Κυριακή 7 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Μνήμες άσβεστες και αναλλοίωτες

Στην ξενιτιά, στον Καναδά, που βρίσκομαι εδώ και 40 τόσα χρόνια, στη μνήμη μου μένουν άσβεστα και αναλλοίωτα και πάντα παρουσιάζονται μπροστά μου σαν ταινία κινηματογραφική, όλα τα δραματικά γεγονότα που πέρασε ο τόπος μου, που λέγεται Ελλάδα, και έζησα και εγώ κοντά του.

Από το 1940 ως πολεμιστής στο Αλβανικό Μέτωπο και ύστερα αντάρτης στο βουνό για δυο χρόνια, που με το όπλο στο χέρι και το τραγούδι στο στόμα, μαζί με τους συντρόφους μου, πολεμούσαμε για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Πολεμήσαμε με τρεις κατακτητές, πεινασμένοι, ματωμένοι, αλλά νικήσαμε. Ανεβήκαμε ανηφοριές και δώσαμε παραδείγματα και σε άλλους λαούς να αντισταθούν στο φασισμό. Και όταν διώξαμε το φασισμό, περιμέναμε να γιορτάσουμε τη λευτεριά όλοι οι Ελληνες μαζί. Ομως, ξένες δυνάμεις, "σύμμαχοί μας", Αγγλοαμερικάνοι, μαζί με τους ντόπιους προδότες του λαού, μας χτύπησαν πισώπλατα και αιματοκύλησαν ολόκληρη τη χώρα.

Η τελευταία πράξη του δράματος ήταν αυτή που παίχτηκε σε Βίτσι, Καϊμακτσαλάν κ.α., το 1949. Τελικά, η πλουτοκρατία πέτυχε - με τη βοήθεια των ξένων - αυτό που ήθελε, και υπέγραψε τα γραμμάτια της υποτέλειας, τα οποία άρχισαν να εξοφλούνται αρχικά με την παράδοση της μισής Κύπρου στους Τούρκους το 1974, για να φτάσουμε στο σήμερα, με την παράδοση του αγωνιστή και αρχηγού του αγωνιζόμενου κουρδικού λαού Οτσαλάν στους δημίους του, στο σταυρό του μαρτυρίου.

Τώρα ακούω, διαβάζω να γίνεται θόρυβος για το "μασκαραλίκι", που ο ένας να ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο, όσο για να ξεθυμάνει και να ξεχαστεί και αυτό...

Θα 'θελα, εγώ ένας παλιός αντιστασιακός, από την ξενιτιά που βρίσκομαι και στη δύση της ζωής μου, να προτρέψω τη νεολαία, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τοποθετήσεις του καθενός, το πρώτο που θα πρέπει να κάνει είναι να διαβάσει τη σωστή Νεοελληνική Ιστορία, από το 1821 μέχρι σήμερα. Γιατί μόνο από το ιστορικό παρελθόν αντλεί πείρα και διδάσκεται για το μέλλον. Εχω εμπιστοσύνη στη νεολαία για το μέλλον της χώρας μας, με έχουν ενθαρρύνει οι νέοι με τα τελευταία ξεσηκώματά τους για το εκπαιδευτικό. Θα τιμήσουν την ηρωική ΕΠΟΝ της εποχής μου!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Αντιστασιακός

Μόντρεαλ, Καναδάς


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ