε (σελίδα 14)

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ τραπεζών. Στον δρόμο της Ιονικής και η Εμπορική. Η κυβέρνηση Σημίτη, μόλις ολοκληρώσει την εκποίηση της Ιονικής, θα προχωρήσει στο ξεπούλημα της Εμπορικής, κρατώντας σαν "εθνικό απόρρητο", ακόμα και από βουλευτές, διάφορα στοιχεία των δύο τραπεζών, στα οποία όμως θα έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι αγοραστές της Ιονικής (σελίδα 27)

ΜΕ την ευκαιρία της συμπλήρωσης 56 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ ο "Ρ" τιμά τη μεγάλη αυτή ιστορική επέτειο με αναφορές στη δράση της γύρω από τα ζητήματα της παιδείας και την οργάνωση του μαθητικού κινήματος στα χρόνια της Κατοχής. Πρόκειται για ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της, που έχει αξία να το ανασκαλέψουμε ύστερα από τις πρόσφατες μαχητικές, αγωνιστικές κινητοποιήσεις των σημερινών μαθητών. Για να μην ξεχνάμε πως ο αγώνας για μόρφωση και λευτεριά, για πολιτισμό, για δικαιώματα στο παρόν και στο μέλλον, για μια παιδεία στην υπηρεσία του λαού και για μια καινούρια Ελλάδα δεν είναι τωρινός, δεν είναι εύκολος (σελίδες 20 - 21)

ΠΕΝΗΝΤΑ περίπου έργα της Αννας Παλιεράκη, φιλοξενήθηκαν αυτές τις μέρες στην αίθουσα τέχνης "Κρεωνίδης". Πρόκειται για δημιουργίες των τριών τελευταίων χρόνων, που ξεχωρίζουν για τη ζωγραφική τους ποιότητα. Εργα στα οποία κυριαρχούν τα πορτρέτα, αλλά και "τοπία" που λειτουργούν σαν ο περιβάλλων χώρος των προσώπων (σελίδα 15)

ΚΑΣΤΡΑ βυζαντινά, κάστρα των Ιωαννιτών ιπποτών, κάστρα βενετικά, κάστρα γενουάτικα, κάστρα ελληνικά απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα. Κάστρα ερειπωμένα, άλλα "αξιοποιημένα" κι άλλα αλλοιωμένα. Μόνα τους, ούτως ή άλλως, αφηγούνται το μύθο τους ή την ιστορία τους. Το μόνο που ζητάνε είναι λίγη φροντίδα για να συνεχίσουν να μιλάνε... (σελίδα 22)

ΣΤΑ παιχνίδια της 20ής αγωνιστικής που διεξάγεται σήμερα και αύριο, οι γηπεδούχοι μάλλον έχουν τον πρώτο λόγο, τουλάχιστον θεωρητικά, στις περισσότερες συναντήσεις. Από την παρέα των πρωτοπόρων, συγκριτικά, ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που έχει πιο δύσκολο έργο, αφού δοκιμάζει τις δυνάμεις του στην Καισαριανή με αντίπαλο τον Εθνικό Αστέρα (σελίδα 31)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ