Κυριακή 14 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15

Η συγκρότηση του ταξικού πόλου και ο πανελλαδικός συντονισμός δράσης, μονόδρομος για το συνδικαλιστικό κίνημα

Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της πανελλαδικής σύσκεψης συνδικάτων και συνδικαλιστών στις 3 του Απρίλη, αποτελεί ζωτική ανάγκη για την ίδια την εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα. Γιατί η προώθηση του πανελλαδική συντονισμού από τη μια απαντά στα συσσωρευμένα προβλήματα και τα εκφυλιστικά φαινόμενα στο συνδικαλιστικό κίνημα κι απ' την άλλη ανταποκρίνεται στην ανάγκη συγκρότησης του ταξικού πόλου με τη συσπείρωση και δραστηριοποίηση πλατιών τμημάτων των εργαζομένων σαν την απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκρουση της επίθεσης και την ανατροπή των αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών. Οι ίδιες οι εξελίξεις και ο χαρακτήρας της επίθεσης κάνουν αναγκαία και επιβεβλημένη την ταξική συσπείρωση και αντεπίθεση της εργατικής τάξης.

Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στη συνέχεια τη "Λευκή Βίβλο" εντάθηκε η επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, αφού τα δύο αυτά κείμενα δεν είναι τίποτε άλλο παρά συμπυκνωμένες οι απαιτήσεις και εντολές των πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών που απαιτούν άμεσα μέτρα για χτύπημα κάθε αντίθετης ιδεολογίας και πολιτικής που αμφισβητεί την κυριαρχία τους.

Προωθούνται και υλοποιούνται μέτρα ιδεολογικά, πολιτικά, νομοθετικά που εδραιώνουν παραπέρα το καπιταλιστικό σύστημα εκμετάλλευσης, που καταργούν κάθε δικαίωμα των εργαζομένων και επιστρέφουν τις εργασιακές σχέσεις στο Μεσαίωνα.

Παράλληλα, τα μονοπώλια υποδείχνουν τρόπους, βάζουν προϋποθέσεις για να γίνουν άμεσα υλοποιήσιμες οι εντολές και οι απαιτήσεις τους.

Σαν βασική προϋπόθεση θέτουν την αποδοχή από τους εργαζόμενους της δικής τους λογικής να εγκαταλείψουν οι εργαζόμενοι τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους και, κυρίως, να εγκαταλείψουν οριστικά κάθε ιδέα και απαίτηση για σταμάτημα της εκμετάλλευσης.

Να εγκαταλείψουν τη γραμμή της σύγκρουσης και της ταξικής πάλης και να αποδεχτούν τη γραμμή της ταξικής ειρήνης και συνεργασίας του συμβιβασμού και του "κοινωνικού διαλόγου". Να αποδεχτούν τη χειραγώγηση και τον πλήρη έλεγχο του εργατικού κινήματος από τα μονοπώλια και το κράτος.

Η ωμή και απροκάλυπτη επίθεση των πολυεθνικών και των πολιτικών τους εκφραστών, σε βάρος των εργαζομένων, δεν αφήνει περιθώρια υπεκφυγής.

Εδώ μπαίνει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Πρέπει να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Εδώ αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που εκφράζεται από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Παράταξη του ΣΥΝ που είναι και πλειοψηφία στο ΕΚ. Σαν γνήσιοι εκφραστές των αφεντικών υιοθέτησαν και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο" σαν ιδεολογικό και πολιτικό τους ευαγγέλιο και πορεύονται ανάλογα στο εργατικό κίνημα.

Ετσι τις εντολές των βιομηχάνων τις κάνουν αποφάσεις των οργάνων του ΕΚ, όπου είναι πλειοψηφία. Προωθούν απαρέγκλιτα και συστηματικά τη γραμμή των πολυεθνικών και των μονοπωλίων μέσα στους εργαζόμενους. Ανέλαβαν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι οι συντονισμένοι και μαζικοί αγώνες είναι αναχρονισμός, το σύγχρονο είναι τα σεμινάρια, οι ημερίδες, τα συμπόσια, τα ΚΕΚ, τα ΙΕΚ, το ροκάνισμα των κονδυλίων που απλόχερα μοιράζει η ΕΕ στους εκλεκτούς της.

Οι κοινές επιτροπές με την εργοδοσία, ο "κοινωνικός διάλογος", η εγκατάλειψη των πραγματικών αιτημάτων των εργαζομένων ανέλαβαν να παραλύσουν τους αγώνες, όταν με μορφή χιονοστιβάδας τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Ποιος θα ξεχάσει την κατάπτυστη δήλωση του Πολυζωγόπουλου, προέδρου της ΓΣΕΕ, όταν καταργούσε διά νόμου η κυβέρνηση το 8ωρο ότι "έχει και θετικά σημεία το Ν/Σ";

Οι εργαζόμενοι των 1.750 επιχειρήσεων και οργανισμών του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, που οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση, γνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένες παρατάξεις έκαναν το παν να μην υπάρξει συντονισμένος αγώνας.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι με την άρνησή τους να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις και με την υπογραφή ΣΣΕ κάτω από τον τιμάριθμο χάρισαν στους βιομηχάνους δισ. ενώ η αγοραστική δύναμη στους μισθούς και τα μεροκάματα είναι καθηλωμένη στη δεκαετία του '80.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι με τη συμφωνία και έγκριση των συγκεκριμένων παρατάξεων εφαρμόζει η κυβέρνηση τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα οποία καταργούν ΣΣΕ και άλλα δικαιώματά τους.

Μακριά η αλυσίδα των εγκλημάτων τους σε βάρος της εργατικής τάξης και του εργατικού κινήματος. Αβίαστα μπορούν να τους πουν οι βιομήχανοι, η ΕΕ, η κυβέρνηση, "άξιος ο μισθός σας", αφού ό,τι κατάχτησε η ΕΤ δεκάδες χρόνια με πολύμορφους και σκληρούς αγώνες κατάφεραν και με τη συμβολή τη δική τους να τα πάρουν σε ελάχιστο χρόνο πίσω.

Αυτή η τραγική εμπειρία είναι αρκετή για να πουν οι εργαζόμενοι, οι ταξικές δυνάμεις μέσα στο εργατικό κίνημα, κάθε καλοπροαίρετος συνδικαλιστής που τιμά την ψήφο των εργαζομένων, ως εδώ και μη παρέκει, και να πάρει πρωτοβουλία δράσης κι αγώνα για την ανατροπή αυτής της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ανατροπή που θα έρθει μέσα από την αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων από τα κάτω, πάνω στα μικρά και στα μεγάλα προβλήματα, κόντρα στις επιλογές της άρχουσας τάξης της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Τα έμβρυα της ανατροπής γεννήθηκαν ήδη, υπάρχουν στη συνείδηση των εργαζομένων που τους γυρίζει την πλάτη. Γεννιούνται στους αγώνες που αναπτύσσονται, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας. Γεννιούνται στα συντονιστικά των σωματείων της Ζώνης, των εμποροϋπαλλήλων, του μετάλλου, στα συντονιστικά της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης.

Υπάρχουν σε αρκετές Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και εκατοντάδες σωματεία που δεν υποστέλλουν τη σημαία της ταξικής πάλης. Υπάρχουν στη συνείδηση κάθε πρωτοπόρου εργάτη, υπάλληλου που δε συμβιβάζεται μέσα στη "νέα τάξη πραγμάτων", που τον πνίγει το άδικο και θέλει να παλέψει για ένα καλύτερο μέλλον.

Η παγκόσμια πείρα του εργατικού κινήματος αποδείχνει ότι όσο είναι κυρίαρχη άποψη μέσα στο εργατικό κίνημα, η κοινωνική συναίνεση και η συμπόρευση για την ΟΝΕ, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, τόσο το εργατικό κίνημα θα οδηγείται σε διάλυση, ανήμπορο να παίξει το ρόλο του, να αντισταθεί στις πιέσεις, όλο και περισσότερο η γραφειοκρατική ελίτ των εργατοπατέρων, που βρίσκεται στην πλειοψηφία θα ενσωματώνεται με τους μηχανισμούς της εργοδοσίας και του κράτους, θα βάζει εμπόδια σε κάθε ταξική φωνή που θέλει να σηκώσει κεφάλι.

Από την άποψη αυτή δεν μπορούν να υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορεί κάτω από την πίεση των προβλημάτων και των εργαζομένων να πάρουν και σωστές αποφάσεις. Ολο και περισσότερο θα μετατρέπονται σε όργανα των μονοπωλίων για να τους βοηθήσουν να περνάνε την πολιτική τους σε βάρος των εργαζομένων.

Είναι, λοιπόν, μονόδρομος για τους εργαζόμενους η συγκρότηση του ταξικού πόλου και ο πανελλαδικός συντονισμός δράσης αν θέλουν να υπερασπίσουν τις καταχτήσεις τους, αν θέλουν να αντισταθούν στη λυσσαλέα επίθεση των πολυεθνικών, αν θέλουν να ανατρέψουν αυτή την πολιτική και τους εκφραστές της.

Η Πρωτοβουλία Συνδικάτων και Συνδικαλιστών για τον Πανελλαδικό Συντονισμό Δράσης δίνει τη δυνατότητα να πάρει σάρκα και οστά η αγωνία και η διάθεση των εργαζομένων για τη δημιουργία του δικού τους αγωνιστικού μετώπου, ενάντια στο μαύρο μέτωπο εργοδοσίας, κυβέρνησης και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Στο χέρι μας είναι να το κάνουμε πράξη.

Απαιτούνται όμως ορισμένες προϋποθέσεις:

Να συνειδητοποιηθεί πρώτ' απ' όλα από τους κομμουνιστές ότι η επιτυχία της πανελλαδικής σύσκεψης στις 3 Απρίλη είναι κάτι πολύ σημαντικό, που είναι όμως μόνο η αρχή για την τεράστια δουλιά ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Βασικό κριτήριο για την επιτυχία της είναι οι συνδικαλιστές που θα συμμετέχουν να εκφράζουν τη δυναμική που δίνει η έγκριση και προσυπογραφή της συμμετοχής τους από πλατιά τμήματα των εργαζομένων.

Η πανελλαδική σύσκεψη δεν αρκεί να είναι ένα σημαντικό άθροισμα συνδικαλιστών, αλλά πρέπει να είναι έκφραση της δυναμικής πλατιών τμημάτων εργαζομένων και της διάθεσής τους να παλέψουν στον ταξικό αγώνα για την αλλαγή της συνολικότερης κατάστασης. Επομένως, τις επόμενες ημέρες πιο τολμηρά, πιο αποφασιστικά να παρθούν αποφάσεις από συνδικάτα, να φτάσει το πλαίσιο συσπείρωσης της Επιτροπής Πρωτοβουλίας σε όλους τους χώρους δουλιάς. Να απλώσουμε το χέρι σ' όλους τους συνδικαλιστές που δυσανασχετούν μ' αυτή την κατάσταση, να τους καλέσουμε να αναλάβουν την ευθύνη τους, το μερτικό που τους αναλογεί για την αλλαγή της κατάστασης, να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία.

Ταυτόχρονα να παρθούν μέτρα για τη στήριξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των οικοδόμων, των συνταξιούχων, άλλων τμημάτων των εργαζομένων. Να αναπτυχθεί η δράση ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αξιοποιούν τη χώρα σαν ορμητήριο.

Ολες τις επόμενες μέρες, ούτε ώρα χαμένη. Να μπουν γερά τα θεμέλια για τη συγκρότηση του ταξικού πόλου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη καθυστέρηση στην οργάνωση της αντίστασης και αντεπίθεσης της εργατικής τάξης.

Το εξαιρετικής σημασίας καθήκον της συγκρότησης του ταξικού πόλου δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο ορισμένων συνδικαλιστών. Είναι πρωταρχικής σημασίας καθήκον όλου του Κόμματος, γιατί ο ταξικός πόλος συνδέεται άρρηκτα με τη γενικότερη προοπτική της πάλης και τους στρατηγικούς στόχους του Κόμματος.

Με τους εργαζόμενους στην αδράνεια και στο περιθώριο οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες όχι μόνο για τους ίδιους αλλά για την πορεία της χώρας συνολικότερα.

Οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται πρέπει να φιλοδοξούν πρώτ' απ' όλα να συνεγείρουν και να κινητοποιήσουν πλατιές μάζες των εργαζομένων με αντιμονοπωλιακούς στόχους, κόντρα στις κυρίαρχες αντιλαϊκές πολιτικές. Να βάλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα τη σφραγίδα του καθοριστικά στη λαϊκή ενότητα ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό. Να παίξει αποφασιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Σε τελική ανάλυση, να πρωτοστατήσουν οι ταξικές δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για τη διεκδίκηση όλων όσα τους ανήκουν. Αυτό πρέπει να είναι ο στόχος, αυτό και το κριτήριο για την πορεία ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Παναγιώτης ΣΟΦΟΣ

Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ