Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΝΤΟΘΑΝΑΣΗΣ
"Στιγμές Σιωπής"

Ο Σ. Κ. με αυτή, την πρώτη του ποιητική συλλογή μάς κάνει κοινωνούς μιας σιωπής που λέει πολλά. Πρόκειται για "σιωπή", ποιητική, μέσα στην πνευματική φλυαρία που μας κατακλύζει.

Ο Σ. Κ. ασχολείται και με την αγιογραφία και δεν είναι τυχαίο ότι η ποίησή του έχει χαρακτηριστικά της ευγένειας και λιτότητας των αγιογραφιών. Ποίηση σε μονόλογο, για τις ατέλειωτες σιωπηρές στιγμές της ζωής, στιγμές αναπόλησης, μνήμης και απαντοχής. Το ερωτικό στοιχείο ξεπηδάει δειλά, σιωπηρά λες. Ο ποιητής βυθισμένος σε μια μελαγχολική διάθεση αφήνεται σε μια εξομολόγηση, καταθέτοντας την ψυχή του. Εγκαταλείπεται στο όνειρο και τη μοναξιά: "/Οδοιπόροι/ στην πόλη/ ανάμεσα/ σε/ τέσσερα εκατομμύρια/ μοναξιάς/.

Ποίηση αφαιρετική, λόγος σφιχτός και συναισθηματική φόρτιση. Ο Σ. Κ. παρουσιάζεται μέσα από τους στίχους του ευαίσθητος, τρυφερός, στοχαστικός. Οι "Στιγμές σιωπής" μοιάζουν μήτρα γέννησης ενός νέου ποιητή. (Εκδόσεις "Ιωλκός").

Τάκης Σιδέρης: "Το Αντρειωμένο Τοπίο"

Ο Τ. Σ. έδωσε το ποιητικό του στίγμα με το πρώτο του βιβλίο "Ατομική Εκθεση". Ο τίτλος δεν είναι τυχαίος, αφού ο Τ. Σ. είναι και ζωγράφος με αρκετές εκθέσεις στο ενεργητικό του. Η καινούρια του συλλογή "Το Αντρειωμένο Τοπίο" παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα με τα πεζά κείμενα που παρεμβάλλονται ανάμεσα στα ποιήματα.

Ρεαλιστής σε όλη την γκάμα της γραφής του, απεικονίζει σκηνές καθημερινές, ανθρώπινες. Κεντρικός άξονάς του το εικαστικό στοιχείο, που υπερτερεί. Πίνακες ζωγραφικής τα ποιήματά του, σε απλό, διαυγή λόγο, εκφράζουν αμεσότητα επαφής ποιητή και αναγνώστη. Αλλά και τα εμβόλιμα πεζά, επίσης περιγραφικά, εντάσσονται στον εικαστικό χώρο.

Ο Τ. Σ. διαθέτει μια τρυφερή παλέτα και μια γραφίδα που παίζει με τις φωτοσκιάσεις της ζωής. (Εκδόσεις "Εριφύλη").

Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ

Υ.Γ. Για τα βιβλία της Χρυσώς Ι. Λυγίζου - Οικονόμου και του Βασίλη Φράγκου στο φύλλο της 18.2.1999 έγραψε η Φαίδρα Ζαμπαθά - Παγουλάτου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ