Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Σοσιαλιστικός" κυνισμός και υποκρισία

Το ΠΑΣΟΚ προωθεί ψήφισμα στη σύνοδο των σοσιαλιστών στο Μιλάνο, στο οποίο οι Κούρδοι θεωρούνται τρομοκράτες, αλλά ζητείται και σεβασμός των "ανθρώπινων δικαιωμάτων"...

Συνεχίστηκε και στο Μιλάνο η εναγώνια αναζήτηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για μια "καλή κουβέντα" από τους ομοϊδεάτες τους σοσιαλιστές για την υπόθεση Οτσαλάν, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές συνεδριάζουν στην ιταλική πόλη, για να διαμορφώσουν την πολιτική τους πλατφόρμα ενόψει των ευρωεκλογών. Ωστόσο, είναι αυτοί που σαν διαχειριστές της κυβερνητικής εξουσίας στις δεκατρείς απ' τις δεκαπέντε χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οδήγησαν τον Κούρδο ηγέτη στα χέρια της Τουρκίας, είτε με την άρνησή τους να του χορηγήσουν έστω και άδεια μικρής παραμονής, είτε με τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση παράδοσης του Οτσαλάν.

Από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού έγινε γνωστό το κείμενο της πρότασης ψηφίσματος που υποβλήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και το Ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς και αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση των σοσιαλιστών. Το ψήφισμα αρχίζει ως εξής: "Το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος επαναλαμβάνει την ολοκληρωτική απόρριψη της τρομοκρατίας. Στα πρόσφατα χρόνια έχει γίνει ακόμη σαφέστερο ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να επιλύσει συρράξεις ανάμεσα σε χώρες". Και απ' την αρχή καθίσταται σαφής η θέση των σοσιαλιστών που συμπεριλαμβάνουν την υπόθεση Οτσαλάν στον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", χαρακτηρίζοντας τον Κούρδο ηγέτη και τον κουρδικό λαό τρομοκράτες, παρέχοντας έτσι την υποστήριξή τους στην Αγκυρα. Το μέγεθος της υποκρισίας τους αποκαλύπτεται, μάλιστα, όταν ενώ θεωρούν τρομοκρατία την απελευθερωτική δράση των Κούρδων μιλούν για "καταπιεστικές τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις" στην κουρδική περιοχή. Φυσικά, μετά ένα τέτοιο προοίμιο τα όσα ακολουθούν για σεβασμό των"ανθρώπινων δικαιωμάτων" και "δίκαιη δίκη" ακούγονται σαν κοροϊδία.

Βέβαια, για τον τρόπο που οι σοσιαλιστές αντιμετωπίζουν την υπόθεση Οτσαλάν και το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες, όπως οι θέσεις της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Γερμανίας που προωθεί την πρόταση για τη μαζική απέλαση Κούρδων με την κατηγορία της "εγκληματικής" και "τρομοκρατικής" δραστηριότητας, αξιοποιώντας και τη Συνθήκη Σένγκεν. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε μάλιστα στη "μυστική" συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου ζουν Κούρδοι, που έγινε την περασμένη Τρίτη στη Γερμανία.

Αγωνία για τις ευρωεκλογές

Ως καθοριστικής σημασίας γεγονός, προσδιόρισε τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε χτες με αφορμή την παρουσία του στη σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών, στο Μιλάνο. Ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη θέση πως οι ευρωεκλογές θα ' έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα για την πολιτική της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι το αποτέλεσμά τους επηρεάζει όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και τι θα γίνει στον τόπο. Ουσιαστικά, ομολόγησε ότι η τύχη της κυβέρνησής του συνδέεται άμεσα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ο ελληνικός λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι ευρωεκλογές έχουν ουσιαστική σημασία", αφού αποτελούν και ένα "εθνικό ζήτημα", όπως είπε. Βέβαια, σε μια προσπάθεια να καλύψει τα... νώτα του συμπλήρωσε πως "η βασική κρίση της κυβερνητικής θητείας θα είναι το 2000, όταν ολοκληρώνεται η τετραετία και θα έχει ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ