Κυριακή 7 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Η Μάχη του Στάλινγκραντ και τα αστικά ΜΜΕ

Με συγκίνηση διάβασα το αφιέρωμα του "Ριζοσπάστη" (31 - 1 - 99), στα δραματικά γεγονότα της Μάχης του Στάλινγκραντ. Η σκέψη μου, αμέσως γύρισε στην εποχή εκείνη, τότε που σε εμάς, αν και στη χώρα μας είχαμε ένα τεράστιο Απελευθερωτικό Κίνημα, κάτω από την καθοδήγηση του ΕΑΜ, η νίκη του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ όχι μόνο αναπτέρωσε το ηθικό μας, αλλά και δυνάμωσε την πεποίθηση ότι η νίκη θ' ερχόταν από τη Σοβιετική Ενωση. Και αυτό το γράφω, γιατί τα αστικά ΜΜΕ θέλουν να την παρουσιάσουν σαν "ιστορική μάχη που καθόρισε την πορεία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τη νίκη τελικά", τη μάχη που έδωσε το αγγλοαμερικάνικο αποβατικό σώμα στη Δυτική Γαλλία, με τα χιτλερικά στρατεύματα.

Ο Χίτλερ εκείνη την εποχή για να αναπτερώσει το ηθικό του γερμανικού στρατού που ήταν σε άθλια κατάσταση, από τα πλήγματα που δεχόταν από τον Κόκκινο Στρατό στο Ανατολικό Μέτωπο, αποφάσισε να δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στα αγγλοαμερικάνικα στρατεύματα που βρίσκονταν στη Δυτική Γαλλία. Ομως ο παμπόνηρος Τσόρτσιλ προείδε την ολέθρια έκβαση αυτής της σύγκρουσης και προέτρεψε τον Στάλιν να συντομεύσει την επιχείρηση που σχεδίαζε ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα, ώστε να βγάλει από το αδιέξοδο που βρισκόταν το αγγλοαμερικάνικο εκστρατευτικό σώμα.

Πιστεύω ότι το επιτελείο του Κόκκινου Στρατού, που είχε στο πλάνο του τις μεγάλης ολκής επιχειρήσεις, παίρνοντας υπόψη και τις εκκλήσεις του Τσόρτσιλ, επιτάχυνε τις επιθέσεις, με τα γνωστά κοσμοϊστορικά γεγονότα που επακολούθησαν, με αποκορύφωμα την ανύψωση της κόκκινης σημαίας στο Ράιχσταγκ και τη νίκη των αντιφασιστικών δυνάμεων.

Τα αστικά ΜΜΕ συστηματικά αποσιωπούν τον καθοριστικό ρόλο του Κόκκινου Στρατού, που έδωσε αποφασιστικά χτυπήματα και σήκωσε το κύριο βάρος της νικηφόρας έκβασης του πολέμου. Εκθειάζουν τους Αγγλοαμερικάνους, τη στιγμή που οι κύριοι αυτοί, ξέρουν πολύ καλά, ότι ο πόλεμος θα είχε αποφευχθεί αν ο Αγγλος πρωθυπουργός Τσάμπερλεν και ο Γάλλος Νταλαντιέ δεν ήσαν τυφλωμένοι από το μίσος τους προς τη Σοβιετική Ενωση και προτίμησαν να αιματοκυλήσουν την ανθρωπότητα, παρά να ακούσουν τις φιλειρηνικές της προτάσεις.

Ειδικά για την Ελλάδα, είναι ντροπή να εκθειάζουμε τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές - ιδιαίτερα σήμερα - γιατί όλοι ξέρουμε ότι τα δεινά που δοκιμάζει ο τόπος μας, οφείλονται στους "συμμάχους και φίλους μας". Ξέρουμε ότι οι Αγγλοι στην πορεία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να υπονομεύουν με όλα τα άτιμα μέσα τον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα.

Ο Κόκκινος Στρατός, βοήθησε πολύ με τις αιματηρές μάχες του, την απελευθέρωση και της δικής μας πατρίδας, ενώ οι Αγγλοι είναι υπεύθυνοι για τη Δεκεμβριανή σύγκρουση και στη συνέχεια την εμφύλια αιματοχυσία.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ

Περιστέρι


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ