Σάββατο 10 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5

Ο οικονομικός και πολιτικός έλεγχος της Αλβανίας από τις μεγάλες, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις παρουσιάζεται ανάγλυφα από το ΙΑΑ. Αναφερόμενο στον προηγούμενο Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, αναφέρει πως είχε ιδιαίτερες οικονομικές δοσοληψίες με παράγοντες της Γερμανίας και συγκεκριμένα με το σύζυγο της επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φίσλερ.

Το ΙΑΑ υπογραμμίζει πως ο Μπερίσα είχε "κυριολεκτικά "εν μια νυκτί" παραδώσει (σ.σ: στον Γερμανό) τα ορυχεία χρωμίου της Βόρειας Αλβανίας, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ουάσιγκτον,η οποία μέσω διεθνών οικονομικών οργανισμών πέτυχε την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της Αλβανίας".

Να σημειωθεί πως τα πλούσια σε χρώμιο ορυχεία της Αλβανίας έχουν μεγάλη οικονομική και στρατηγική σημασία, αφού το ορυκτό αυτό είναι απαραίτητο και στην πολεμική βιομηχανία. Το χρώμιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή του πολύ σκληρού και ανθεκτικού χρωμιοχάλυβα και για επιχρώσεις του σιδήρου και άλλων μετάλλων για την προφύλαξή τους από την οξείδωση. Επίσης, αποτελεί το συστατικών πολλών κραμάτων, όπως ο χρωμιονικελίνης, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ηλεκτρικών αντιστάσεων.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία του ΙΑΑ, "στη Βόρεια Αλβανία υπάρχουν υπολογίσιμα κοιτάσματα ουρανίου, χρυσού και ασημιού.Κοιτάσματα ουρανίου, χρυσού και ασημιού υπάρχουν και στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο. Για το λόγο αυτό, η παρουσία ενόπλων δυνάμεων του UCK στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βόρεια Αλβανία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εξίσου ενδιαφέρον έχει και η μανιώδης πολιτική στήριξη που παρέχεται από τη Γερμανία στο κοσσοβάρικο ζήτημα υπέρ των Αλβανών. Ακόμα και οι στολές του UCK είναι γερμανικές".

Η σημασία του ουρανίου είναι λίγο - πολύ γνωστή. Χρησιμοποιείται κυρίως ως πυρηνικό καύσιμο στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ραδιοϊσοτόπων και ως εκρηκτικό υλικό στα πυρηνικά όπλα.

Τουρκία

Πέρα από ΗΠΑ και Γερμανία και την εμπλοκή τους στην πορεία της Αλβανίας, ρόλο στην περιοχή αναζητά και η Τουρκία. Οι κινήσεις της τελευταίας ανησυχούν την ελληνική πλευρά. Μάλιστα, όπως αναφέρουν επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, υπάρχει "έντονος προβληματισμός για τη συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας Αλβανίας - Τουρκίας, που αφορά μεταξύ των άλλων και την παραχώρηση στο τουρκικό ναυτικό, ναυτικών διευκολύνσεων στο λιμάνι Pasaliman".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ