Κυριακή 28 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ
Προσοχή στους όρους και τις προϋποθέσεις

Η δυνατότητα αναχρηματοδότησης στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί στο παρελθόν με υψηλότερα επιτόκια από αυτά που ισχύουν σήμερα, παρέχεται αυτό το διάστημα από την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank. Η δυνατότητα αυτή ενδεχομένως εκλαμβάνεται ευνοϊκώς από τους δανειολήπτες, οι οποίοι ωστόσο πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το γεγονός ότι η μετατροπή των σταθερών επιτοκίων με τα οποία έχει συναφθεί στο παρελθόν το δάνειο γίνεται πάντα σε κυμαινόμενα, δε σημαίνει απαραιτήτως όφελος για τον δανειολήπτη.

Ποια είναι τα δεδομένα που ισχύουν για τη διαδικασία αναχρηματοδότησης ενός δανείου που έχει συναφθεί στο παρελθόν με νέο επιτόκιο;

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα - μία εκ των τραπεζών που παρέχει αυτή τη δυνατότητα - όσοι έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τα επιτόκιά τους σε κυμαινόμενα της αντίστοιχης κατηγορίας στα νέα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί. Προσοχή: Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό οποιασδήποτε κατηγορίας. Η διάρκεια του δανείου και οι ημερομηνίες λήξης των δόσεων δε μεταβάλλονται. Επίσης για όσους έχουν πάρει δάνειο με επιτόκιο επιδοτούμενο από το ελληνικό δημόσιο, ας σημειωθεί ότι το ποσοστό της επιδότησης δε μεταβάλλεται μετά τη μετατροπή. Δικαίωμα μετατροπής έχουν όλοι οι ενήμεροι δανειολήπτες της τράπεζας, στους οποίους έχουν χορηγηθεί δάνεια σταθερού επιτοκίου μέχρι 14 Δεκέμβρη 1998. Το κόστος μετατροπής ανέρχεται στο 1% του άληκτου κεφαλαίου με ελάχιστο ποσό τις 50.000 δρχ, πλέον ΕΦΤΕ 3% ο οποίος επιβάλλεται στο ποσό του κόστους μετατροπής (1% του άληκτου κεφαλαίου). Για παράδειγμα αν το άληκτο κεφάλαιο ανέρχεται σε 15 εκατ. δρχ. τότε το κόστος μετατροπής ανέρχεται σε 150.000 δρχ. πλέον ΕΦΤΕ 4.500 (3% του 150.000), δηλαδή συνολικά σε 154.500 δρχ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, η παραπάνω ρύθμιση αφορά πάνω από 50.000 δανειολήπτες, τα άληκτα κεφάλαια των οποίων υπερβαίνουν τα 145 δισ. δραχμές.

Από την πλευρά της η Eurobank, του ομίλου Λάτση (στον οποίο ανήκουν πλέον η Τράπεζα Κρήτης και η Τράπεζα Αθηνών), παρέχει επίσης τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης παλαιών υψηλότοκων στεγαστικών δανείων που έχουν ληφθεί από οποιαδήποτε τράπεζα στο παρελθόν, είτε για κατοικία είτε για επαγγελματική στέγη. Η αναχρηματοδότηση γίνεται με μετατροπή αποκλειστικά σε δάνειο σε ΕΥΡΩ με επιτόκιο 6% (σταθερό για 3 χρόνια). Οι δόσεις ξεκινούν από 7.000 δραχμές μηνιαίως ανά εκατομμύριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ