Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη του συντρόφου μου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και Μακρονησιώτη ΠΑΝΟΥ ΣΤΑΘΑΚΟΥ και των αγωνιστών ΑΝΔΡΕΑ ΓΕΡΟΥΚΗ,ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΥ ΔΑΝΟΥ,ΜΠΑΜΠΗ ΖΕΓΚΙΝΗ,ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ,ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΑΝΝΙΡΗ και ΙΟΥΛΙΑΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ,προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Νέας Χαλκηδόνας 20.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Μαίρη Σταθάκου

* * *

Συμπληρώνονται τρεισήμισι χρόνια από το χαμό της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ,μέλους του ΚΚΕ από το 1941, η οποία εξορίστηκε στα Τρίκαλα, στο Μακρονήσι, στη Χίο και υπηρέτησε πιστά το ΚΚΕ ως το θάνατό της. O σύζυγός της Σταύρος Κουντούρης, αντιστασιακός, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Πειραιά, 10.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

* * *

Στις 19 Μάρτη 1974 πέθανε στην Τσεχοσλοβακία η μητέρα μου ΕΥΤΕΡΠΗ ΓΑΒΡΙΚΙΔΟΥ από τους Τσάκωνες Αριδέας, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης. Το 1944 σκοτώθηκε στο Μουχαρέμ Χάνι ο πατέρας μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, διμοιρίτης του ΕΛΑΣ. Το 1948 σκοτώθηκαν τα αδέλφια μου ΜΑΝΩΛΗΣ και ΧΡΥΣΟΥΛΑ, μαχητές του ΔΣΕ. Πριν από 15 μήνες πέθανε ο σύζυγός μου ΜΙΧΑΛΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη όλων των συγγενών και συγχωριανών μου, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Φρυγίας Βύρωνα, 30.000 δρχ.

Ελένη Μπούρμπουλη

* * *

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο της γυναίκας μου ΦΩΦΩΣ ΜΑΝΙΑ,μέλους του ΚΚΕ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Βύρωνα.

Στη μνήμη της και στη μνήμη του αδερφού μου ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑ (Βάνια) σμήναρχου ε. α. ο οποίος πήρε ενεργό μέρος στο κίνημα της Μέσης Ανατολής, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης Βύρωνα, 40.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Νικήτας Μανιάς, αντιστασιακός

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1922. Στην Κατοχή ολόκληρη η οικογένειά του εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Το Νοέμβρη του 1943 πιάστηκαν ο αδελφός του Γεώργιος, στέλεχος του ΚΚΕ και ο Θεόδωρος Ζώρας (ο ποιητής Φώτος Πασχαλινός), γραμματέας της ΝΕ Ηλείας και ο Διον. Κορφιάτης, στέλεχος του ΚΚΕ. Αφού βασανίστηκαν επί 15 μέρες από την Γκεστάπο της Πάτρας, εκτελέστηκαν στις 4 Δεκέμβρη 1943.

Από την Πάτρα έφυγε η οικογένειά του για την Αθήνα γιατί το σπίτι και ένα ξενοδοχείο που είχαν στην Αμαλιάδα, λεηλατήθηκαν. Στην Αθήνα συνέχισαν τον αγώνα. Ο Θεόδωρος Συριόπουλος στις αρχές του 1947 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του στην Καλαμάτα. Από κει στάλθηκε στον "Παρθενώνα" του Μακρονησιού. Δραπέτευσε τον Οκτώβρη του 1947 και έφυγε, μέσω Ιταλίας, ως ναυτικός με τη βοήθεια της ΟΕΝΟ. Καταδικάστηκε ερήμην δύο φορές σε θάνατο. Πέθανε μετά από 25 χρόνια υπερορίας στις 3 Μάρτη 1989, από ανίατη ασθένεια.Στη μνήμη του η συντρόφισσά του στη ζωή Ιφιγένεια Συριοπούλου προσφέρει 30.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Επίσης στη μνήμη του, τα αδέρφια του Νίκη Συριοπούλου - Κουρβισιάνου και Κώστας Συριόπουλος, προσφέρουν 20.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, 40.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές, 25.000 δρχ. στους Γιατρούς του Κόσμου για τον ηρωικό λαό του Κουρδιστάν και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΙΟΥΛΙΑΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ η Νίκη Συριοπούλου - Κουρβισιάνου προσφέρει 5.000 δρχ. στο Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης.

* * *

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΕΓΑΡΧΙΩΤΗΣ,μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε στη Ράξα Τρικάλων το 1914 από γονείς αγρότες. Πολέμησε τους επιδρομείς το 1940 και στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος στη μάχη του Ελληνόκαστρου στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο συγχωριανός του Νέστορας Ζορμπάς.

Πέθανε στις 3 Μάρτη 1999.

Στη μνήμη του η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Ράξας,10.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

* * *

Ο σύζυγός μου ΣΠΥΡΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το Κλωνί Φθιώτιδας, αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ από το 1946, πήρε μέρος σε πολλές μάχες, τραυματίστηκε και έμεινε ανάπηρος. Είχε το βαθμό του Ανθυπολοχαγού του ΔΣΕ. Πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία το 1964.

Ο γιος μου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ σκοτώθηκε το 1991 στα 28 χρόνια του σε τροχαίο δυστύχημα.

Ο πατέρας μου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ,μέλος του ΚΚΕ από το 1943, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, το 1946 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Ηταν επιμελητής τάγματος.

Πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία το 1971.

Η μητέρα μου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗ,μέλος του ΚΚΕ από το 1943, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ από το 1947, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία και πέθανε εκεί το 1981.

Ο αδελφός μου ΒΡΑΧΙΟΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ,μέλος του ΚΚΕ, αντάρτης του ΕΛΑΣ και μαχητής του ΔΣΕ, ανθυπολοχαγός της Στ σειράς της Σχολής Αξιωματικών του ΓΑ, έπεσε σε μάχη στο Μόρο στις 12 Αυγούστου 1949. Ονομάστηκε Λοχαγός τιμημένος νεκρός.

Ο άλλος αδελφός μου ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ,μαχητής του ΔΣΕ από το 1947, με το ψευδώνυμο Πάτρας, σκοτώθηκε σε ενέδρα το 1948.

Η αδελφή μου ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗ,μαχήτρια του ΔΣΕ από το 1947, σκοτώθηκε σε μάχη στα Κερδύλια το 1948.

Στη μνήμη τους προσφέρω 30.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Ασημίνα Υφαντή

* * *

Στη μνήμη του ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΛΑΝΑ προσφέρω 5.000 δρχ. στην Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης.

Χριστίνα Ψυροπούλου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ