Σάββατο 6 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι ΗΠΑ "κάτοχοι" αρχαιοτήτων μας

Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης είναι γεμάτο ελληνικές αρχαιότητες, κάποιες από τις οποίες εκθέτει και κάποιες άλλες τις φυλάσσει στις αποθήκες, μέχρι να έρθει ο κατάλληλος χρόνος να παρουσιαστούν, χωρίς να διακινδυνεύσει τυχόν διεκδίκησή τους από την Ελλάδα. Η παρουσία μοναδικών αντικειμένων γνωστής ή άγνωστης προέλευσης,που αποκτώνται συνήθως με αρχαιοκαπηλικό τρόπο από ξένα μουσεία - και το εν λόγω μουσείο - γίνεται πλέον τόσο πολύ αποδεκτή από τη χώρα μας,ώστε σαν να είναι το φυσικότερο πράγμα στον κόσμο ο διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, Φιλίπ ντε Μοντεμπέλλο, ήρθε στην Ελλάδα και ανακοίνωσε προχθές ενώπιον Ελλήνων αρχαιολόγων την έκθεση αντικειμένων. Εκθεση που περιλαμβάνει διαμόρφωση νέων αιθουσών, αναδιαμόρφωση της παρουσίασης όσων από παλιά εξέθετε και τη για πρώτη φορά παρουσίαση επιπλέον αντικειμένων. Για την ενασχόληση του Μητροπολιτικού Μουσείου με τις κλεμμένες συνήθως αρχαιότητές μας η υπουργός Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη "ένιωσε" την ανάγκη να ευχαριστήσει τον διευθυντή του Μουσείου (!), αντί να θέσει έστω εμμέσως θέμα για το πώς βρέθηκε τόσο μεγάλος αριθμός κειμηλίων μας στο Μητροπολιτικό Μουσείο και για επιστροφή των παρανόμως αποκτηθέντων.

Οι νέες αίθουσες του Μητροπολιτικού Μουσείου θα εγκαινιαστούν στις 20 Απριλίου και θα περιλαμβάνουν μοναδικά έργα από τον 6ο - 4ο αι. π.Χ..Ανάμεσα στα νέα ευρήματα βρίσκουμε ένα κιονόκρανο με επίστεψη σε μορφή Σφίγγας (6ος αι. π.Χ), έναν ερυθρόμορφο αμφορέα (5ος αι. π.Χ) που αποδίδεται στον "Ζωγράφο του Βερολίνου", μία ανάγλυφη επιτύμβια στήλη (5ος αι. π.Χ) κ. ά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον τρόπο απόκτησης δεκάδων εκθεμάτων, ο Φιλίπ ντε Μοντεμπέλλο ισχυρίστηκε ότι "το Μουσείο για τα αντικείμενα χωρίς συγκεκριμένη προέλευση ζητάει πληροφορίες και αν αποδειχτεί κλοπή επιστρέφονται".Ωστόσο, απέφυγε να τοποθετηθεί στο αίτημα για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα λέγοντας ότι "δεν είναι ούτε Ελληνας ούτε Βρετανός".

Να σημειώσουμε ότι το Μητροπολιτικό Μουσείο σχεδιάζει να παρουσιάσει για το γιορτασμό του 2000 και έκθεση βυζαντινών αρχαιοτήτων,που "έχει στην κατοχή του" (!) και το 2003 το δεύτερο μέρος της έκθεσης "Η Δόξα του Βυζαντίου" (!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ