Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
Αντίο Γαυδοπούλα

Τέσσερα ναυτικά μίλια μακριά από τη Γαύδο βρίσκεται η Γαυδοπούλα ή Οφιούσα κατά τον Πλίνιο, που η παράδοση τη συνδέει με το νησί της Καλυψούς και τις περιπέτειες του Οδυσσέα. Με μέγιστο ύψος 134 μέτρα και ακτογραμμή που φτάνει τα 8 χιλιόμετρα, αποτελεί το νοτιότερο σημείο της χώρας, άρα και της Ευρώπης. Μαζί με τη Γαύδο αποτέλεσαν τόπο εξορίας στη Μεταξική δικτατορία, αλλά και μετά την απελευθέρωση από τις κυβερνήσεις μαριονέτες που ανέλαβαν το ρόλο της αποκομμουνιστικοποίησης της χώρας. Αν και τα αρχαιολογικά ευρήματα έχουν δείξει οικισμούς της περιόδου 2800 - 2400 π. Χ., η κρατική μέριμνα εξακολουθεί να είναι άγνωστη έννοια. Το αντίθετο μάλιστα. Πρόσφατες αποκαλύψεις σηματοδοτούν μια άνευ προηγουμένου καταστροφή, σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα σχέδια μιας επένδυσης αγνώστων προς το παρόν επιχειρηματιών.

Αδιαφανή σχέδια

Ενας φάκελος προέγκρισης χωροθέτησης που υποβλήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ από ένα ιδιωτικό γραφείο μελετών και ανέφερε: "... προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αυξανόμενες ανάγκες τόσο σε νέα εμπορευματοκιβώτια, όσο και για τη συντήρηση και την επισκευή παλαιών, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου... ", άναψε φωτιές, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο... εμπρηστής μια και δεν αναφέρεται πουθενά ο φορέας του έργου. Οπως καταγγέλλεται από την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων (ΟΠΧ), από τα τυποποιημένα ερωτηματολόγια που έχουν συμπληρωθεί δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη σοβαρής μελέτης για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Σύμφωνα με την ΟΠΧ, στη Γαυδοπούλα θα εγκατασταθεί ένα λατομείο για να ισοπεδώσει το νησί και να φτάσει μόλις δυο μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι χωμάτινοι όγκοι και οι ογκόλιθοι από σκυρόδεμα, αφού εξαφανίσουν το ανάγλυφο του νησιού αμέσως μετά θα μπαζώσουν όλη την παράκτια ζώνη σε πλάτος 20 μέτρων, διαμορφώνοντας μια έκταση επίπεδη 3.000 στρεμμάτων και θα δημιουργηθούν δυο προβλήτες 3 χιλιομέτρων σε όλο το μήκος του. Αυτές θα προστατεύονται από κυματοθραύστες του ίδιου μήκους σε απόσταση 150 μέτρων από την ακτή. Στην επιφάνεια των 3.000 στρεμμάτων θα κατασκευαστούν τρία εργοστάσια από μεταλλικό σκελετό μήκους 150 μέτρων, πλάτους 45 μέτρων, ύψους 9 μέτρων και επιφάνειας 7.000 τ. μ. το κάθε ένα, για την κατασκευή προϊόντων και αποθήκευση "ευαίσθητων υλών". Επίσης ένα κτιριακό συγκρότημα 10.000 τ. μ. για την εγκατάσταση των διοικητικών υπηρεσιών της εταιρίας, όπως και δεξαμενές καυσίμων, νερού κτλ. Τέλος θα δημιουργηθεί μονάδα παραγωγής σκυροδέματος.

Μερικά ερωτηματικά από την πρόταση

Πώς όλα αυτά όμως, συμβιβάζονται με τη διαβεβαίωση της εταιρίας ότι το έργο θα έχει θετικές επιπτώσεις στην αισθητική της περιοχής;Πώς θα αναβαθμιστεί η Γαυδοπούλα όπως γράφεται; Είναι απορίας άξιο πώς σε παρόμοιες μελέτες με μεγάλη ευκολία την ίδια στιγμή που περιγράφεται η ισοπέδωση του νησιού διατυπώνεται το επιχείρημα ότι το έργο "... δε θα προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον".Τόσο κατά τη διάρκεια των κατασκευών με τις εκσκαφές των χερσαίων χώρων, τις χωματουργικές εργασίες και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όσο και με την 24ωρη λειτουργία της μονάδας, τη στάθμευση πλοίων, η παραγωγή σκόνης,οι ρύποι,ο θόρυβος και τααπόβλητα δε θα έχουν επιπτώσεις μόνο στη Γαύδο και τη Γαυδοπούλα, αλλά και στους Νομούς Χανίων (Σφακιά - Παλιόχωρα) και Ρεθύμνου (Παραλία Πρέβελης). Οι ίδιοι οι μελετητές παραδέχονται ότι τα πετρέλαια, τα λάδια, οι πίσσες και οι σκουριές από τα ρυμουλκά, τους πλωτούς γερανούς αποτελούν πιθανό περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Τρόποι αντιμετώπισης και... παροχές

Πώς θα αντιμετωπιστούν τα παραπάνω; Με την επιβολή προστίμου ή ποινικής ρήτρας στον ανάδοχο του έργου! (σ. σ. τώρα δέσαμε). Επίσης με την τήρηση της Οδηγίας για την αποκομιδή των στερεών και υγρών αποβλήτων και την τήρηση των απαιτούμενων προδιαγραφών (σ. σ. τέτοια θυσία... ). Οσο για τους αέριους ρύπους, ζητείται η συνδρομή του Αιόλου. Για βωμούς όπου θα γίνονται θυσίες για την εξασφάλιση της εύνοιάς του, δε διαβάσαμε στη μελέτη. Παράλειψη που ίσως διορθωθεί στο μέλλον. Δε θα υποστούν αλλαγές οι ακτές, ούτε ο πυθμένας της θάλασσας αναφέρει η μελέτη. Πώς θα γίνει όμως αυτό, τη στιγμή που θα ισοπεδωθεί το νησί; Κουβέντα επίσης για έναν από τους σπουδαιότερους ψαρότοπους της χώρας που φυσικά κανείς δεν πιστεύει ότι θα μείνει αλώβητος. Αλλά και μπαχτσίσι στο κράτος υπόσχεται η μελέτη. Δωρεάν παραχώρηση χώρων σε δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες (αλήθεια πού και σε ποιες), δωρεάν τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος της Γαύδου και εγκατάσταση 400 εργαζομένων.

Τι έλεγε το ΥΠΕΧΩΔΕ

Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει προτείνει μια σειρά περιοχών για να ενταχτούν στο πρόγραμμα ΦΥΣΗ 2000 λόγω της οικολογικής σπουδαιότητας που παρουσιάζουν. Τις περιοχές αυτές τις είχε εντάξει σε τρεις κατηγορίες σπουδαιότητας: Α, Β, Γ. Η Γαυδοπούλα που σύμφωνα με τη "μελέτη", δε φιλοξενεί κανένα σπάνιο είδος πουλιών, φυτών ή ψαριών, είχε αξιολογηθεί στην κατηγορία Α! Μάλιστα στα στοιχεία που έχουν δοθεί στην ΕΕ, αναγράφεται ότι εκεί φιλοξενούνται μόνιμοι πληθυσμοί των προστατευόμενων ειδών της χελώνας καρέττα - καρέττα και της φώκιας μονάχους - μονάχους.Παράλληλα υπάρχουν σπάνια φυτά που προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία (ΠΔ 67/81) και θηλαστικά που προστατεύονται από τη Συνθήκη της Βέρνης. Η "μελέτη" είτε τα αγνοεί, είτε τα αποσιωπά. Και στις δυο περιπτώσεις ελέγχεται για την ειλικρίνεια, αλλά και την επάρκειά της. Το μόνο επιχείρημα για μια τέτοια επένδυση είναι ίσως η εθνική ασφάλεια της περιοχής μια και οι Τούρκοι έθεσαν και θέμα Γαύδου. Ομως με την πολιτική που ακολουθείται, είναι βέβαιο πως σε λίγο θα τεθεί και θέμα Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Αθήνας, Πάτρας κτλ. Αξίζει τον κόπο να καταστραφούν εξαιρετικής σημασίας βιότοποι και να μετατραπεί ένας παράδεισος σε Σκαραμαγκά κάτω από το άγχος (;) του τούρκικου επεκτατισμού; Σε πρόσφατη επίσκεψή του στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κατατέθηκαν όλα τα στοιχεία μαζί με χιλιάδες υπογραφές Κρητικών και Γερμανών από την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων κι όπως ειπώθηκε, το θέμα θα εξεταστεί με προσοχή και η συζήτηση πρέπει να στραφεί προς μια ήπια τουριστική ανάπτυξη κι όχι σε παρόμοια σχέδια. Τι θα γίνει, άγνωστο, γιατί είναι γνωστές οι παλινωδίες της κυβέρνησης σε παρόμοια ζητήματα. Το λόγο έχουν η πολιτεία και κυρίως οι πολίτες της Κρήτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ