Πέμπτη 8 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Ικανοποίηση και επιφυλακτικότητα για τους τρεις αιχμαλώτους

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΘΗΝΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το πασχαλινό δώρο του Μιλόσεβιτς σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, ήτοι η πρόθεσή του να προβεί στην απελευθέρωση των τριών Αμερικανών στρατιωτών, δε βρήκε πρόθυμο παραλήπτη! ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της υπόθεσης αυτής από τον πρόεδρο του κυπριακού Κοινοβουλίου και προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού, απέρριψαν χτες κάθε ενδεχόμενο όρο που θα μπορούσε να θέσει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (που, όμως, δεν έθεσε!)... Ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος Τζέιμι Σι (όπως αργότερα και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν) ισχυρίστηκε πως οι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες ουδέποτε απήχθησαν, λέγοντας, πάντως, πως το ΝΑΤΟ "καλωσορίζει αυτή την είδηση". Στη συνέχεια (και διαψεύδοντας κάθε προσδοκία για ειρήνη), ο Σι απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναστολής των αεροπορικών επιδρομών σε σχέση με την παράδοση των τριών αιχμαλώτων, δηλώνοντας πως "εάν γίνει μια τέτοια πολιτισμένη ενέργεια, αυτή θα πρέπει να γίνει άνευ όρων"...

Σε παρόμοιο ύφος και τόνους, δηλώσεις έκανε και ο σύμβουλος του Κλίντον για θέματα "εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ", Σάντι Μπέργκερ, ο οποίος εξέφρασε τη "μεγάλη ικανοποίηση, αλλά και επιφυλακτικότητα" για τη σχετική είδηση.

Φυσικά, από τον κύκλο των φαύλων αυτών δηλώσεων δεν μπορούσε να λείψει χτες και ο Πρόεδρος Κλίντον, που επανέλαβε πως "τίποτε λιγότερο δε θα οδηγήσει στην ειρήνη", παρά η αποχώρηση του γιουγκοσλαβικού στρατού από το Κόσσοβο, η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και η αποστολή διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων στη συγκεκριμένη επαρχία. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να απορρίψει και τη μονομερή απόφαση του Μιλόσεβιτς για παύση πυρός στο Κόσσοβο, λέγοντας πως "ο Μιλόσεβιτς δεν αρκεί να μιλήσει για εκεχειρία και να αρνείται την ελευθερία που στερείται ο λαός του".

Αργά το βράδυ το ρωσικό πρακτορείο "ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ" μετέδωσε πως το Βελιγράδι προσφέρθηκε να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Κόσσοβο, εάν το ΝΑΤΟ απομακρύνει τις δικές του από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Ομως θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως και αυτή η γιουγκοσλαβική κίνηση καλής θέλησης θα πέσει στο κενό...

Μέσω Κύπρου η υπόθεση απελευθέρωσης (;) των αιχμαλώτων

Ο προεδρεύων της κυπριακής δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, ανακοίνωνε χτες νωρίς το μεσημέρι πως η Λευκωσία είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των τριών Αμερικανών στρατιωτών, που αιχμαλωτίστηκαν πριν μέρες, όταν παραβίασαν το έδαφος της Γιουγκοσλαβίας από τη μεθόριο της ΠΓΔΜ. Πριν ο ίδιος αναχωρήσει από τη Λευκωσία για την Αθήνα δήλωσε: "Δεν μπορώ να πω πως πρόκειται για τελικό διακανονισμό, αλλά θα πρέπει να συναντηθώ με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Μιλόσεβιτς. Οι επικοινωνίες ήταν μέχρι τώρα πολύ εποικοδομητικές και οι ενδείξεις φανερώνουν πως αυτή η αποστολή θα πετύχει"... Μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το εάν τέθηκαν όροι ή προϋποθέσεις για την έκβαση αυτής της αποστολής, ο Κυπριανού απάντησε αρνητικά λέγοντας "πως δεν τίθεται θέμα ανταλλαγμάτων!".

Ωστόσο, η αισιοδοξία του Σπύρου Κυπριανού φάνηκε να μειώνεται όταν αργότερα έφθασε στην Αθήνα. Σε δηλώσεις του σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό χαρακτήρισε ως ανοιχτή την υπόθεση παράδοσης των τριών Αμερικανών αιχμαλώτων πολέμου. Νωρίτερα είχε πει πως θα αναχωρήσει σήμερα για το Βελιγράδι μετά από τις χτεσινές συναντήσεις του με παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον Γιουγκοσλάβο πρεσβευτή στην Ελλάδα, Ντραγκομίρ Βουτσίτσεβιτς. Εάν τελικώς ο Κυπριανού παραλάβει τους τρεις Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου, τότε θα τους φέρει στην Κύπρο ή στην Αθήνα και θα τους παραδώσει σε όποιον Αμερικανό αξιωματούχο δείξει ενδιαφέρον.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, υπαινίχθηκε σε πρότερες δηλώσεις του πως η κυβέρνησή του προσδοκά πως ο ρόλος της Λευκωσίας στην παράδοση των τριών Αμερικανών στρατιωτών ίσως πείσει την ΟΥάσιγκτον να αναλάβει περισσότερο ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου από το καθεστώς Ντενκτάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ