Κυριακή 21 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
"Οι λαοί δεν αυτοκτονούν, αγωνίζονται"

Το πρώτο μέρος της συνέντευξης του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, όπως δημοσιεύτηκε στα χτεσινά "Νέα"

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Χαρίλαου Φλωράκη δημοσίευσαν χτες "ΤΑ ΝΕΑ", στην οποία ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ μιλά για την υπόθεση Οτσαλάν και τις σημερινές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και για την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου.

Στο εισαγωγικό της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος Γ. Διακογιάννης, που την πήρε, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: "...Δωρικός στο ύφος και στις κουβέντες του, γεμάτος ζωντάνια στα 85 του χρόνια και με βαθιά πίστη στο μέλλον, ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο ιστορικός ηγέτης της κομμουνιστικής Αριστεράς, είχε αποφασίσει, ύστερα από πολλά χρόνια, να δώσει μία μεγάλη και εφ' όλης της ύλης συνέντευξη. Ηταν η πέμπτη φορά, τους δύο τελευταίους μήνες, που τα λέγαμε από κοντά και η συζήτηση όλο και έβαζε νέα ερωτήματα.

"Είστε, πάντως, ένας ...αμετανόητος κομμουνιστής", του 'πα κάποια στιγμή χαριτολογώντας.

Εκείνος δεν άφησε την κουβέντα να πέσει κάτω. Ξαφνικά, πήρε ένα αυστηρό ύφος και σχολίασε.

"Για ποιο πράγμα να μετανιώσω; Κι αυτοί που εμφανίζονται μετανιωμένοι, τα οράματα τα διατηρούν! Με ποια διαφορά; Σ' αυτούς δεν κυριαρχούν πια αυτά τα οράματα, αλλά το ατομικό συμφέρον και το ατομικό βόλεμα".

"Ναι, αλλά χάσατε πολλές χαρές της ζωής", συνέχισα να τον τσιγκλάω...

"Είναι σχετικό, αυτό που λες... Δεκαοκτώ χρόνια στη φυλακή και άλλα οκτώ στο βουνό, Κατοχή, Εμφύλιος, σύνολο είκοσι έξι... Ε, λοιπόν, είχα και τις χαρές και τις τρομάρες! Βεβαίως, στερήθηκα πολλά. Αλλά όταν τα σκέφτομαι καμιά φορά, αισθάνομαι μια ανακούφιση. Αυτές οι στερήσεις δεν ήταν για να καρπωθώ, αλλά μία συνέπεια σε υψηλά οράματα, που κυριαρχούν σε χιλιάδες αγωνιστές"...

..."Να ξέρεις", μου 'πε, κλείνοντας την πολύωρη συνέντευξη, "πως ούτε στα σύννεφα πετάμε ούτε ψευδαισθήσεις έχουμε. Αλλά οι λαοί δεν αυτοκτονούν. Αγωνίζονται. Αυτό μην το ξεχάσεις ποτέ"".

Ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα ολόκληρο το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Χ. Φλωράκη - όπως δημοσιεύεται στα "Νέα" - και την Τρίτη, θα δημοσιεύσει το δεύτερο μέρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ