Δευτέρα 5 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
"Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί"

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις του κόσμου εναντίον των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ

Ενώ η προσπάθεια δημιουργίας "συναίνεσης" για τη συνέχιση και την περαιτέρω κλιμάκωση της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία συνεχίζεται, "περισσεύει" μάλλον η κάλυψη των αντιδράσεων εναντίον της στον διεθνή Τύπο, παρά το γεγονός ότι συμβαίνουν σε εκατοντάδες πόλεις του κόσμου... Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη οποιουδήποτε σχετικού ρεπορτάζ στα "σοβαρά" διεθνή ΜΜΕ.

Στο μεταξύ οι απαγορεύσεις διαδηλώσεων για το Κοσσυφοπέδιο πληθύνονται: μετά τις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα του Βελγίου όπου έχει δοθεί εδώ και μέρες η σχετική εντολή από τον δήμαρχο της πόλης που τηρείται "απαρεγκλίτως", ακολούθησε η Γαλλία, όπου "η αστυνομία έχει απαγορεύσει την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων, είτε σε συμπαράσταση των Σέρβων είτε των Αλβανών Κοσσοβάρων", όπως μετέδιδε χθες το "Ρόιτερ".

Παρά ταύτα οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.

Στον Καναδά, τόσο στο Μόντρεαλ όσο και στο Τορόντο, χιλιάδες ανθρώπων έλαβαν μέρος, το Σάββατο, σε διαδηλώσεις εναντίον της επέμβασης. Με συνθήματα όπως "Εξω το ΝΑΤΟ από το Κόσσοβο", "Ελλάδα - Σερβία - Ορθοδοξία", κ. ά., έγιναν ειρηνικές πορείες, στις οποίες πρωτοστάτησαν οι σερβικές κοινότητες πλαισιωμένες από μέλη της ελληνικής κοινότητας, με τελικό προορισμό τα αμερικανικά προξενεία των δυο καναδικών μεγαλουπόλεων.

Οι διαδηλωτές διέσχισαν κεντρικούς δρόμους των πόλεων διαμαρτυρόμενοι για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία με πλακάτ που ανέγραφαν"Με τις βόμβες δεν έρχεται η ειρήνη". Και ο Εργατικός Σύλλογος του Μόντρεαλ με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό του Καναδά Ζαν Κρετιέν, ζήτησε να παρέμβει η καναδική κυβέρνηση για τη λήξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ και την επάνοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στην επιστολή αναφέρεται:"εμείς που ζήσαμε το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και αμέσως μετά έναν πεντάχρονο εμφύλιο σπαραγμό με χιλιάδες θύματα, αρνούμαστε να παραδεχτούμε ότι είναι δυνατόν να τιμωρείται ένας λαός τόσο σκληρά επειδή αρνείται το διαμελισμό της χώρας του, έστω και με τα όποια λάθη της ηγεσίας του".

Και ο εργατικός Σύλλογος του Κεμπέκ καταλήγει κάνοντας έκκληση στην κυβέρνηση της Οτάβα να διαχωρίσει τη θέση της και να μεσολαβήσει ώστε τα εσωτερικά προβλήματα της Γιουγκοσλαβίας να λυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ειρηνική διαδήλωση κατά των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία έγινε χθες και στην ιταλική πρωτεύουσα, τη Ρώμη,με τη συμμετοχή χιλιάδων ειρηνιστών, εργατικών συνδικάτων και εκπροσώπων κομμάτων. Χιλιάδες Ιταλοί απ' όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη σε μια τεράστια διαδήλωση διαμαρτυρίας για τις αεροπορικές επιδρομές.

Πάνω από 80 χιλιάδες ήταν οι μετέχοντες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οργανωτών. Οι περισσότεροι κρατούσαν πανό με αντιΝΑΤΟικά και αντιαμερικανικά συνθήματα ενώ σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης ηχούσαν σειρήνες όμοιες μ' αυτές που ηχούν στο Βελιγράδι λίγο πριν την έναρξη νέων βομβαρδισμών.

Στη ρουμανική πόλη Τιμισοάρα πολλές χιλιάδες Ρουμάνοι ένωσαν τη φωνή τους με αυτή των Σέρβων και κατάγγειλαν τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Διαδήλωση κατά του ΝΑΤΟ έγινε και στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι με τη συμμετοχή μερικών εκατοντάδων Ρουμάνων.

Στη Βιέννη,πρωτεύουσα της Αυστρίας, έγινε επίσης χθες διαδήλωση εναντίον των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, η οποία πάντως βρήκε "απέναντι", αν και σε αρκετά πιο μακρινό σημείο, διαδήλωση Αλβανών και υποστηρικτών της επέμβασης. Οι διαδηλώσεις έληξαν ειρηνικά χωρίς την πρόκληση επεισοδίων.

Στην Πρετόρια,στη Νότια Αφρική, έγινε επίσης πορεία από χιλιάδες πολίτες με κυριότερο σύνθημα την απαίτηση προς το ΝΑΤΟ να σταματήσει αμέσως τους βομβαρδισμούς.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε δεκάδες πόλεις της Γερμανίας,στη Ρωσία,με κυριότερη αυτή στη Μόσχα,στο Λονδίνο,πρωτεύουσα της Βρετανίας,και σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών,με πιο αξιοσημείωτη την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον,όπου για ακόμη μια φορά συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές και πραγματοποίησαν πικετοφορία, καθώς και το Μαϊάμι της Φλόριντας, τοΦάρμινγκτον της Πενσυλβάνιας, τη Νέα Υόρκη,τη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικές διαδηλώσεις και πολύμορφες πρωτοβουλίες ενάντια στη σφαγή στη Γάζα (2023-12-12 00:00:00.0)
Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην κατοχή και την εμπλοκή στη σφαγή (2023-11-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-05-02 00:00:00.0)
Συνεχιζόμενες μαζικές λαϊκές αντιδράσεις (1999-04-01 00:00:00.0)
Διεθνείς αντιδράσεις καταδίκης των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ (1999-03-31 00:00:00.0)
Αποκορυφώνονται οι διαδηλώσεις κατά των δολοφονικών βομβαρδισμών (1999-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ